19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Έτοιμο το NATO να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις!

    Άλλη υπόσταση αποκτά η λέξη “κυβερνοπόλεμος”, όταν συμμαχίες όπως το NATO εμπλέκονται σε υποθέσεις κυβερνοεπιθέσεων…

    petya

    Σύμφωνα με αναφορά, το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέμβει μετά τη μεγάλη επίθεση του ransomware Petya στην Ανατολική Ευρώπη. Ερευνητές υποστηρίζουν πως τα κίνητρα της επίθεσης ήταν πολιτικά και πως ο δράστης πίσω από το Petya είχε τις “ευλογίες” ή την υποκίνηση κάποιου καθεστώτος, πριν προχωρήσει. Το CNBC αναφέρει πως το NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCD COE) πιθανώς να ερμηνεύσει την κυβερνοεπίθεση σαν πολεμική ενέργεια, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και το Άρθρο 5 της συμφωνίας της Washington, κάτι που σημαίνει πως τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πάρουν θέση.

    Ο Tomáš Minárik, ερευνητής στο νομικό τμήμα του CCD COE, δήλωσε: “Καθώς σημαντικά κυβερνητικά συστήματα έγιναν στόχος της επίθεσης, τότε σε περίπτωση που η ενέργεια αποδωθεί σε κάποιο κράτος, θα αποτελέσει σοβαρή παραβίαση. Κατά συνέπεια, θα θεωρηθεί διεθνώς μια παράνομη πράξη, το οποίο ίσως δώσει στις στοχευμένες χώρες αρκετές επιλογές εφαρμογής αντίμετρων”.

    Οι υποψίες όλων “δείχνουν” τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία είχε ως κύριο στόχο υπολογιστές στην Ουκρανία.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles