17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Έρχονται οι φακοί επαφής… διπλής εστίασης

    Το Πεντάγωνο φαίνεται πως έχει δείξει ενδιαφέρον για μια σειρά από prototype φακούς επαφής, που προσφέρουν σε όσους τους φορέσουν πιο διευρυμένο οπτικό πεδίο. Οι φακοί επαφής αυτοί έχουν σχεδιαστεί, έχοντας τη δυνατότητα να συνδυαστούν με οθόνες τύπου HUD (head-up displays), οι οποίες επιτρέπουν σε εικόνες να προβάλλονται πάνω στους φακούς τους.

    Παρόμοιες -αλλά πιο ογκώδεις- οθόνες έχουν ήδη αναπτυχθεί από τον αμερικανικό στρατό και την πολεμική αεροπορία ώστε να εμφανίζουν πιο καθαρά και με λεπτομέρειες δεδομένα που αφορούν πιθανούς στόχους τους. Έτσι, γίνεται εμφανές πως η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, στρατεύματά να έχουν ενημέρωση για στοιχεία που θα τους φανούν σημαντικά σε μία μάχη.

    Η εταιρεία που ανέπτυξε το οπτικό σύστημα iOptic, και ονομάζεται Innovega, ανέφερε στο BBC ότι έχει υπογράψει σχετική σύμβαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ώστε να παραδώσει ένα πλήρως λειτουργικό prototype των καινοτόμων φακών επαφής της για ερευνητικό εργαστήριο του Πενταγώνου. “Η νέα σύμβαση μας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσουμε άμεσα να δημιουργούμε prototypes και να επιδείξουμε στοιχεία του νέου μας οπτικού συστήματος”, αναφέρει ο Steve Willey διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

    Οι πρωτοποριακοί φακοί επαφής της Innovega επιτρέπουν σ’ αυτόν που τους φοράει να επικεντρώνεται σε δύο πράγματα ταυτόχρονα – έτσι με αυτούς μπορείτε να δείτε τόσο τις πληροφορίες που προβάλλονται στα γυαλιά των φακών όσο και την πιο μακρινή “θέα” του ματιού. Αυτό επιτυγχάνεται, καθώς διαθέτουν δύο διαφορετικά φίλτρα. Συγκεκριμένα, το κεντρικό τμήμα κάθε φακού στέλνει φως από το head-up display στο κέντρο της κόρης του ματιού, ενώ το εξωτερικό τμήμα στέλνει φως από το περιβάλλον στο περίβλημα της κόρης.

    Μια προτεινόμενη εφαρμογή τους θα επέτρεπε στους χρήστες τους να παρακολουθούν κάτι αντίστοιχο με αυτό που εμφανίζεται σε μία μεγάλη 3D οθόνη στα… γυαλιά τους – με μία διαφορετική εικόνα να προβάλλεται σε κάθε φακό. Άλλες πιθανές χρήσεις τους συμπεριλαμβάνουν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας -παρόμοια με αυτά που έδειξε η Google πρόσφατα- καθώς και μία συσκευή που θα προσφέρει στους gamers πιο συναρπαστική εμπειρία. Οι καινοτόμοι αυτοί φακοί επαφής βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών, υπολογίζεται όμως ότι θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού προς τα τέλη του 2014.

    Πηγή: BBC

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles