19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Eric Schmidt @MWC2012 Chrome, Android και όνειρα

    Ο Eric Schmidt, στο keyonote speech που έδωσε στη Βαρκελώνη,  δεν θα μπορούσε να μην βγάλει ειδήσεις. Και δεν μιλάμε για τον Chrome browser που είναι το καμάρι της Google. Γιατί; Γιατί είναι γρήγορος, είναι ασφαλής και είναι δωρεάν. Τόσο απλά.

    Ούτε μιλάμε για το Android Ice Cream Sandwich για το οποίο ο Schmidt είπε πως τα κατάφεραν. Και πράγματι, αν κανείς ανατρέξει σχεδόν σε όλες τις παρουσιάσεις συσκευών που έγιναν στο MWC, η συντριπτική πλειοψηφία βγαίνει για το νέο Android λειτουργικό.

    Οι ειδήσεις που έβγαλε η ομιλία του Eric Schmidt στο MWC στη Βαρκελώνη έχουν να κάνουν με όνειρα. Όνειρα που απ’ ότι άφησε να εννοηθεί, δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και μάλιστα, την πραγματικότητα της Google. Ο Schmidt μίλησε ουσιαστικά για την τεχνολογία και τον ρόλο της. Τον ρόλο της να δώσει πρόσβαση στην πληροφορία σε όλο τον κόσμο που την έχει ανάγκη. Η τεχνολογία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ελευθερία. Η τεχνολογία θα είναι σαν τον ηλεκτρισμό είπε. Θα λειτουργεί έτσι. Θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Για πολλούς από εμάς είναι. Όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον πόλεμο μεταξύ του Android και του iOS. Εμείς ανήκουμε σε μία ελίτ που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα χρειάζεται να αναρωτιόμαστε πώς θα πάμε να παρακολουθήσουμε την επόμενη συναυλία του αγαπημένου μας καλλιτέχνη μερικές 100άδες χιλιόμετρα μακριά, γιατί θα στέλνουμε ένα ρομπότ που θα παρευρίσκεται εκεί και θα παρακολουθούμε βρισκόμενοι μέσα στο αντίστοιχο εικονικό περιβάλλον που θα λαμβάνουμε μέσα από εκείνη τη συσκευή.

    Υπάρχει η μεσαία τάξη, η οποία παρακολουθεί τη ζωή της να αλλάζει καθημερινά μέσα από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες. Ενημερωμένοι καταναλωτές που αγοράζουν τις υπηρεσίες τεχνολογίας. Μία τεχνολογία που δεν έχει να κάνει με το γράψιμο κώδικα αλλά την παροχή υπηρεσίας.

    Υπάρχουν όμως 5 δισεκατομμύρια κόσμου που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το στοίχημα για την τεχνολογία θα είναι, οι άνθρωποι αυτοί, να αποκτήσουν πρόσβαση στον συνδεδεμένο κόσμο που απολαμβάνουμε όλοι. Αν η δημοκρατία λειτουργούσε καλύτερα, είπε ο Schmidt, δεν θα χρειαζόταν η τεχνολογία. Γι αυτό και είναι υποχρέωση κάθε εταιρείας και κάθε ρυθμιστή να δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα σε όλους και όχι να προσπαθεί να ελέγξει το μόνο ελεύθερο πράγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή: το internet.Ο Eric Schmidt βλέπει να πραγματοποιείται αυτό με την αλματώδη ανάπτυξη των data centers παγκοσμίως αλλά και την εγκατάσταση οπτικών ινών. Έτσι ακόμα και οι πιο φτωχές χώρες θα μπορούν να έχουν σταθερή πρόσβαση στο Internet. Άρα και την ελευθερία.

    Η επανάσταση στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος, κατά τον Schmidt, θα γίνει και μέσα από τα smartphones καθώς, σε 12 χρόνια από τώρα, τα smartphones που κοστίζουν τώρα 400 δολάρια, θα κοστίζουν 20. «Και αν η Google κάνει καλά τη δουλειά της, θα υπάρχει ένα Android σε κάθε τσέπη».Για να πραγματοποιηθεί η επανάσταση αυτή, είπε ο Schmidt εκτός από τις συσκευές θα πρέπει να υπάρχει και η ανάπτυξη δικτύων. Η τεχνολογία που θα επιτρέπει σε όλους να είναι συνδεδεμένοι. Ναι θα συνεχίσουν να υπάρχουν elit αλλά η συνδεσιμότητα θα επιτρέψει σε όποιον θέλει και μπορεί να αλλάξει το πεπρωμένο του. Γι αυτό και είναι σημαντικό να μην μπουν συρματοπλέγματα στο διαδίκτυο και την τεχνολογία.

    Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν τον χειμαρρώδη λόγο και του Schmidt αυτό στο οποίο έδωσε σημασία είναι η ελευθερία των επιλογών. Ναι, μπορεί η Google να προσπαθεί να υλοποιήσει έναν συνδεδεμένο κόσμο συνέχεια, αλλά ο καθένας που χρησιμοποιεί μία συσκευή, μπορεί κάλλιστα να πατήσει το κουμπί και αυτή η συσκευή να σβήσει. Μπορεί η αναζήτηση να φέρνει πιο προσωποποιημένα αποτελέσματα αν κάποιος την πραγματοποιεί όντας συνδεδεμένος στον Google λογαριασμό του, αλλά πάντα θα διαθέτει την επιλογή να κάνει browsing ανώνυμα. Η επιλογή δίνεται.

    Εμείς, από το keynote του Schmidt επιλέγουμε να κρατήσουμε τρία όνειρα. Την κατάργηση του ψηφιακού χάσματος στον πλανήτη, την κατάργηση των γεωγραφικών συνόρων μέσα από την χρήση ολογραμμάτων και τη στιγμή που το smartphone μας θα κοστίζει λιγότερο από τη σοκολάτα μας. Ναι, έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles