18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αισθάνεστε το κινητό σας να δονείται χωρίς να σας καλούν ή να στέλνουν μήνυμα; Δεν είστε ο μόνος!

    Εγώ το έχω πάθει. Και πολλές φορές κιόλας. Να έχω ξεχάσει το κινητό στην τσέπη του παντελονιού ή κάπου στο σπίτι και να ακούω δονήσεις. Αλλά τελικά κανείς να μη μου έχει στείλει μήνυμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν συμβαίνει και σε σας δεν είστε μόνοι!

    mobile

    Υπάρχει και σχετική καταχώρηση στη Wikipedia (ανατρέξτε στο Phantom Vibration Syndrome), υπάρχει και σχετικός όρος που ονομάζεται “ringxiety” και τον χρησιμοποίησε ήδη από το 2007 ο ψυχολόγος David Laramie, ενώ από ακόμη παλαιότερα, από το 1996, είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο στα pagers, πριν γίνουν ακόμη δημοφιλή τα κινητά.

    Μία έρευνα του 2012, σε 290 προπτυχιακούς φοιτητές στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα βρήκε ότι το 89% αυτών είχε βιώσει κάποιο περιστατικό “δόνησης” του κινητού του χωρίς αυτό στην πραγματικότητα να συμβαίνει. Αλλά και μία σχετική έρευνα σε εργαζόμενους σε νοσοκομείο βρήκε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα (σε ποσοστό 68%). Δεν είναι όμως μόνο η αίσθηση της δόνησης το θέμα, καθώς σε έρευνα του ψυχολόγου που αναφέραμε το 2007 σε 320 ενήλικες τα 2/3 είχαν παραισθήσεις και στο κομμάτι των… ήχων, άκουγαν δηλαδή το κινητό τους να χτυπάει χωρίς αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα.

    Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ακριβώς ο λόγος, αλλά σίγουρα είναι θέμα του εγκεφάλου μας. Όταν αναμένουμε μία κλήση είναι πιο εύκολο να παρερμηνεύσουμε τα ερεθίσματα που δεχόμαστε. Επιπλέον, φαίνεται πως το ζήτημα συνδέεται και με την ανασφάλεια, όπως έδειξε μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν. Άτομα ανασφαλή στις σχέσεις τους αντιμετωπίζουν πιο συχνά δονήσεις-φάντασμα στο κινητό τους. Θα το έχετε πάθει όταν π.χ. περιμένετε μήνυμα από ένα πρόσωπο που σας ενδιαφέρει και όλη την ώρα ακούτε δονήσεις και ήχους από τη συσκευή σας, χωρίς δυστυχώς το “πρόσωπο” να σας θυμηθεί.

    Ωστόσο, μην ανησυχείτε αν το παθαίνετε. Οι περισσότερες έρευνες λένε ότι λίγοι μόνοι ενοχλούνται σοβαρά από αυτό (ποσοστό περίπου 2%) οπότε χαλαρώστε. Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Να είστε πιο χαλαροί στις σχέσεις σας φυσικά, αλλά επειδή δεν αρκούν μόνοι οι συμβουλές… ψυχολόγου, μπορείτε απλά να βάλετε κάπου αλλού το κινητό σας (όχι στην τσέπη σας) ή να βάλετε έναν πιο ξεκάθαρο ήχο που δεν αφήνει αμφιβολίες για το πότε χτυπάει…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles