21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Επιβολή ειδικού φόρου στους «ψηφιακούς κολοσσούς» μελετά η ΕΕ: Αποφάσεις του ECOFIN για Google, Amazon, Facebook και Apple

    ecofin

    Την πρόθεσή της να επιβάλλει ειδικό φόρο στους ψηφιακούς κολοσσούς που συναποτελούν την GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια των αποφάσεων του ECOFIN στο Ταλίν. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, τρεις διαφορετικές εκδοχές με τις οποίες μπορεί να επιβληθεί αυτός ο φόρος και να προχωρήσει η εφαρμογή του σχετικά γρήγορα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters. Μία εκ των προτάσεων είναι η φορολόγηση επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, η άλλη είναι η είσπραξη ποσοστού από τις online διαφημίσεις και η τρίτη η προσθήκη φόρου τη στιγμή της πληρωμής των διαδικτυακών εταιρειών.

    Με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι ψηφιακές εταιρίες που δεν έχουν φυσική παρουσία στην ήπειρο της Ευρώπης, θα πληρώνουν φορολογία ισότιμα με όσες έχουν. Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν η συμφωνία αυτή να λαμβανόταν με τις «ευλογίες» του OECD και την απόδοχη των ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Σύμφωνα, όμως με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, «η Ευρώπη πρέπει να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να δράσει χωρίς να υπάρχει επαρκής παγκόσμια πρόοδος».

    Για να συμβεί αυτό πάντως, είναι απαραίτητο να υπάρξει μία πρώτη συμφωνία των κρατών-μελών μέχρι τον Δεκέμβριο. Εντούτοις, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που αντιτίθεται σε μία τέτοια προοπτική, εστιάζοντας στην πιθανότητα της διπλής φορολόγησης των ευρωπαϊκών ψηφιακών εταιρειών, αλλά και το κίνδυνο εμφάνισης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού. Το γεγονός ότι η Ε.Ε ενδέχεται να προχωρήσει μονομερώς σε αυτήν την απόφαση, πιθανώς να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και των εταιρειών που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

    Σημειώνεται ότι δέκα υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια του Ecofin στο Ταλίν της Εσθονίας την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, συνυπέγραψαν δήλωση, με την οποία ζητούν να πληρώνουν αντισταθμιστικό φόρο οι GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί. (Ο κύπριος υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ε.Ε που υποστήριξαν το συγκεκριμένο αίτημα). Οι δέκα χώρες που συνυπέγραψαν την δήλωση για την «GAFA» ήταν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

    Το αίτημα έγινε στο πλαίσιο της συνολικότερης ευρωπαϊκής προσέγγισης για την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων, ούτως ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν οι εταιρείες με έμφαση στους «ψηφιακούς γίγαντες» και το οποίο συζήτησαν οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την δεύτερη μέρα της άτυπης συνάντησης τους στο Ταλίν.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles