17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Μπαίνουν οι πρώτοι κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    Πραγματοποιήθηκε το πρώτο βήμα, όσον αφορά τη θέσπιση κανόνων για την ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν ένα σχέδιο νόμου, γνωστό ως ο Νόμος της AI. Όπως αναφέρουν οι New York Times, πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας μακράς διαδικασίας. Η τελική έκδοση του νόμου θα προκύψει πιθανότατα αργότερα φέτος. Αν ο νόμος εφαρμοστεί στην τρέχουσα μορφή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τη χρήση real-time και remote biometric συστημάτων, όπως το facial recognition scanning.

    Θα απαγορεύσει επίσης τις συσκευές που παρουσιάζουν γνωστική συμπεριφορική χειραγώγηση, όπως τα παιχνίδια που ενεργοποιούνται με τη φωνή και θεωρείται ότι ενθαρρύνουν την επικίνδυνη συμπεριφορά στα παιδιά. Οι τεχνολογίες που ταξινομούν τους ανθρώπους με βάση την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση ή τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους θα απαγορευτούν επίσης. Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογίες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει να καταχωρηθούν σε βάση δεδομένων της ΕΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τη βιομετρική ταυτοποίηση και εκείνα που χρησιμοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη τον Απρίλιο του 2021. Αυτό ήταν πολύ πριν από την αύξηση της δημοτικότητας των generative συστημάτων AI, που οδήγησε σε αύξηση των εκκλήσεων για την επιβολή κανόνων. Η έκδοση που ψήφισαν οι νομοθέτες περιελάμβανε κανόνες για εταιρείες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως η OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να αποκαλύπτουν οποιοδήποτε περιεχόμενο παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τους δεν μπορούν να παράγουν παράνομο περιεχόμενο. Επίσης, θα πρέπει να δημοσιεύσουν περιλήψεις δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα επαγγελματική οθόνη Philips για extra ταχύτητες

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles