14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τώρα μπορείς να προπαραγγείλεις το πιο «ηθικό» smartphone. Το Fairphone

    Η Ολλανδική Fairphone έχει ξεκινήσει ένα project για την κατασκευή ενός smartphone, τα πάντα για το οποίο είναι διάφανα. Όχι στην όψη. Αλλά στην διαδικασία και τον τρόπο παραγωγής. Κι αυτό είναι το Fairphone που μπορείτε πια να το προπαραγγείλετε από εδώ. Τι είναι όμως το Fairphone;

    xfairphone.jpg.pagespeed.ic.lTRZqZjQ0P

    Το σκεπτικό των Ολλανδών ξεκινά από το γεγονός πως, ενώ έχουμε ένα σωρό συσκευές στο σπίτι μας και στα χέρια μας, δε γνωρίζουμε τίποτα γι αυτές. Από τι υλικά είναι ακριβώς φτιαγμένες, σε ποιο μέρος του κόσμου ακριβώς είναι φτιαγμένες, από πού τα προμηθεύτηκαν οι κατασκευαστές, ή αν τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν έχουν καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενούς τους.

    Στην περίπτωση του Fairphone παραδείγματος χάριν ξέρετε ακριβώς ποιοι είναι οι προμηθευτές για τα διάφορα μέρη της συσκευής αυτής και μπορείτε να τους δείτε εδώ. Ξέρετε επίσης ότι η τιμή του είναι 325 ευρώ. Ξέρετε πως 3 ευρώ από αυτά που θα πληρώσετε, για κάθε συσκευή, θα πάνε στην απομάκρυνση των «τεχνολογικών» απορρημάτων που εναποθέτει συνεχώς η ανθρωπότητα στη Γκάνα (δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ). Ξέρετε πως τα μέταλλα προέρχονται από ορυχεία που δεν βρίσκονται σε περιοχές που τα εκμεταλλεύονται αντάρτες, συντηρώντας μία εμπόλεμη κατάσταση για να πλουτίζουν.

    Μπορεί ένα smartphone να ξεκινήσει ένα κίνημα διαφάνειας; Διατηρούμε επιφυλάξεις. Πρέπει να σας πούμε όμως πως, αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ενώ δεν έχει περάσει ένα 24ωρο από τη στιγμή που άνοιξαν οι προπαραγγελίες για το Fairphone, έχει ήδη επιτευχθεί το 53% του στόχου προπώλησης 5000 συσκευών προκειμένου να ξεκινήσει η παραγωγή του. Not bad…

    Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα Android με οθόνη στις 4,3 ίντσες, ανάλυσης qHD, τετραπύρηνο επεξεργαστή MTK6589M της Media Tek χρονισμένο στα 1,2GHz, 1GB RAM, 8ΜP πίσω κάμερα και πρόσθια στα 1,3MP, dual SIM, μπαταρία στα 2000 mAh και μνήμη 16GB. Η έκδοση του λειτουργικού θα είναι η 4.2.2  προσαρμόσιμη και αναμένεται, εφόσον πιάσει τους στόχους μέσα στις επόμενες 17 ημέρες (απ’ ότι φαίνεται, σίγουρα), οι πρώτες συσκευές θα παραδοθούν το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles