23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ανοιχτή επιστολή πέντε κορυφαίων οικονομολόγων προς την Ανγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας

    merkel

    Με μια ανοιχτή επιστολή, την οποία υπογράφουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι, πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, οι Τομάς Πικετί, Τζέφρι Σακς, Χάινερ Φλάσμπεκ, Ντάνι Ρόντρικ και Σάιμον Ρεν Λιούις ζητούν από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να κάνει όλα εκείνα τα τολμηρά βήματα που χρειάζονται για το καλο της Ελλάδας, της  Γερμανίας  και του κόσμου ολόκληρου. Η συγκεκριμένη επιστολή δημοσιεύεται στο περιοδικό The Nation το πλήρες κείμενο της οποίας παραθέτουμε πιο κάτω.

    «Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ,

    Η άνευ τέλους λιτότητα, στην οποία η Ευρώπη υποχρεώνει τον ελληνικό λαό, απλώς δεν λειτουργεί. Τώρα η Ελλάδα φώναξε όχι άλλο. Όπως ο περισσότερος κόσμος γνώριζε πως θα συνέβαινε, οι πιστωτικές απαιτήσεις της Ευρώπης έχουν συνθλίψει την ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε μαζική ανεργία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδεινώνοντας την κρίση του εξωτερικού χρέους, το οποίο έχει φτάσει το 175% του ΑΕΠ και είναι αδύνατον να αποπληρωθεί. Η οικονομία έχει διαλυθεί, με τα φορολογικά έσοδα να κατακρημνίζονται, την παραγωγή και την απασχόληση να μειώνονται, και τις επιχειρήσεις να έχουν ξεμείνει από κεφάλαια.

    Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι κολοσσιαίος – 40% των ανήλικων παιδιών ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας, η βρεφική θνησιμότητα αυξάνεται ραγδαία και η νεανική ανεργία αγγίζει το 50%. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης χρέους.

    Οι Ελληνες συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με τη λιτότητα που αξίωσε η Μέρκελ – έκοψαν μισθούς και κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απορρύθμισαν δημόσιες επιχειρήσεις, αύξησαν τους φόρους.

    Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα λεγόμενα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και άλλες ομοιοπαθείς χώρες βοήθησαν μόνο στη δημιουργία μιας Μεγάλης Υφεσης, ανάλογη της οποίας η Ευρώπη είχε να δει από το 1929-1933. Το φάρμακο που συνταγογράφησαν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες άφησε τον ασθενή να αιμορραγεί και δεν τον θεράπευσε.

    Ολοι μαζί, καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την Τρόικα να σκεφτούν μια διόρθωση της πορείας τους, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα καταστροφή και να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, αυτό που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση είναι να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει τη σκανδάλη. Δυστυχώς, η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η παράπλευρη απώλεια θα σκοτώσει και την ευρωζώνη ως φάρου ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ευρείας κλίμακας οικονομική επιδείνωση σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Στη δεκαετία του ’50, η Ευρώπη θεμελιώθηκε πάνω στη διαγραφή των παλαιότερων χρεών, και ιδιαίτερα εκείνων της Γερμανίας, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στη μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη. Σήμερα είναι ανάγκη να αναδιαρθρώσουμε και να περιορίσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία της χώρο να ανασάνει και να ανακάμψει, και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει μακροπρόθεσμα ένα απομειωμένο φορτίο χρέους. Τώρα είναι η στιγμή να ξανασκεφτούμε ανθρώπινα το τιμωρητικό και αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας των προηγούμενων ετών και να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη απομείωση των χρεών της Ελλάδας, σε συνάρτηση με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

    Το μήνυμά μας προς την καγκελάριο Μέρκελ είναι σαφές: σας καλούμε να αναλάβετε αυτή τη ζωτικής σημασίας ηγετική ενέργεια για την Ελλάδα και τη Γερμανίας, αλλά και για όλο τον κόσμο. Η Ιστορία θα σας θυμάται για τις ενέργειές σας αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε και υπολογίζουμε σε εσάς να κάνετε τα τολμηρά και γενναιόδωρα βήματα προς την Ελλάδα, που θα υπηρετήσουν το συμφέρον της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές.

    Με εκτίμηση,

    Χάινερ Φλάσμπεκ, πρώην γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας

    Τομά Πικετί, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού

    Τζέφρι Σακς, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών και Διαχείρισης Υγείας και διευθυντή του Ινστιτούτου της Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

    Ντάνι Ρόντρικ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ιδρύματος Φορντ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

    Σάιμον Ρεν Λιούις, Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης»

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles