24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    «Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023»: Επίσημη «πρεμιέρα» με Ημερίδα στη Λευκωσία

    Η ανάγκη προώθησης συντονισμένων  ενεργειών και δράσεων, από όλους τους εμπλεκομένους φορείς που ασχολούνται με την τυπική, τη μη τυπική και την άτυπη εκπαίδευση, αναφορικά με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια όλων των μορφών δεξιοτήτων,  τέθηκε στο επίκεντρο της Ημερίδας με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023»  που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή, (19 Μαΐου 2023), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    Ο  κύπριος Ευρωβουλευτής και Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, κ. Λουκάς Φουρλάς, σε δική του παρέμβαση στην ημερίδα , παρουσίασε την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Έτους, και επεσήμανε τη σημαντικότητα της ανάληψής του από την Κύπρο. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι η  Ημερίδα αποτελεί την πρώτη στο είδος της, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023.

    Ακολούθησε παρουσίαση από τον δρα Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Δεξιότητες και εκπαίδευση στο σύγχρονο συγκείμενο», ενώ στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, με θέμα «Δεξιότητες και Εργασία: Προκλήσεις και προοπτικές στην Κύπρο» συμμετείχαν ο Γιάννης Μουρουζίδης, Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων και Γενικός Διευθυντής της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Δρ Παναγιώτης Ζαφείρης, Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων και Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, η κα. Μαρία Νικολάου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παραγωγικότητας και ο κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος , στην δική του τοποθέτηση του αναφέρθηκε στοχευμένα στο θέμα «Εκπαίδευση και Δεξιότητες στην Κύπρο: Προκλήσεις και Προοπτικές».

    Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια 2η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Δεξιότητες στην Κύπρο για τον 21ο αιώνα: Νεολαία, Περιβάλλον, Φύλο και Νέες Τεχνολογίες» στην οποία συμμετείχαν η Δρ Μαρία Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, η κυρία Τζόζη Χριστοδούλου, Επίτροπος της Ισότητας των Φύλων, ο Δρ Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο κύριος Κλεάνθης Κουτσόφτας, Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Την συζήτηση συντόνισε ο κ.Ανδρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    Στην Ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης, πανεπιστημιακοί και άλλοι  φορείς καθώς και οργανισμοί, με  ενδιαφέρον ή  δραστηριοποίηση, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles