13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Φρένο στην εξάρτηση της προμήθειας επεξεργαστών και ημιαγωγών από ξένες αγορές επιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Φρένο στην εξάρτηση της προμήθειας επεξεργαστών και ημιαγωγών από ξένες αγορές επιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα η ΕΕ ελέγχει μόλις το 10%  σε σύγκριση με το 40% που ήταν τη δεκαετία του ’90, της παγκόσμιας αγοράς chips, η οποία φτάνει σήμερα σε αξία τα 440 δισ.ευρώ. Πλέον στόχος της Ευρώπης είναι να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας το στο 20% έως το 2030. Πρώτο βήμα προς τον φιλόδοξο αυτό στόχο αποτελεί η σύσταση μιας βιομηχανικής συμμαχίας για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών, η οποία στοχεύει να δώσει ώθηση στα μικροτσίπ επόμενης γενιάς. “Η συμμαχία για τους ημιαγωγούς θα επαναεξισορροπήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των ημιαγωγών διασφαλίζοντας την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να παράγουμε στην Ευρώπη τα πλέον προηγμένα τσιπ μεγέθους έως 2nm” σχολίασε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, σχολιάζοντας τη σύσταση της συμμαχίας.

    Στόχος του συνασπισμού των δυνάμεων πέριξ των ημιαγωγών είναι να συσπειρώσει τους κορυφαίους κατασκευαστές chips της Ευρώπης, τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, αλλά και τις ίδιες τις κυβερνήσεις σε μια ευρωπαϊκή συμμαχία, που θα επενδύσει σε επεξεργαστές και τεχνολογίες ημιαγωγών. Η ευρωπαϊκή συμμαχία για τους βιομηχανικούς επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών βασίζεται στη δέσμευση των κρατών μελών να συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις ικανότητες της Ευρώπης στις τεχνολογίες ημιαγωγών και για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Τα μικροτσίπ, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών, είναι βασικές τεχνολογίες που τροφοδοτούν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και μηχανήματα που χρησιμοποιούμε σήμερα. Η βιομηχανική συμμαχία για τις τεχνολογίες επεξεργαστών και ημιαγωγών θα αποτελέσει βασικό μέσο για την περαιτέρω βιομηχανική πρόοδο στην ΕΕ στον τομέα αυτό.

    Η συμμαχία θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης, τις ανάγκες και τις εξαρτήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο και θα καθορίσει τους τεχνολογικούς χάρτες πορείας. Στόχος είναι να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να σχεδιάζει και να παράγει τα πιο προηγμένα τσιπ, μειώνοντας παράλληλα τις συνολικές στρατηγικές της εξαρτήσεις και αυξάνοντας το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών σε 20% έως το 2030.

    Για το σκοπό αυτό, η συμμαχία στοχεύει στην καθιέρωση του σχεδιασμού και της κατασκευαστικής ικανότητας που απαιτείται για την παραγωγή της επόμενης γενιάς αξιόπιστων επεξεργαστών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Αυτό θα σημαίνει τη μετάβαση της Ευρώπης προς παραγωγική ικανότητα από 16 νανόμετρα (nm) σε 10 nm για την υποστήριξη των τρεχουσών αναγκών της Ευρώπης, καθώς και κάτω από 5 έως 2 nm για την πρόβλεψη μελλοντικών τεχνολογικών αναγκών.

    Συμμαχία και για το Cloud – edge computing

    Η δεύτερη βιομηχανική συμμαχία που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών (edge computing) και το cloud. Η δεύτερη αυτή συμμαχία φιλοδοξεί να αναπτύξει ενεργειακά αποδοτικά και άκρως ασφαλή ευρωπαϊκά περιβάλλοντα cloud, μη ελεγχόμενα από τις αρχές Τρίτων χωρών και μη προσβάσιμα σε αυτές.

    Η συμμαχία θα εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες ανάγκες των πολιτών της ΕΕ, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα για την επεξεργασία εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ σε τεχνολογίες cloud και edge. “Οι τεχνολογίες cloud και edge computing έχουν τεράστιες οικονομικές προοπτικές για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, παραδείγματος χάριν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κάλυψη ειδικών αναγκών της βιομηχανίας. Συνεπώς, η στήριξη της καινοτομίας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς είναι ζωτικής σημασίας” σχολίασε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles