11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του Farfarout, του πιο μακρινού πλανητικού αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα!

    Επιστήμονες που ειδικεύονται στην αστρονομία κατάφεραν πρόσφατα να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του πιο μακρινού φυσικού αντικειμένου στο ηλιακό μας σύστημα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσανω πρόκειται για ένα πλανητοειδές, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις 132 Αστρονομικές Μονάδες (AU) ή για την ακρίβεια 12.3 δισεκατομμύρια μίλια από τον ήλιο! Μάλιστα, η πιο απομακρυσμένη τροχιά του φτάνει ακόμη και τις 175 AU. Για να καταλάβετε πόσο μακριά βρίσκεται το εν λόγω πλανητοειδές, ο παγωμένος Πλούτωνας επέχει 34 AU από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι απαιτούνται περίπου 1000 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη τροχιά!

    Οι επιστήμονες ονόμασαν το εν λόγω πλανητοειδές Farfarout, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο «προκάτοχος» του (ο οποίος σημειώστε απέχει «μόλις» 120AU από τον ήλιο) ονομαζόταν… Farout! Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά το εν λόγω αντικείμενο το 2018 και χρειάστηκαν περίπου 3 χρόνια για να επιβεβαιώσουν τόσο την ύπαρξη όσο και την ακριβή θέση του. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση του τηλεσκοπίου Subaru που βρίσκεται στη Hawaii, αν και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μαζί δύο ακόμη τηλεσκόπια (Gemini και Magellan) για να γίνει σωστή διασταύρωση των στοιχείων. Σε αυτή τη φάση, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στη προέλευση του εν λόγω αντικειμένου, αλλά θεωρούν ότι αποτελεί το υπόλειμμα ενός πλανήτη νάνου που υπήρξε πριν από πολλά δισεκατομμύρια χρόνια στο ηλιακό μας σύστημα.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles