21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    “Φρένο” στην ανάπτυξη συστημάτων AI ζητούν Elon Musk και 500 tech leaders

    Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κεντρικό θέμα συζητήσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σταδιακά επιδιώκουν να “ξεδιπλώσουν” τις δυνατότητές της. Εξελιγμένα chat bots έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, διευκολύνοντας αφενός ένα ποσοστό χρηστών και προκαλώντας αφετέρου ανησυχία σε άλλους για το μέλλον.

    Πριν από μερικές ώρες, μάλιστα, μια ανοιχτή επιστολή υπογεγραμμένη από 500 tech leaders και εξέχοντες ΑΙ ερευνητές έκανε την εμφάνισή της, καλώντας τα εργαστήρια και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να «σταματήσουν αμέσως» το έργο τους. Υπογράφοντες, όπως ο Steve Wozniak και ο Elon Musk, συμφωνούν ότι οι κίνδυνοι απαιτούν ένα διάλειμμα τουλάχιστον έξι μηνών από την ανάπτυξη τεχνολογίας που ξεπερνά το GPT-4, προκειμένου οι άνθρωποι να προσαρμοστούν και να διασφαλίσουν ότι τα υπάρχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης λειτουργούν προς όφελος όλων. Η επιστολή υπογραμμίζει ότι η φροντίδα και η προνοητικότητα είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά στην παρούσα φάση αγνοούνται.

    Η αναφορά στο GPT-4, το γνωστό μοντέλο της OpenAI που μπορεί να απαντήσει με κείμενο σε γραπτά ή οπτικά μηνύματα, δεν είναι τυχαία. Έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι εταιρείες αγωνίζονται να δημιουργήσουν πολύπλοκα συστήματα συνομιλίας που να χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία. Η Microsoft, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η ανανεωμένη μηχανή αναζήτησης Bing τροφοδοτείται από το μοντέλο GPT-4 για πάνω από επτά εβδομάδες, ενώ η Google πρόσφατα παρουσίασε το Bard, το δικό της σύστημα AI.

    Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι το ινστιτούτο που εξέδωσε την επιστολή, το Future of Life Institute, χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το ίδρυμα Musk. Παρόλα αυτά, η Europol εξέφρασε επίσης τη Δευτέρα προβληματισμούς σχετικά με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για την πιθανή κατάχρηση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα γενιά Dell Inspiron (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles