21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Χρήστες του Facebook αποζημιώνονται για κατάχρηση των δεδομένων τους

    Μπορεί να νομίζετε πως κανείς δεν «αγγίζει» το Facebook και η ισχύς του τρομάζει ακόμα και τους δικαστές, αλλά θα κάνατε λάθος. Αυτό αποδεικνύεται και από την πρόσφατη αποζημίωση που δέχθηκε να δώσει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, για εκτός κανονισμών αξιοποίηση των δεδομένων κάποιων χρηστών του.

    fbsponsored2

    Η μήνυση είχε κατατεθεί εδώ και 2 χρόνια από 5 χρήστες του Facebook, οι οποίοι παρά τη θέλησή τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, βρέθηκαν να συμμετέχουν στα γνωστά «Sponsored Stories» του site. Κάτι που αφορούσε ακόμη 150 εκατομμύρια (!) χρήστες και φυσικά βρέθηκαν όλοι αντιμέτωποι με την εταιρεία του MarkZuckerberg. Μόλις 600.000 από αυτούς ανταποκρίθηκαν στο σχετικό μήνυμα που τους έστειλε το Facebook για εξωδικαστικό διακανονισμό και έτσι αυτοί είναι που θα λάβουν το ποσό της αποζημίωσης που ανέρχεται σε…15 ευρώ.

    Συνολικά 20 εκατομμύρια δολλάρια θα καταβάλει το Facebook γι’αυτή την υπόθεση, μέρος των οποίων θα καταλήξει σε οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας. Ο ίδιος ο δικαστής που την χειρίστηκε δήλωσε πως η αποζημίωση είναι μάλλον μικρή, ωστόσο δικαιολογείται από το ότι δεν αποδείχθηκε ποτέ η ενοχή του Facebook, ούτε οι χρήστες υπέστησαν κάποια «βλάβη». Μένουν ακόμη 7.000 χρήστες που δεν δέχθηκαν τον συμβιβασμό με την υπηρεσία και ίσως επιλέξουν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω μέσω της δικαστικής οδού.

    fbsponsored3

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook αναγκάζεται να καταβάλλει τέτοιου είδους αποζημίωση σε χρήστες, ελπίζουμε πάντως να είναι η τελευταία. Δυστυχώς οι ελευθερίες που του παραχωρούμε, από τη στιγμή που δεχόμαστε τους Όρους και Κανόνες του, είναι αρκετά μεγάλες, με αποτέλεσμα τα προσωπικά μας δεδομένα να χρησιμοποιούνται ενίοτε με τρόπο που δε θα εγκρίναμε. Είναι στο χέρι μας, όμως, να προσέχουμε περισσότερο ποιά από τα δεδομένα μας αναρτούμε στο Facebook και ποιά κρατάμε για τον εαυτό μας, offline. Είναι η πλέον απλή μέθοδος για να προστατευθούμε.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles