18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ευρωπαϊκό δικαστήριο λέει όχι στην αστυνόμευση του Internet

    Μία απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, επιτέλους βάζει φρένο στην προσπάθεια αστυνόμευσης της χρήσης του internet. Ενώ σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, εταιρίες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων έχουν συμφωνήσει με τις εταιρίες παρόχους internet να “παρακολουθούν” τις συνδέσεις των χρηστών όπως εσείς κι εμείς, και σε περίπτωση που κάποιος “κατεβάσει” προστατευμένο περιεχόμενο να κινηθεί μία διαδικασία προειδοποιήσεων, αλλά και τελικά, διακοπής της πρόσβασης στο internet το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο δικαίωσε Βελγική εταιρία παροχής internet με το σκεπτικό πως δεν επιτρέπεται η παρακολούθηση της χρήσης του internet.

    Το δικαστήριο αποφάσισε πως οι εταιρίες, είτε που διαθέτουν περιεχόμενο (ταινίες, μουσική κ.α.), είτε προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα περιεχομένου τέτοιου είδους μπορούν να ζητούν από τους παρόχους internet να διακόπτουν την πρόσβαση σε websites που διαθέτουν παράνομα το περιεχόμενό τους, αλλά ΔΕΝ επιτρέπεται να ελέγχουν τους χρήστες αν το κατεβάζουν. Ούτε υποχρεούνται στην εγκατάσταση λογισμικού που θα κάνει τέτοιο έλεγχο στην χρήση του Internet.

    Έτσι, αρχίζουν να αμφισβητούνται νόμοι όπως ο HADOPI στη Γαλλία ή αντίστοιχος στην Ισπανία που παρακολουθούν τις συνδέσεις των ιδιωτών και προχωράνε σε “μέτρα” σε περίπτωση που κάνουν download “παράνομου” περιεχομένου.

    Είχαμε πληροφορίες πως κι εδώ στην Ελλάδα γίνεται η προσπάθεια ώστε οι πάροχοι internet να υποχρεωθούν από δικαστήριο ώστε να παραδίδουν τα στοιχεία των κατόχων συνδέσεων internet που κατεβάζουν torrents και ταινίες από “ύποπτα για πειρατεία websites”, ώστε οι εταιρίες προστασίας δικαιωμάτων να ασκούν αγωγές εναντίον κι εκείνων, όχι μόνο εναντίον των ιδιοκτητών websites που “μοιράζουν” τέτοιο περιεχόμενο.

    Ευελπιστούμε πως μετά την απόφαση αυτή, οι Ελληνικές Αρχές θα δείξουν περισσότερη “σοφία” στο ζήτημα.

    Πηγή: BBC, New York Times

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles