Μια πρόσφατη ανάλυση από την Compare The Market Australia εξέτασε το κόστος του gaming σε διάφορες χώρες παγκοσμίως, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διαφορές κόστους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Σύμφωνα με την έρευνα, η Ιρλανδία είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ για τους gamers, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Φινλανδία ακολουθούν στις επόμενες θέσεις.
Συγκεκριμένα, η Ιρλανδία διακρίνεται με το υψηλότερο συνολικό κόστος gaming που ανέρχεται σε 51,47 μονάδες κόστους (πιθανώς ευρώ ή σε άλλη υπολογιζόμενη τιμή), με αποτέλεσμα οι gamers της χώρας να δαπανούν περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες της Ένωσης για κονσόλες, παιχνίδια και συνδρομές. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη δεύτερη θέση με συνολικό κόστος 47,88, ακολουθούμενο από τη Γερμανία με κόστος 46,96 και τη Φινλανδία με κόστος 45,35.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 18η σε παγκόσμιο επίπεδο και 5η στην ΕΕ ως προς το κόστος του gaming, τοποθετώντας τη στη μεσαία κλίμακα κόστους εντός της Ένωσης. Παρότι δεν θεωρείται από τις πιο ακριβές χώρες, οι Έλληνες gamers εξακολουθούν να επωμίζονται σχετικά υψηλά κόστη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η συγκεκριμένη κατάταξη αντανακλά ένα μέσο κόστος gaming, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος στην Ελλάδα δεν είναι ούτε πολύ υψηλό αλλά ούτε και ιδιαίτερα χαμηλό.
Αυτή η διακύμανση τιμών μεταξύ των χωρών μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φορολογική πολιτική, το εισόδημα των καταναλωτών και οι διαφορές στο διαθέσιμο λιανικό εμπόριο των προϊόντων gaming. Οι υψηλότερες τιμές σε χώρες όπως η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να οφείλονται σε μεγαλύτερη φορολογία ή υψηλότερο κόστος εισαγωγής και διανομής των προϊόντων. Αντίθετα, χώρες με χαμηλότερο κόστος ίσως προσφέρουν περισσότερα κίνητρα σε καταναλωτές και εταιρείες για τη μείωση των τιμών.