19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Έτοιμο το 1Ο πανευρωπαϊκό δίκτυο για Mobile internet στα αεροπλάνα: Άγνωστο… αν η Κύπρος θα προχωρήσει στην εμπορική αξιοποίηση του

    internet-airplane

    Η Deutsche Telekom, η Inmarsat, και η Nokia ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που έγινε τη περασμένη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018, πως ολοκλήρωσαν το τεχνικό μέρος της ανάπτυξης του European Aviation Network (EAN), του πρώτου παγκοσμίως ενοποιημένου δικτύου που μεταφέρει ευρυζωνικό Internet προς τα αεροπλάνα (είτε από τη Γη με κεραίες που κοιτάνε τα αεροπλάνα προς τα πάνω, είτε από δορυφόρους που κοιτάνε τα αεροπλάνα προς τα κάτω).

    Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρθηκε, αναπτύχθηκαν 2 δίκτυα: ένα δορυφορικό που καλύπτει όλη την Ευρώπη κι ένα επίγειο με 300 κεραίες (σταθμούς βάσεις) σε συγκεκριμένα σημεία της Ευρώπης, ώστε να καλύπτεται 100% ο εναέριος χώρος της κάθε χώρας. Την ολοκλήρωση του δικτύου των σταθμών βάσης ακολούθησε η επιτυχής εκτόξευση του δορυφόρου του Inmarsat το περασμένο καλοκαίρι, ο οποίος έκτοτε έχει δοκιμαστεί εκτενώς και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2017. Η υπηρεσία δοκιμάστηκε σε αρκετές πτήσεις επιβεβαιώνοντας ότι η πραγματική απόδοση του EAN ανταποκρίνεται στον σχεδιαστικό στόχο, επιτυγχάνοντας ασύγκριτα χαμηλή χρονική καθυστέρηση (latency), μικρότερη από 100 ms.

    Εκτιμάται ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα ξεκινήσει η εμπορική αξιοποίηση του συστήματος. Οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν να εγκαταστήσουν εύκολα και γρήγορα το μικρό και ελαφρύ εξοπλισμό του δικτύου στο σκάφη τους, με το International Airlines Group (IAG), που περιλαμβάνει εταιρείες όπως οι British Airways, Iberia, Aer Lingus και Vueling, να έχει ξεκινήσει ήδη την πιλοτική εγκατάσταση του συστήματος στους στόλους αεροσκαφών του.

    Σε ότι αφορά την Κύπρο, δεν έγινε γνωστό μέχρι στιγμής αν έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την ΑΤΗΚ για την συμμετοχή της στο ενοποιημένο δίκτυο μεταφοράς ευρυζωνικού Internet προς τα αεροπλάνα. Αντίθετα στην Ελλάδα, η Cosmote προχώρησε ήδη και εγκατέστησε σταθμούς βάσης προηγμένης τεχνολογίας με ακτίνα κάλυψης 150 χιλιομέτρων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, καλύπτοντας έτσι το σύνολο του ελληνικού εναέριου χώρου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles