24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές σε Apple App Store, Apple Pay

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσε την περασμένη Τρίτη την πρόθεση της να διεξάγει έρευνες, επικαλούμενη παράπονα από το Spotify σχετικά με το 30 τοις εκατό κέρδος που επιβάλλει η  Apple στις ψηφιακές πωλήσεις που γίνονται από την πλατφόρμα της. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το Spotify να μεταφέρει τα κόστη αυτά στους καταναλωτές, καταλήγοντας έτσι σε μια μηνιαία συνδρομή από $9.99 σε $12.99 για τους πελάτες που εγγράφονται και πληρώνουν μέσω του Apple’s App Store.

    Το 30 τοις εκατό μερίδιο έθεσε επίσης το Spotify σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με το Cupertino και τη δικιά του streaming υπηρεσία Apple Music, που χρεώνει $9.99 για μηνιαία συνδρομή. Ως απάντηση, το Spotify ενθαρρύνει τους χρήστες να εγγραφούν μέσω του website του Spotify στην υπηρεσία. Παρ’όλα αυτά, οι κανόνες της Apple μπορούν να απαγορεύουν στους app developers να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής έξω από το περιβάλλον των iOS apps.

    Όπως ανέφερε η επιτροπή μετά από την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης, “Οι ανταγωνιστές της Apple έχουν αποφασίσει είτε να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα εγγραφής μέσω της εφαρμογής εντελώς ή να αυξήσουν το κόστος συνδρομής μέσα στην εφαρμογή και να αποδώσουν το μερίδιο που επιβάλλει η Apple στους καταναλωτές. Στις δυο αυτές περιπτώσεις, δεν τους επιτρεπόταν να ενημερώσουν τους χρήστες για εναλλακτικούς τρόπους συνδρομής εκτός της εφαρμογής”.

    Έτσι, η επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο η Apple ίσως βλάπτει τους χρήστες με την άρνησή της να προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουν για ευκαιρίες και να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικά προϊόντα, σε φθηνότερη τιμή.

    “Διαφαίνεται πως η Apple ανέλαβε ένα ρόλο ‘φύλακα’ όσο αφορά τη διανομή των εφαρμογών και του περιεχομένου στους χρήστες των δημοφιλών συσκευών της Apple” δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager. “Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι κανόνες της Apple δε θα αλλοιώσουν τον ανταγωνισμό σε αγορές όπου η Apple ανταγωνίζεται άλλους app developers, όπως για παράδειγμα με την music streaming υπηρεσία της Apple Music ή με το Apple Books”.

    Το δεύτερο ζήτημα που διερευνάται είναι οι ανησυχίες πως το “tap and go” της Apple, μια μέθοδος ανέπαφης πληρωμής, λειτουργεί μέσω του NFC chip του iPhone, που βρίσκεται πίσω από το Apple Pay. Η επιτροπή αναρωτιέται γιατί η Apple διαθέτει τον εκτελεστικό ρόλο στη δυνατότητα του tap-and-go που είναι ενσωματωμένη στα iPhones, όταν ανταγωνιστές της θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ίδια τεχνολογία για να προσφέρουν ανταγωνιστικά συστήματα πληρωμής μέσω κινητών στους καταναλωτές.

    “Είναι σημαντικό πως τα μέτρα της Apple δε θα στερούν από τους καταναλωτές τα πλεονεκτήματα νέων τεχνολογιών πληρωμής, όπως καλύτερες επιλογές, ποιότητα, καινοτομία και ανταγωνιστικές τιμές” πρόσθεσε η Vestager.

    Ανάλογα με το πόρισμα της έρευνας, η Ε.Ε μπορεί να επιβάλει στην Apple ένα υψηλό πρόστιμο ή να την αναγκάσει να χαλαρώσει τον αυστηρό της έλεγχο στο οικοσύστημα του iOS. Ωστόσο, η Apple αρνείται πως έχει κάνει κάτι κακό.

    Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πέρσι πως καταναλωτές και developers μπορούν να μηνύσουν την Apple για τις πολιτικές του App Store της, ανοίγοντας τον δρόμο για ομαδικές αγωγές ώστε να προχωρήσουν σε εκδίκαση.

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επίσης ξεκίνησε μια έρευνα για αντιμονοπωλιακές πρακτικές στις μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες, ώστε να διερευνήσει κατά πόσο οι πρακτικές τους καταπνίγουν τον ανταγωνισμό.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles