19.4 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
More

    Γαλλική Αστυνομία: Πράσινο φως στην παρακολούθηση εγκληματιών με smartphones

    Οι γαλλικές αρχές επιβολής του νόμου είναι πιθανό σύντομα να έχουν την εξουσία να κατασκοπεύουν τους φερόμενους εγκληματίες, χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως τις κάμερες, τα μικρόφωνα και τα συστήματα εντοπισμού GPS των smartphones ή άλλων κινητών συσκευών, καθώς ψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο και αναμένεται η έγκριση του αρμόδιου δικαστή.

    Το εν λόγω νομοσχέδιο ωστόσο απαγορεύει τη χρήση των συσκευών εναντίον δημοσιογράφων, δικηγόρων και άλλων «ευαίσθητων επαγγελμάτων» και περιλαμβάνει κάποιους περιορισμούς σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα είναι δυνατή η παρακολούθηση, σύμφωνα με τη Le Monde. Ο γεωγραφικός εντοπισμός θα περιορίζεται σε εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών και όχι σε μικροαδικήματα.

    Όπως είναι λογικό, οι υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών έχουν θορυβηθεί. Η ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων La Quadrature du Net επεσήμανε το ενδεχόμενο κατάχρησης, καθώς στο νομοσχέδιο δεν είναι σαφές το τι συνιστά σοβαρό έγκλημα. Υπάρχουν φόβοι ότι η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και άλλους που δεν αποτελούν σοβαρές απειλές. Η οργάνωση σημειώνει επίσης ότι οι ανησυχητικές πολιτικές ασφαλείας συνήθως επεκτείνονται σε λιγότερο σοβαρά εγκλήματα. Η γενετική καταγραφή χρησιμοποιήθηκε αρχικά μόνο για σεξουαλικούς παραβάτες, λέει η La Quadrature, αλλά τώρα χρησιμοποιείται για τα περισσότερα εγκλήματα.

    Διαβάστε επίσης:

    Αντίστροφη μέτρηση για το Instagram Threads – Σύντομα διαθέσιμο το Twitter της Meta

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles