24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Evil West Review

    Τι θα συμβεί εάν βάλουμε στο μίξερ λίγο από Devil May Cry, God of War, Doom, Gears of War (της εποχής του Xbox 360) και στο τέλος προσθέσουμε «κάτι» από το cult «αριστούργημα»… From Dusk Till Dawn 3: The Hangman’s Daughter και το Abraham Lincoln: Vampire Hunter; Μάλλον το παραπάνω mix, θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα για το ύφος και τον κόσμο του Evil West. Για να ξεδιαλύνουμε το τοπίο, το Evil West πρόκειται για ένα action / shooter από την Flying Wild Hog, το οποίο μας ταξιδεύει σε μια fictional και alternative εκδοχή της Αγρίας Δύσης λίγα χρόνια πριν τον 20ο αιώνα, σε έναν κόσμο που η ανθρωπότητα βρίσκεται «μυστικά» σε μια σύγκρουση με το έθνος των βρικολάκων και με φρικιαστικά πλάσματα που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει μέσα από τους χειρότερους εφιάλτες των πιο ευφάνταστων συγγραφέων που ειδικεύονται στο κομμάτι του horror. Φυσικά όταν αναμειγνύεις steampunk cowboys με vampires, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αδρεναλίνη χτυπάει… κόκκινο, για αυτό και το Evil West σίγουρα ανήκει στα games που μπορούν μόνο και μόνο από το ιδιαίτερο theme του να τραβήξει το ενδιαφέρον. Για να δούμε λοιπόν εάν θα καταφέρει να σταθεί στον αφρό…

    Cowboys vs. Vampires

    Σε επίπεδο σεναρίου, το Evil West θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μια «βουτιά» στο μεταφυσικό και στο φανταστικό. Σε μια εποχή που η Αμερική έχει αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της από τον εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στους Βόρειους και στους Νότιους, μια χειρότερη απειλή κρύβεται μέσα στις σκιές, η οποία δείχνει έτοιμη να ξυπνήσει από τον λήθαργο της.

    Πρόκειται για το είδος των βρικολάκων, των απέθαντων «Nightwalkers» που τρέφουν τολμηρά σχέδια για την επικράτηση τους ενάντια στο γένος των ανθρώπων. Σε μια εποχή που η τεχνολογία, ο ηλεκτρισμός και η δύναμη του ατμού έρχονται στο προσκήνιο για να αλλάξουν για πάντα τη μορφή της κοινωνίας, μια σέχτα των vampires θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προκαλέσουν την ανθρωπότητα, καθώς σε λίγα χρόνια τα εξελιγμένα όπλα των ανθρώπων θα στραφούν εναντίον τους, συμβάλλοντας με καταλυτικό τρόπο στον αφανισμό τους. Στο Evil West, οι gamers υποδύονται τον σκληροτράχηλο Jessie Rentier, διάδοχο του δημιουργού του Ινστιτούτου Rentier, το οποίο αποτελεί ένα είδος κέντρου ερευνών που έχει σαν στόχο να μελετάει το «μεταφυσικό» και κάθε paranormal δραστηριότητα, προστατεύοντας την ανθρωπότητα από δυσάρεστες εκπλήξεις και κάθε λογής… τέρατα.

    Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ο Jessie Rentier είναι ένας agent που αποστολή του είναι να κυνηγάει νυχθημερόν βρικόλακες και άλλου είδους abominations (φανταστείτε δηλαδή έναν… Blade με καουμπόικο καπέλο). Από τις πρώτες στιγμές του παιχνιδιού, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του έχει να κάνει με την πραγματικά εκπληκτική του steampunk ατμόσφαιρα, αλλά και με ένα καλοδουλεμένο “old-west”  setting που φανερώνει ότι οι developers είχαν αφθονία σε φαντασία. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι ο κόσμος του Evil West δείχνει να μπορεί να μιλήσει στις καρδιές των fans του horror fantasy, το story σπανίως μπορεί να παρουσιάσει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, με μια αφήγηση που δείχνει να είναι στάσιμη και προβλέψιμη, αλλά και έναν κεντρικό ήρωα που διακρίνεται για τους «ξύλινους» (και ενίοτε άνευρους) διαλόγους που κάνει με τους NPCs που συναντάει. Τα cut scenes δείχνουν να μην βοηθούν και ιδιαίτερα την συνολική γεύση που σου αφήνει το story και η αλήθεια είναι σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι του σεναρίου, ο τίτλος της Flying Wild Hog αδυνατεί να ξεφύγει από την μετριότητα, «φωνάζοντας» ότι πάσχει από την ασθένεια του «lazy writing».

    Παρόλα αυτά, αφήνοντας το προβλέψιμο και ανέμπνευστο story στην άκρη (εάν ανήκετε στους gamers που δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, μπορείτε να το προσπεράσετε), το Evil West αναμφίβολα αποτελεί ένα τρομερά διασκεδαστικό game, το οποίο μεταδίδει την αίσθηση ενός καταιγιστικού και «χωρίς-ανάσα» ξέφρενου first-person shooter (όπως είναι για παράδειγμα το Doom: Eternal) σε ένα “περιτύλιγμα” με third-person perspective. Το νόημα είναι σχετικά απλό, καθώς προχωράτε από την μία περιοχή του level στην άλλη, συνθλίβοντας οποιοδήποτε φρικιαστικό πλάσμα επιχειρήσει να μπει εμπόδιο στο δρόμο σας (θυμίζει αρκετά Devil May Cry εδώ), με το επίπεδο της πρόκλησης να εξαρτάται κάθε φορά από τον αριθμό των εχθρών που ξεχύνεται με μανία εναντίον σας. Στο τέλος φυσικά, θα πρέπει να επιβιώσετε απέναντι σε κάποιο ενοχλητικό mini (ή κανονικό) boss που στις περισσότερες των περιπτώσεων θα είναι πάνω από 3 μέτρα, θα διαθέτει φτερά, θα εκτοξεύει πύρινες μπάλες και θα θέλει όσο τίποτε άλλο να μπήξει τα κοφτερά δόντια του στη σάρκα σας…

    O Jessie βασίζεται σε έναν συνδυασμό melee και ranged επιθέσεων, με τον πρωταγωνιστή του παιχνιδιού να διαχειρίζεται από ένα κλασικό εξάσφαιρο και μία καραμπίνα, μέχρι ένα ειδικό τόξο (X-Bow) που εκτοξεύει βέλη πλάσματος, μυδραλιοβόλο αλλά ακόμη και ένα φλογοβόλο που θα αναλάβει να κάνει «φλαμπέ» τους δαίμονες που θα επιχειρήσουν να σας επιτεθούν. Σε ότι έχει να κάνει με τις melee επιθέσεις του, ο vampire hunter του Evil West μπορεί να κυριολεκτικά να πλακώσει αλύπητα στο ξύλο τους αντιπάλους του, στηριζόμενος σε μια σειρά από “eye candy” combos (τα οποία ξεκλειδώνει όσο προχωράει στο παιχνίδι), ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις καλείται να κάνει evade και dodge τις εχθρικές επιθέσεις και στη συνέχεια να εξαπολύσει την δική του επίθεση, συνδυάζοντας ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά. Μάλιστα, ο πρωταγωνιστής του Evil West μπορεί να κάνει τους αντιπάλους του να χάσουν την ισορροπία τους, απωθώντας τους με μια δυνατή κλωτσιά.

    Αναμφίβολα, οι μηχανισμοί του combat παίρνουν δέκα με τόνο και το στοιχείο του gameplay που μας άρεσε αρκετά ήταν ότι κάθε όπλο και gadget που φέρει ο ήρωας σας, έχει τη δική του χρήση και όπως παρατηρήσαμε μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε συνάρτηση με τον τύπο των εχθρών που καλείστε να «στείλετε» στο πυρ το εξώτερον. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι developers έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στον χειρισμό, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να χειριστεί μια μεγάλη ποικιλία όπλων με χαρακτηριστική… απλότητα. Ακολουθώντας βέβαια τους μηχανισμούς που βλέπουμε στην πλειονότητα των action / adventure των τελευταίων ετών, ο Jessie μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια σειρά από perks, τα οποία θα τον καταστήσουν ακόμη πιο ισχυρό και υπολογίσιμο (αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι συναντήσαμε κάποιο ιδιαίτερο «βάθος» εδώ, παρά μόνο ένα typical tree). Παράλληλα, σε κάθε επίπεδο μπορείτε να συναντήσετε μια σειρά από κοσμητικά unlockables και άλλου είδους καλά κρυμμένα secret items (όπως είναι κάποιες επιστολές), οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το lore του παιχνιδιού.

    Jessie the Vampire Slayer

    Όπως συμβαίνει με το story, έτσι και το level design μοιάζει σα να βρίσκεται στον… αυτόματο πιλότο. Το Evil West είναι αφόρητα “linear” αποτελώντας ενδεχομένως το πιο γραμμικό game για το 2022. Εάν περιμένετε έναν τίτλο που θα σας δώσει τη δυνατότητα να εξερευνήσετε σπιθαμή προς σπιθαμή το περιβάλλον του, το Evil West μάλλον θα σας απογοητεύσει, καθώς σε καμία περίπτωση δεν σας προσφέρει τη συγκεκριμένη δυνατότητα. Μάλιστα, είναι τόσο «linear» που στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει “highlight” τις περιοχές στις οποίες θα πρέπει να μεταβείτε (είτε χρησιμοποιώντας κάποια σκάλες είτε ρίχνοντας το grappling hook σας).

    Ουσιαστικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι κάθε level αποτελείται από μίνι-αρένες, οι οποίες μοιάζουν με μεγάλες flat περιοχές στις οποίες οι εχθροί συνηθίζουν να σας επιτίθενται κατά κύματα. Αυτό που διαπιστώσαμε, είναι ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού ακολουθείτε το ίδιο μοτίβο ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα ύστερα από κάποια ώρα αυτό να κουράζει. Έτσι λοιπόν, το level design βγάζει ένα αίσθημα περιορισμού αλλά και παλαιομοδίτικης old-school προσέγγισης, κάνοντας ουσιαστικά το Evil West να θυμίζει έναν τίτλο που κυκλοφόρησε στην εποχή του Xbox 360 και του PlayStation 3.

    Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην εκθειάσουμε τους δημιουργούς του για την εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει στον τεχνικό τομέα. Το παιχνίδι είναι αρκετά solid με πανέμορφα visuals, χωρίς ιδιαίτερα frame drops και με ελάχιστα bugs, προσφέροντας δύο modes στις κονσόλες Xbox Series X και PlayStation 5 (Performance και Quality). Στο μεν performance το παιχνίδι ξεδιπλώνεται στα 60 fps @1080p, ενώ εάν σας αρέσει περισσότερο η ποιότητα των visuals, το Evil West προσφέρει 4K στα 30 fps. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση για Xbox Series S υποστηρίζει μόνο 1080p στα 30 fps. Ολοκληρώνοντας, το review μας πάνω στο Evil West ως εξαιρετική ιδέα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη δυνατότητα για online co-op multiplayer, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ακόμη περισσότερο η αντοχή του παιχνιδιού στο χρόνο (με το single player να κρατάει από 10 έως 15 ώρες ανάλογα και με το difficulty level που θα επιλέξετε).

    Χωρίς αμφιβολία, το Evil West διαθέτει ορισμένες χτυπητές αδυναμίες (με κυριότερες το linear level design και το προχειρογραμμένο και «αδύναμο» story), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσφέρει πολλές «καλές» στιγμές. Οι σούπερ διασκεδαστικοί μηχανισμοί στον τομέα του combat, το ατμοσφαιρικό setting, τα πανέμορφα γραφικά και η απλότητα και η ευελιξία που βγάζει ο χειρισμός του, σίγουρα το καθιστούν μια ευχάριστη προσθήκη για την game library των φανατικών φίλων των action shooters. Αδιαμφισβήτητα, η καλή εικόνα που αφήνει πίσω του το Evil West, προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο το έδαφος για ένα sequel, το οποίο θα κληρονομεί όλα τα ισχυρά χαρακτηριστικά του αρχικού παιχνιδιού, αλλά δεν θα διαθέτει καμία από τις αδυναμίες του (όπως δηλαδή ακριβώς ο Blade που φέρει όλες τις υπερφυσικές δυνάμεις των vampires, αλλά μπορεί με άνεση να κυκλοφορεί κάτω από το φως του ήλιου).

    Ανάπτυξη:Flying Wild Hog  Έκδοση: Focus Entertainment Διάθεση: AVE  

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 88%
    HXOΣ: 73%
    GAMEPLAY: 72%
    ANTOXH: 74%
    ΓΕΝΙΚΑ: 77%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles