BREAKING

11

Fake BBM εφαρμογή από το Google Play απέσυρε η Google

Δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που παρασύρθηκαν από ένα "Blackberry Messenger BBM" που βρήκαν στο Google Play πριν λίγες μέρες, προερχόμενο από έναν developer με το όνομα RIM.

blackberry-z10-superbowl

100.000 άτομα κατέβασαν την εφαρμογή πριν η Google την αποσύρει, καθώς ήταν φυσικά ψεύτικη.

Βλέπετε η RIM δε λέγεται πια RIM αλλά Blackberry, ενώ το ίδιο το app είχε αρκετά στοιχεία που για κάποιον προσεκτικό θα μπορούσαν να δηλώνουν ότι δεν ήταν πραγματικό.

Πρώτον αν το κατέβαζε κάποιος του εμφάνιζε μία οθόνη που έλεγε ότι θα ξεκινήσει να δουλεύει στις 27 Ιουνίου. Κι αν αυτό δε φαινόταν σε κάποιον από μόνο του περίεργο, σίγουρα θα προβληματιζόταν από το γεγονός ότι η εφαρμογή ζητούσε από το χρήστη να επιτρέψει στο advertising network StartApp να εγκαταστήσει εικονίδια, σελιδοδείκτες και ακόμη περισσότερα στο τηλέφωνό του.

Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες για την κυκλοφορία του Blackberry Messenger για Android χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη ακριβή ημερομηνία διάθεσης της εφαρμογής παρά μόνο ότι αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι χρησιμοποιούμε Android κινητά και "παίζουμε" με το Google Play, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί όσον αφορά το τι κατεβάζουμε. Το store του Android δεν έχει τον "κλειστό" χαρακτήρα του store του iOS, όπως εξάλλου και το ίδιο το λειτουργικό, κάτι που σημαίνει ότι κάποιες φορές μπορεί να είναι "ευάλωτο" σε κακόβουλο υλικό και εφαρμογές, οι οποίες μπορεί να μείνουν για λίγο στο Google Play Store πριν τις αντιληφθεί και τις κατεβάσει η εταιρεία. Έτσι, λοιπόν, μία πιο προσεκτική ματιά σε κάθε εφαρμογή που βρίσκουμε, στα δικαιώματα που μας ζητάει αλλά και στον developer δεν είναι κακή ιδέα...

11 Comments

 • Stamatis
  26 Ιουνίου 2013 at 08:00

  @Yannis Αφού πουλούσες τέτοια «μαραφέτια» τι να πω. Ρωτούσες και τους πελάτες σου τι τα έκαναν;
  Εγώ προγραμματίζω και στις δύο πλατφόρμες εδώ και αρκετά χρόνια (και προγραμματίζω γενικώς πάρα πολλά χρόνια) και επέτρεψέ μου να πω ότι η προσέγγιση του Android στο Market του είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Είναι σαν να έχει (μια και μιλάμε για τούβλα και ντουβάρια) μια μάντρα άχρηστα υλικά, να τα πουλάει στους πελάτες της και μόλις τους έρθει το ταβάνι στο κεφάλι να λέει «Λάθος έγινε, απέσυρα την σαβούρα» στα 100,000 θύματα. Και όλο αυτό μέχρι την επόμενη φορά που θα βάλει στο κατάστημά της χωρίς κανέναν έλεγχο, ξανά, άχρηστα υλικά και θα ξανασυμβεί το ίδιο. Να ξέρεις ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν τέτοιες εφαρμογές στο Play Store και αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά δεν θα είναι και η τελευταία. Πριν από κάποιους μήνες είχε παρουσιαστεί η σουίτα της Apple (!!!) με το Pages, Numbers και Keynote από κάποιον επιτήδειο που δήλωνε ότι είναι η Apple Inc. Φαντάζεσαι πόσος κόσμος την κατέβασε και τι malware εγκατέστησε. Δικαιολογία τύπου είναι φθηνές όμως οι συσκευές με Android και δεν πειράζει να μου κλέψουν τις πιστωτικές μου κάρτες ή τους κωδικούς μου για την τράπεζα δεν υπάρχει.

 • johemo77
  25 Ιουνίου 2013 at 18:48

  Ρε σεις;; Χαλαρώστε λίγο… Κουβεντα κανουμε γύρω από τα ανδροειδή και τα απλοειδή. Ούτε με θίξατε, ούτε μου πήρατε τον μισθό, ούτε μου βρίσατε την εταιρία, ούτε τίποτα…!!! Γενικά μιλώντας, το ακριβότερο κινητό που έχω πάρει ήταν το ΝΟΚΙΑ6600 όταν είχε πρωτοβγεί. Έκτοτε δεν προτίθεμαι να ξαναδώσω τόσα λεφτά για κανένα τηλέφωνο διότι *απλώς*
  είναι τηλέφωνα. Κατ” εμέ δεν αξίζει τίποτα από όλα αυτά. Όσον αφορά τα απλοειδή, πριν από χρόνια μου την βάρεσε η μηλαρού διότι βγήκε και ανακοίνωσε ότι οι εφαρμογές της θα είναι επί πληρωμή. Ακόμα κι εγώ που κάποτε ονειρευόμουν να πάρω κάποια στιγμή έναν μακ αργότερα μου την έσπασε. Επιπλέον, ποτέ μα ποτέ η μηλαρού δεν κατέβασε τις τιμές της. Κι όχι μόνο αυτό,
  πληρώνεις για ένα μικρό μακ 1000 ευρώ με δυνατότητες λιγότερες από αυτές που πήρα εγώ το turbo x με 500 ευρώ. Για κάτσε
  ρε μηλαρού! Και τα διπλά χρήματα αλλά και τα μισά πράγματα; who do u think u r? Έπειτα, έχω σιχαθεί να βλέπω το κάθε
  κακομαθημένο και τον κάθε μπουρτζόβλαχο να κυκλοφορεί με ένα άϊ… από δω. Στον έναν του το πλήρωσε ο μπαμπάς
  κι έτσι δεν έμαθε ποτέ την αξία των χρημάτων και ο άλλος ήξερε και από χθες τί εστί δαγκωμένο μήλο. Βλέπεις όταν έβοσκε
  τα πρόβατα το έκανε με εφαρμογή από το μηλομάγαζο. Και μη μου πει κανείς ότι όλοι έγιναν ξαφνικά προγραμματιστές και τους βολεύει αφάνταστα το μηλαράκι. Η άλλη η κυρά δεν μπορεί να κρατήσει το τιμόνι όταν οδηγεί μου θέλει και άϊφον.
  Τρομάρα της! Βέβαια τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και για τα πανάκριβα ανδροειδή. Μου είναι εντελώς περιττό να απαντάω στο κινητό με την εφαρμογή των αεροχειρονομιών. Και μη μου πει πάλι κάποιος ότι το air gestures βολεύει τους προγραμματιστές γιατί θα του δαγκώσω το αφτί. Στην τελική, οι εν λόγω εταιρίες ανδροειδών και απλοειδών *καλά*
  κάνουν και τα έχουν τόσο πανάκριβα! Αφού ξέρουν ότι υπάρχουν κορόϊδα που ενώ δεν έχουν να φάνε και χρωστάνε 200 διακοποδάνεια και 700 διακοποκάρτες θα πάνε να ακουμπήσουν τα λεφτά τους…. (όπως λέει και ο Yannis). Όπως ακριβώς
  ένας φίλος μου. Δεν θα πω στον καθένα τί θα κάνει τα λεφτά του. Αλλά (επειδή δουλεύω ως οδηγός/διανομέας σε μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικών ειδών) όταν ο εκάστοτε τσίπης αγοράσει το καινούριο ipad mini ή ipad retina τα οποία κυμαίνονται από 400-700 ευρώ και την ίδια στιγμή δεν σου δίνει ούτε 1 (ένα) ευρώ για φιλοδώρημα, ε για μένα αυτός ο άνθρωπος
  όσα λεφτά κι αν δώσει, όσα iphone, ipad, samsung, htc κι αν πάρει θα είναι πάντα μα πάντα τσιγγανόγυφτος. Τελεία και
  παύλα. Και στην τελική συγνώμη που σας έθιξα την μηλαρού και ό,τι άλλο. Χαλαρώστε όμως! Απλώς, είναι τηλέφωνα!

 • Yannis
  25 Ιουνίου 2013 at 17:06

  @Stamatis Ω ναι Stamatis.. Πουλούσα τέτοια μαραφέτια.. Έχω έρθει σε επαφή με αγοραστές που δεν έχουν να ντυθούν αλλα πήραν iphone και μετα μας επρηζαν για το πως στέλνεις φωτογραφίες .. Που πήραν Galaxy για να παίζουν angry birds.. Ω ναι… Θεωρώ μεγαλη μερίδα τούβλα και μια ακόμα μεγαλύτερη ντουβαρια. Οταν για λόγους prestige αγορζάζει κάποιος ένα κινητό 600ευρώ και για τον υπολογιστή του τα 400 του φαινονται πολλά τα συμπερασματα δικά σου. Οταν αγοράζει ο άλλος για angry birds και για να ειναι in, 700 ευρώ συσκευή αλλά δεν μπορει να βγει για εναν καφε τι είναι?
  Μη μου πεις κάνει την κ@υλα του… Δεν είναι όλοι αυτοι χομπίστες…
  Οπότε για μένα ναι… Αυτός που θα πάει για Android έχει επιλογές από 100 εώς 700ευρώ. Ξέρει ότι «κάποια» διαφορα θα έχουν το ένα με το άλλο για τόσο μεγάλη διαφορά, δεν θα πάει μονομιας στο ONE η στο S4. Και αυτός που θα τα σκάσει ή θα τα έχει ή θα ειναι τρελός με την τεχνολογία. Εννοείται πως και εδω υπάρχουν εξαιρεσεις. Αυτός που πάει για iPhone δαγκωτό, ή ξέρει τι παίρνει και τα έχει ή ξέρει τι πήρε ο γείτονας, τι δίνει δώρο η Μελέτη και το θέλει

 • Stamatis
  25 Ιουνίου 2013 at 12:46

  @Yannis Βλέπω ότι έχεις μεγάλη εμπειρία με τα τούβλα οπότε το αφήνω αποκλειστικά σε σένα να κρίνεις τις διαφορετικές επιλογές και ανάγκες που μπορεί να έχει ο καθένας μας και να κολλήσεις τις ετικέτες ντουβάρι/τούβλο κτλ. όπως σου αρέσει.
  Άλλωστε όπως προείπε και ο Harris αν είναι πείτε το μας να μοστράρουμε ένα Android phone πρώτο πρώτο ώστε να θεωρούμαστε έξυπνοι.

 • Yannis
  25 Ιουνίου 2013 at 11:33

  Προτιμώ η «καλή» Google να δίνει δωρεάν το λογισμικό της για να μου δίνει στοχευμένες διαφημίσεις (εξάλλου είναι γνωστό ότι έτσι βγαζει δολάρια) ΠΑΡΑ να έχω την «καλή» Apple που θα πληρώσω ΚΑΙ το λογισμικό ΚΑΙ θα με ελεγχει για να εκμεταλλευτει τις προσωπικές μου πληροφορίες….

  Το τούβλο που θα πάρει ανδροιδ με 100-300 ευρώ διαφέρει από το τούβλο που θα πάρει iphone κατά 300- 500ευρώ το λιγότερο για να κάνει τα ίδια πράγματα που πολλές φορές είναι μόνο κλήσεις και μηνύματα…. Τώρα ποιος παίρνει προαγωγή σε ντουβάρι….? Δικά σας τα συμπεράσματα….

 • Michalis
  25 Ιουνίου 2013 at 01:12

  Για τους επικριτές του iPhone
  θα προτιμούσα να ακούσω να λένε «να πέσει η τιμή ή να βγάλει ένα πιο φτηνό μοντέλο για να το πάρουμε κ εμείς» παρά να το μειώνουν έναντι του Android που όλοι από τη στιγμή που πάρουν iPhone το ρίχνουν στα τάρταρα και βρίσκουν την υγειά τους.
  το συγκεκριμένο theme μέχρι τότε μια χαρά τους βολεύει

 • Stamatis
  25 Ιουνίου 2013 at 00:00

  Βλέπω ότι το καταπληκτικό επιχείρημα του είμαι έξυπνος και αγοράζω Android και όποιος αγοράζει iPhone δεν του έχει δώσει αρκετό μυαλό ο καλός Θεούλης καλά κρατεί. Μήπως έχει κανείς υπόψιν από που ακριβώς βγάζει τα προς το ζην η καλή Google? Από τις διαφημίσεις. Ψάχνει τα e-mail μας για να προτείνει στοχευμένες διαφημίσεις, δίνει «τζάμπα» το Android με το πρόσχημα του ελεύθερου λογισμικού παρακολουθώντας την συμπεριφορά όλων μας για διαφημιστικούς λόγους.
  @johemo77 Αν θέλεις να μην πληρώνεις για τις εφαρμογές που «αγοράζεις» καλά κάνεις και χρησιμοποιείς Android. Να μας πεις όμως τι θα έκανες αν ήσουν προγραμματιστής και ζούσες από τα έσοδα των προγραμμάτων που έφτιαχνες για Android. Το επιχείρημα ότι προσέχεις δεν είναι καλό. Θα μπορούσε η εν λόγω εφαρμογή να ζητούσε απλώς access στο internet (όπως θα ζητάει και ο κανονικός BBM) και τίποτα άλλο και να σου έκλεβε τους κωδικούς που θα έδινες. Τι ακριβώς θα πρόσεχες τότε;
  @Technewz Τα κορυφαία Android που συγκρίνονται με iPhone έχουν παρόμοιες τιμές. Τα πολύ φθηνότερα είναι απελπιστικά στην εμπειρία χρήσης. Θέμα επιλογής είναι.

 • Harris
  24 Ιουνίου 2013 at 23:46

  johemo77, δηλαδή τόσα εκατομμύρια κόσμος που χει Android είναι ψαγμένοι υποννοείς στις 2 τελευταίες γραμμές?? οκ.. και γω τοτε με αυτη τη λογικη ειμαι ο δαλάι λάμα.. :P

 • johemo77
  24 Ιουνίου 2013 at 23:31

  @Stamatis, κι επειδή στο μηλαράκι κανονικός άνθρωπος δοκιμάζει τις εφαρμογές θα πρέπει εγώ να πάω να δώσω 2 κάρα
  χρήματα για να πάρω ένα δαγκωμένο μήλο και μετά να πληρώνω μια ζωή για να κατεβάζω εφαρμογές από το
  μηλομάγαζο;; Δεν σφάξανε…
  Ο καλός Θεούλης, μου χάρισε το πολύ όμορφο μυαλό μου ώστε: 1) να μην αγοράσω *ποτέ* δαγκωμένο μήλο,
  και 2) να προσέχω τί εφαρμογές κατεβάζω από το απίστευτο google play.
  Όσοι ξέρουν, αγοράζουν συσκευή Android. Τελεία και παύλα.
  Οι υπόλοιποι προσπαθούν να την βγάλουν με δαγκωμένα μήλα… :p :p

 • 24 Ιουνίου 2013 at 23:14

  Ναι φιλε μου Σταματη αλλα ενα κινητο με Android κανει πολυ πολυ φθηνοτερα απο το πανακροβο iPhone και το δωρεαν περιοχομενο στο Android ειναι πολυ περισσοτερο απο το iOS.

 • Stamatis
  24 Ιουνίου 2013 at 18:00

  Σουρωτήρι με λίγα λόγια. Όποιος θέλει δηλώνει ό,τι θέλει ως όνομα εταιρείας και βουρ στο ψητό, κλοπή κωδικών, εγκατάσταση διαφημίσεων ή ό,τι άλλο προκύψει. Για την ιστορία στο «κλειστό» App Store ζητάνε την πράξη ίδρυσης της εταιρείας και αποδεικτικό ότι είσαι ο νόμιμος εκπρόσωπός της και την εφαρμογή την δοκιμάζει κανονικός άνθρωπος και όχι robot.