18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Europol: Προειδοποιεί για πιθανή εγκληματική χρήση του ChatGPT

    Μια ανακοίνωση εξέδωσε τις τελευταίες ώρες η Europol, η οποία προειδοποιεί ότι το ChatGPT και τα σχετικά συστήματα ΑΙ μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για διαδικτυακές απάτες και άλλα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.

    Από το Νοέμβριο που έγινε το επίσημο λανσάρισμα, το ChatGPT έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη, προσελκύοντας 100 εκατ. χρήστες τους πρώτους 2 μήνες. Χάρη στη δυνατότητα να αναπαράγει κείμενα παρόμοια με αυτά που θα έγραφε ένας άνθρωπος, έγινε γρήγορα viral. Αυτά τα γλωσσικά μοντέλα, σύμφωνα με την Europol, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποικίλους σκοπούς είτε από επιχειρήσεις είτε από μεμονωμένους χρήστες. Ωστόσο, προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες και στους εγκληματίες.

    «Οι εγκληματίες συνήθως εκπαιδεύονται γρήγορα τις νέες τεχνολογίες και τις εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους. Τα πρώτα πρακτικά παραδείγματα εθεάθησαν λίγες εβδομάδες μετά τη δημόσια κυκλοφορία του ChatGPT», αναφέρει η έκθεση.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «καθώς οι δυνατότητες των LLMs (large language models) όπως το ChatGPT, διαρκώς βελτιώνονται, η πιθανή κατάχρηση αυτού του τύπου των AI συστημάτων από εγκληματίες, προσφέρουν μία δυστοπική προοπτική. Η ικανότητα του ChatGPT να συντάσσει τόσο ρεαλιστικά κείμενα, το κάνει ένα χρήσιμο εργαλείο για σκοπούς phishing».

    Διαβάστε επίσης:

    NOVA: Ισχυροποίηση του δικτύου 4G & 5G πανελλαδικά, με την κατάργηση του δικτύου Nova 3G

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles