16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Φάκελος Foxconn: Η “συγκλονιστική” εξομολόγηση στο CNN μίας κοπέλας που συναρμολογεί… iPad

    Λίγες μέρες μετά το αφιέρωμα της New York Times στις συνθήκες εργασίας στα κινεζικά εργοστάσια που συνεργάζονται με την Apple, έρχονται νέα δημοσιεύματα που σοκάρουν

    Έτσι, το CNN δημοσίευσε ένα video του δημοσιογράφου Stan Grant, ο οποίος μίλησε με μία εργαζόμενη εργοστασίου όπου συναρμολογούνται τα iPad. Οι εξομολογήσεις της είναι, πραγματικά, συγκλονιστικές

    “Δεν το αντέχω πια…” εξομολογείται. “Κάθε μέρα είναι ίδια… φεύγω από τη δουλειά και πάω για ύπνο… Ξυπνάω το πρωί και πάω στη δουλειά… Έγινε η ρουτίνα μου και νιώθω σαν να είμαι κάποιου είδους ζώο...”

    Το video ξεκινάει με τον Grant να δείχνει την “κυρία Chen” -που ζήτησε να αλλάξει το όνομά της για τη συνέντευξη- να κρατά ένα iPad στην “τελική” του μορφή. Αν και, καθημερινά, βοηθάει στη συναρμολόγηση των tablets της Apple -συνολικά για πάνω από 60 ώρες κάθε εβδομάδα-, είναι η πρώτη φορά που το πιάνει στα χέρια της ολοκληρωμένο. “Mου αρέσει” αναφέρει, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να αγοράσει ένα κάποια στιγμή, αν μπορέσει να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται…

    Η “Chen”, μία φτωχή φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Chongqing, αναφέρει ότι πήρε τη δουλειά (διάρκειας ενός μήνα) χωρίς καθόλου εμπειρία, καθώς τις υποσχέθηκαν “μεγάλες παροχές και ελάχιστες υπερωρίες”. Η ίδια περιγράφει “γλαφυρά” τις πρώτες της εμπειρίες από το εργοστάσιο της Foxconn.

    “Κατά τη διάρκεια της πρώτης μου μέρας στη δουλειά, ένας εργαζόμενος μεγαλύτερης ηλικίας, μου είπε. Γιατί ήρθες στην Foxconn; Νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτείς και να φύγεις αμέσως. Οι εργαζόμενοι της Foxconn πιστεύουν κάτι για την εταιρεία. Ότι χρησιμοποιεί τις γυναίκες σαν άνδρες και τους άνδρες σαν μηχανές…. Υπάρχει και άλλος τρόπος για να το πεις αυτό: Χρησιμοποιεί τις γυναίκες σαν άνδρες και τους άνδρες σαν ζώα.

    Παρόλο που ο τωρινός CEO της Apple, Tim Cook, έχει ήδη δώσει απάντηση στα δημοσιεύματα που μιλούσαν για κακομεταχείριση των εργαζομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας μετά από όσα έγραψε η New York Times, η αμερικανική εταιρεία απάντησε και στο video του CNN με την ακόλουθη δήλωση:

    “Νοιαζόμαστε για κάθε εργαζόμενο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μας. Επιμένουμε ότι οι προμηθευτές μας παρέχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους με αξιοπρέπεια και σεβασμό και χρησιμοποιούν διαδικασίες παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον όπου κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple. Οι προμηθευτές μας πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις μας αν θέλουν να διατηρήσουν την επιχειρηματική τους συνεργασία με την Apple”

    Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, μάλλον η αμερικανική εταιρεία και οι προμηθευτές της πρέπει να προσπαθήσουν σκληρότερα, ώστε οι συνθήκες στα εργοστάσια να γίνουν πραγματικά… ανθρώπινες.

    Δείτε το “συγκλονιστικό” video με την εξομολόγηση της κοπέλας

    Πηγές: 9to5mac & Gizmodo via CNN

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles