20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
More

    Ευρωπαϊκές εταιρείες προειδοποιούν την ΕΕ για τον «φόρο» στο Big Tech

    Μια ένωση που εκπροσωπεί internet exchange point (IXP) providers από όλη την Ευρώπη, υποστηρίζει ότι το αίτημα να υποχρεωθούν οι εταιρείες του Big Tech να πληρώσουν για το κόστος των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, θα μπορούσε να δημιουργήσει συστημική αδυναμία σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

    Οι εταιρείες του τομέα των telecoms έχουν πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει νόμους που θα οδηγήσουν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Google, η Facebook και η Netflix, να επωμιστούν μέρος του κόστους των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κίνησης εντός της Γηραιάς ηπείρου.

    Τον Σεπτέμβριο, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια διαβούλευση για τις αποκαλούμενες πληρωμές «δίκαιου μεριδίου» στις αρχές του 2023, πριν την παρουσίαση της σχετικής νομοθεσίας.

    Τώρα, σε επιστολή που έστειλε προς τον Breton και την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Margrethe Vestager, η European Internet Exchange Association (Euro-IX) σημειώνει ότι οι προτάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν πλήγμα στην ποιότητα των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι. Όπως αναφέρει η ένωση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «νέες συστημικές αδυναμίες» σε κρίσιμες υποδομές.

    «Το Διαδίκτυο είναι ένα περίπλοκο οικοσύστημα και οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής είναι εκείνοι που, τελικά, είναι υπεύθυνοι για τις συστημικές επιπτώσεις που προκύπτουν από επιλογές πολιτικής», έγραψε ο Bijal Sanghani, διευθύνων σύμβουλος της Euro-IX.

    Ο Sanghani πρόσθεσε ότι οι νομοθέτες δεν πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στους «διοικητικούς κανόνες, σε σχέση με την τεχνική αναγκαιότητα ή ένα υψηλής ποιότητας Διαδίκτυο» για όσους βρίσκονται στην Ευρώπη.

    Οι επικριτές του προτεινόμενου μοντέλου SPNP (Sending Party Network Pays) έχουν προειδοποιήσει ότι ο λεγόμενος «traffic tax» θα μπορούσε να οδηγήσει πλατφόρμες που βασίζονται στην παροχή περιεχομένου, όπως το Facebook, να δρομολογήσουν τις υπηρεσίες τους μέσω ISPs που βρίσκονται εκτός ΕΕ.

    Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τους Ευρωπαίους χρήστες, καθώς οι πλατφόρμες ενδέχεται να υπάρξει πλήγμα στην ποιότητα και την ασφάλεια, με στόχο την αποφυγή πληρωμής τελών. Εναλλακτικά, οι εταιρείες θα μπορούσαν να πληρώσουν τα τέλη, αλλά να μεταφέρουν το κόστος στους τελικούς χρήστες.

    Η συγκεκριμένη πλευρά υποστηρίζει, επίσης, ότι οι προτάσεις υπονομεύουν τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ για την ουδετερότητα του δικτύου, σύμφωνα με τους οποίους οι ISPs δεν μπορούν να μπλοκάρουν ή να περιορίσουν την κυκλοφορία των δεδομένων για να προσφέρουν προτεραιότητα σε ορισμένες υπηρεσίες έναντι άλλων.

    Τον Ιούνιο, ένας συνασπισμός ακτιβιστών για τα ψηφιακά δικαιώματα προειδοποίησε ότι η θέσπιση κανόνων SPNP «θα υπονόμευε και θα έφερνε σε σύγκρουση με τις βασικές προστασίες της δικτυακής ουδετερότητας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε επιστολή που υπέγραψαν 34 ΜΚΟ από 17 χώρες, οι επικριτές των νέων προτάσεων ανέφεραν ότι οι πάροχοι έχουν ήδη αποζημιωθεί από τους πελάτες τους, κατηγορώντας τις συγκεκριμένες εταιρείες ότι πιέζουν για χρεώσεις στη χρήση δεδομένων επειδή απλώς «θέλουν να πληρώνονται δύο φορές για την ίδια υπηρεσία».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles