15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Επιστήμονες κατάφεραν να αναγεννήσουν κομμένα πόδια βατράχων

    Μερικά ζώα όπως οι σαλαμάνδρες, οι κάβουρες, κάποιες σαύρες, μερικά σκουλήκια και βέβαια οι υπερήρωες των κόμικς έχουν την ικανότητα να αναγεννούν ένα κομμένο άκρο ή ακόμη και όλο το σώμα τους, όταν χρειαστεί. Δυστυχώς, οι άνθρωποι δε μπορούν να κάνουν το ίδιο, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό όμως, ίσως αλλάξει στο μέλλον με την εξέλιξη της αναγεννητικής ιατρικής.

    Απίστευτο επίτευγμα χωρίς προσθετικό άκρο

     

    Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να αναγεννήσουν σχεδόν τα πόδια βατράχων, που είχαν προηγουμένως ακρωτηριαστεί. Το επίτευγμα, χάρη σε ένα “κοκτέιλ” πέντε φαρμάκων, που αποτελεί ένα βήμα-ορόσημο για την επιστήμη. Οι άνθρωποι έχουν απλώς την ικανότητα να κλείνουν τα τραύματα τους με την αναγέννηση νέων ιστών, ενώ μόνο το ανθρώπινο ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί πλήρως ακόμη κι αν χάσει το 50% του μεγέθους του. Η προοπτική της φυσικής αναγέννησης – και όχι της αντικατάστασης με κάποιο προσθετικό άκρο – αποτελεί σήμερα ένα μακρινό όνειρο για εκατομμύρια ασθενείς. Εξίσου “όνειρο” είναι όμως και για τους βατράχους – και τα άλλα θηλαστικά – που επίσης δεν μπορούν να αναγεννήσουν τα χαμένα άκρα τους.

    Τα νέα άκρα των βατράχων είχαν δομή οστών παρόμοια με τα φυσικά άκρα, ενώ αρκετά δάχτυλα αναπτύχθηκαν από το τέλος των ποδιών. Τα ζώα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα αναγεννημένα άκρα τους για να κολυμπούν στο νερό και γενικά να κινούνται όπως ένας φυσιολογικός βάτραχος.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργείο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles