18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες στην Κύπρο, είναι περισσότερο εθισμένες στα social media σε σχέση με τους άντρες

    Ενώ διανύουμε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων και στη ζωή των πολιτών εντάσσονται όλο και περισσότερες προηγμένες συσκευές υψηλής τεχνολογίας αλλά και «έξυπνες» εφαρμογές που εξυπηρετούν την καθημερινότητα μας, η σχέση των Νέων με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το Διαδίκτυο, φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς εθισμούς και διαταραχές στην Υγεία.

    Τα πιο πάνω προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Κέντρο Alexander (Alexander Research Centre) τον Σεπτέμβριο του 2020 στην Κύπρο, καθώς το 8.3% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν συμπτώματα εθισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) και μπορούν να ταξινομηθούν ως εξαρτημένα άτομα. Μικρές  διαφορές στον εθισμό καταγράφηκαν στο δείγμα της έρευνας μεταξύ μαθητών (9.2%) και φοιτητών (7.6%).

    Στο μεταξύ, διαφοροποιήσεις εντοπίστηκαν και στα δύο φύλα, με κυρίαρχο εύρημα της έρευνας, το υπερδιπλάσιο ποσοστό γυναικών (11.1%) σε σχέση με τους άντρες (4.3%) που μπορεί να διαγνωστεί με εθισμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

    Να σημειωθεί ότι ο μέσος ορός εβδομαδιαίας χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης  στο δείγμα των ατόμων που ταξινομήθηκε στην κατηγορία προβληματικής χρήσης των ΜΚΔ-εθισμένο, ανέρχεται στις 45.5 ώρες/ανά εβδομάδα, δηλαδή 2,366 ώρες τον χρόνο ή 98,5 ημέρες σύνδεσης κατ’ έτος.

    Προβληματισμό προκαλεί επίσης ένα άλλο εύρημα που καταγράφεται στην έρευνα, καθώς  η πλειοψηφία των νέων (55%) εντάσσεται στην κατηγορία του μέτριου εθισμού στα ΜΚΔ, δηλαδή ένα βήμα πριν από τον σοβαρής μορφής εθισμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

    Σε ότι αφορά το ποσοστό προβληματικής ενασχόλησης με το Διαδίκτυο,  περίπου το ένα τέταρτο (24%) των συμμετεχόντων είχαν βαθμολογίες που υποδηλώνουν γενικευμένη προβληματική χρήση του διαδικτύου (ΠΧΔ). Το εύρημα αυτό συνιστά καινούριο δεδομένο για την Κύπρο. Γενικά στην κατηγορία υψηλού κινδύνου ΠΧΔ εντάσσονται 26% των γυναικών και 21% των αντρών του συνολικού δείγματος. Ειδικά, οι μαθητές-νέοι (26%) σε σχέση με τους φοιτητές-νέους (22%) και ειδικά οι μαθήτριες (28%) σε σχέση με τους μαθητές (24%) φαίνεται να αντιμετωπίζουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου.

    Τέλος, και παρά το ότι το 88% των διαδικτυακών χρηστών στην  Κύπρο είναι μέλη του Facebook, με αποτέλεσμα η Κύπρος να είναι πρώτη στη χρήση του συγκεκριμένου Μέσου σε όλη την Ευρώπη, τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ερευνητικό Κέντρο Alexander (Alexander Research Centre), δείχνουν να είναι ευθυγραμμισμένα με  τα διεθνή ευρήματα σε ότι αφόρα τη προβληματική χρήση των ΜΚΔ και του Διαδικτύου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles