24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η επιστήμη νίκησε τον καρκίνο του προστάτη;

    Εύστοχο το σχόλιο: Πώς καταλαβαίνεις ότι το νέο φάρμακο κατά του καρκίνου που δοκιμάζεις έχει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι περίμενες; Πολύ απλά, όταν σταματούν οι κλινικές έρευνες και το φάρμακο διανέμεται σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτές.

    Κάπως έτσι έγινε με το Zytiga της Johnson & Johnson. Η επιτροπή φαρμάκων των ΗΠΑ το ενέκρινε πέρυσι προκειμένου να πραγματοποιηθούν δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, αλλά ο καρκίνος τους εξακολουθούσε και ήταν μεταστατικός.

    Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία δυστυχώς πολύ διαδεδομένη ασθένεια για τους άνδρες. Όταν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, κάνει μετάσταση κατευθείαν στα οστά, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πια στις γνωστές ορμονικές θεραπείες. Κι όμως, το νέο φάρμακο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, το Zytiga, διαθέτει ένα συστατικό που διεισδύει στα καρκινικά κύτταρα και διακόπτει τον μηχανισμό παραγωγής τεστοστερόνης, σκοτώνοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζοντας την διάδοσή τους. Και το πιο σημαντικό ίσως είναι πως το νέο αυτό φάρμακο είναι αποτελεσματικό και μετά την μετάσταση, όταν οι άλλες θεραπείες αποδεικνύονται ανεπαρκείς.

    Στην έρευνα που διεξήχθη για το νέο φάρμακο συμμετείχαν 1088 ασθενείς σε 12 χώρες. Κάθε άνδρας λάμβανε μία σταθερή θεραπεία πρεδνιζόνης και οι μισοί λάμβαναν συμπληρωματικά το Zytiga, ενώ οι άλλοι μισοί, λάμβαναν ένα placebo, ένα εικονικό δηλαδή συνοθύλευμα φαρμάκων που δεν είχε καμία δραστηριότητα. Σχεδόν αμέσως οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι λάμβαναν το Zytiga, η ταχύτητα επέκτασης του καρκίνου τους είχε μειωθεί στο μισό απ’ ότι στους άλλους και δήλωναν μάλιστα πως πονούσαν πολύ λιγότερο και καθυστερούσαν αρκετά να υποστούν χημειοθεραπεία. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που σταμάτησαν το πείραμα και χορήγησαν το νέο φάρμακο σε όλους τους συμμετέχοντες.

    Το φάρμακο δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα. Η επιτροπή φαρμάκων των ΗΠΑ αποκλείεται να το εγκρίνει πριν από τη δημοσίευση των επισήμων αποτελεσμάτων της έρευνας που θα γίνει μέσα στο 2013. Επίσης, χρειάζεται να μαθευτούν περισσότερες λεπτομέρειες για τυχόν παρενέργειες. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όμως, δείχνουν πως ναι, η επιστήμη κατόρθωσε να νικήσει τον καρκίνο του προστάτη.

    Ελπίζουμε να τα καταφέρει και σε άλλα είδη καρκίνων που ταλανίζουν τον πληθυσμό της γης. Και ξέρουμε πως αν οι επιστήμονες το θέλουν πολύ, όπως πάντα, θα τα καταφέρουν.

    Πηγές: Bloomberg, Gizmodo

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles