19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ερωτηματικά για τις βλάβες στα 2 καλωδιακά συστήματα οπτικών ινών που διασύνδεουν την Κύπρο με το εξωτερικό

    fiber

    Πολλά ερωτηματικά προκαλούν οι βλάβες που παρουσιάστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα 2 διεθνή υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα οπτικών ινών «ALEXANDROS» και «Hawk», τα οποία διασυνδέουν την Κύπρο με το Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Ν.Α. Ασία.

    Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Πέμπτης 18 Ιανουάριου 2018, διαπιστώθηκε ότι τμήμα του καλωδιακού υποσύστηματος ALEXANDROS, το οποίο ανήκει στην Cyta και λειτουργεί μέσω συστήματος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Αιγύπτου, αποκόπηκε στην περιοχή του πεντάσκοινου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η διασύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό αλλά και να μειωθεί η διαθέσιμη διεθνής χωρητικότητα, κάτι που επηρεάζει την απόδοση των συνδέσεων του διαδικτύου στην Κύπρο.

    Σχεδόν ταυτόχρονα με την αποκοπή του καλωδιακού υποσύστηματος  ALEXANDROS, διαπιστώθηκαν ανάλογα προβλήματα και στην λειτουργία του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών «Hawk», δυναμικότητας 2,7 Tbps  το οποίο λειτουργεί η PrimeΤel και αποτελεί  μέρος του παγκόσμιου υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος της εταιρείας Reliance Globalcom.

    Τα τελευταία 24ωρα τόσο η Cyta όσο και η PrimeΤel καταβάλουν έντονες προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις ζημίες. Παρόλα αυτά, το σοβαρό αυτό περιστατικό, και ειδικότερα το γεγονός ότι οι βλάβες παρατηρήθηκαν ταυτόχρονα και στα δυο καλωδιακά συστήματα, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, κατά πόσον πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός η κάτι άλλο.

    Παρά το ότι το ενδεχόμενο υποβρύχιου σαμποτάζ είναι απόλυτα εφικτό (στην ουσία πρόκειται για κόψιμο καλωδίων) δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση για πιθανή διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος, τόσο από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας όσο και από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles