20.8 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Επιστολή που αποκαλύπτει τη δομή του DNA ίσως φτάσει τα 2 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία

    Francis Crick letter son

    Μία επιστολή που έστειλε ο Francis Crick -ο ένας από τους δύο ερευνητές που ανακάλυψαν τη δομή του DNA– στο γιο του, περιγράφοντας τα μυστικά του μοντέλου του, λίγες εβδομάδες πριν αυτό δοθεί στη δημοσιότητα, θα βγει σε δημοπρασία σε μερικές ημέρες, με τους υπολογισμούς να λένε ότι η αξία της ίσως φτάσει και τα 2 εκατ. δολάρια!

    Ο Crick χρησιμοποίησε αυτό το χειρόγραφο σημείωμα των επτά σελίδων για να ενημερώσει τον 12χρονο τότε γιο του, ο οποίος βρισκόταν σε βρετανικό οικοτροφείο, ότι αυτός και ο συνεργάτης του, Jim Watson, έχουν κάνει “πιθανότατα μία ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη”.

    Η επιστολή, που έχει γραφτεί μερικές εβδομάδες πριν τη δημόσια ανακοίνωση της σημαντικής ανακάλυψης το 1953, εκφράζει τον προσωπικό ενθουσιασμό του Crick για την αναγνώριση της δομής διπλής έλικας του DNA, ενός δομικού στοιχείου για τη ζωή. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που θεωρείται πλέον από τις σημαντικότερες του περασμένου αιώνα και, ουσιαστικά, θεμελίωσε την επιστήμη της μοριακής βιολογίας.

    “Όταν γυρίσεις σπίτι, θα σου δείξω το μοντέλο” ανέφερε ο Crick στην επιστολή στο γιο του. “O Jim Watson και εγώ έχουμε κάνει πιθανώς μία σημαντική ανακάλυψη. Έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο για τη δομή του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέως, του επονομαζόμενου και ως DNA.”

    Το 1962, ο Crick, o Watson και ο Maurice Wilkins έλαβαν βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη της δομής και της λειτουργίας του DNA στο εργαστήριο Cavendish στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

    Τώρα, στις 10 Απριλίου, ο οίκος Christie’s στη Νέα Υόρκη θα βγάλει σε δημοπρασία το γράμμα του Crick, το οποίο χρονολογείται από τις 19 Μαρτίου του 1953, και αναμένεται να φτάσει την αξία των 2 εκατ. δολαρίων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles