12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Gary Kasparov: «Παίζοντας μια παρτίδα σκάκι με την… A.I.»! (Microsoft Summit 2019)

    Το Microsoft Summit 2019 που έλαβε χώρα στις 14 /5, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να μπορέσουμε να ρίξουμε μια πιο διεξοδική ματιά στην τεχνητή νοημοσύνη και στις εφαρμογές της, η οποία ως γνωστόν αποτελεί την τεχνολογία του «μέλλοντος», η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να αλλάζει τον κόσμο μας, μετασχηματίζοντας πλήρως την κοινωνία, αλλά και την αντίληψη μας για τον κόσμο. Στο πλαίσιο του μοναδικού αυτού event που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία η Microsoft Hellas στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τις ομιλίες μιας σειράς διακεκριμένων προσωπικοτήτων και επιστημόνων που έχουν διαπρέψει στους τομείς τους. Ως είθισται το επίπεδο όλων των ομιλητών ήταν πολύ υψηλό και σίγουρα ένας από τους ομιλητές που κόσμησε με την παρουσία του το event της Microsoft, ήταν και ο Gary Kasparov, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι και νυν πρόεδρος του ιδρύματος Human Rights Foundation…

    Gary Kasparov (4)

    Gary vs. Deep Blue – Μια μάχη από τα παλιά!

    Τον κορυφαίο σκακιστή τον θυμόμαστε από τις θρυλικές παρτίδες σκάκι που είχε δώσει στη δεκαετία του ’80 και του ’90 απέναντι στον υπερυπολογιστή Deep Blue της IBM, στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού «πειράματος», το οποίο είχε σαν στόχο να αναδείξει την υπεροχή (η μη) της ανθρώπινης φύσης απέναντι στη τεχνητή νοημοσύνη. Όταν συνέβη η πρώτη τους «συνάντηση» το 1985, ο Ρώσος σκακιστής κατάφερε να νικήσει κατά κράτος το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης και τους «υπολογιστές» που αντιμετώπισε, ωστόσο το 1997 που ο γνωστός σκακιστής κλήθηκε να «επαναλάβει» το εν λόγω πείραμα, η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική και η σκακιστική «μάχη» ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή ήταν αμφίρροπη, με τον διάσημο σκακιστή να έρχεται ισόπαλος με τον Deep Blue, χάνοντας μάλιστα μια παρτίδα.

    dav

    Τελικά,  όπως αποδείχθηκε οι πρώτοι υπερυπολογιστές που αναμετρήθηκαν με τον Kasparov δεν είχαν την υπολογιστική ισχύ των μεταγενέστερων συστημάτων, κάτι το οποίο συνέβη το 1997 (12 χρόνια είναι αιώνες στην τεχνολογία), όπου εκεί φάνηκε η πρώτη μικρή νίκη της μηχανής και της τεχνητής νοημοσύνης έναντι του ανθρώπου. Όπως μάλιστα εκμυστηρεύθηκε ο Kasparov στο ακροατήριο του, ο Deep Blue όμως, δεν ήταν κάποια πανέξυπνη μηχανή, κάθε άλλο για τον ίδιο, καθώς αυτό που συνήθιζε να κάνει είναι απλά να μην επαναλαμβάνει την ίδια τακτική στο παιχνίδι του, εμφανίζοντας παράλληλα έναν αποκλεισμό στα λάθη. Ο δημοφιλής σκακιστής από την ημέρα που έχασε την πρώτη παρτίδα σκάκι από τον Deep Blue, γνώριζε ότι ήταν απλώς θέμα λίγων ετών για να φτάσουμε στην εποχή που ο άνθρωπος θα έχανε κατά κράτος από ένα υπολογιστή σε μια παρτίδα σκάκι, τονίζοντας μάλιστα ότι στη σημερινή εποχή τα διάφορα chess apps που υπάρχουν στα κινητά μας είναι πιο ισχυρά σε επίπεδο υπολογιστικής δύναμης, σε σύγκριση με τον Deep Blue του 1997!

    Gary Kasparov (1)

    If you can’t beat them… Join them!

    Στην ομιλία του στο πλαίσιο του Microsoft Summit, o κ. Kasparov σχολίασε την κατά καιρούς «δαιμονοποίηση» της τεχνητής νοημοσύνης, ότι αποτελεί ένα «όπλο» στα χέρια των “κακών” που μπορεί να μας καταστρέψει και να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για την ανθρωπότητα (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον κινηματογραφικό Terminator του James Cameron). Σύμφωνα με τον Kasparoν, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μας επιλύσει τα προβλήματα, τα οποία δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε μόνοι μας, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ακούμε τους δήθεν προφήτες της καταστροφής, οι οποίοι επιχειρούν να «παραλύσουν» το μυαλό μας με δυστοπικά οράματα του μέλλοντος. Η χαρακτηριστική ατάκα «If you can’t beat them… join them» που είπε, ουσιαστικά ενσωματώνει τη φιλοσοφία του για την ιδιαίτερη σχέση που καλείται να αναπτύξει ο άνθρωπος με τις ανεπτυγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με τον Kasparov, δεν θα πρέπει να υπάρχει το δίλλημα, άνθρωπος ή μηχανή, καθώς η ξεχωριστή ανθρώπινη εμπειρία όταν συνεργάζεται με την αναλυτική δύναμη και την ταχύτητα των μηχανών, μπορούν να πετύχουν πολλά. Μάλιστα, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι επισήμανε ότι οι μηχανές δεν θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα, ούτε τη συναισθηματική ευαισθησία, όμως θα βοηθήσουν πραγματικά την ανθρώπινη ύπαρξη στο να εξερευνήσει και να ανακαλύψει νέους ορίζοντες που μέχρι πρότινος o άνθρωπος δεν είχε φανταστεί καν την ύπαρξη τους. Για τον Kasparov, οι θέσεις εργασίας μπορούν να κινδυνέψουν από την τεχνητή νοημοσύνη, μόνο εάν δεν μπορεί να μπει στο «παιχνίδι» και ο παράγοντας της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

    dav

    Η Α.Ι. θα μας κάνει να γίνουμε πιο… “άνθρωποι”!

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κύριος Kasparov στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σωστά με τις μηχανές, παίζοντας μαζί τους μια «διαφορετική» παρτίδα σκάκι. Ακολουθώντας πάντοτε μια πιο ρεαλιστική αντίληψη για τα πράγματα (και όχι μία οπτιμιστική προσέγγιση), ο Kasparov εμφανίστηκε ανατρεπτικός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι μηχανές και η εξελιγμένη Α.Ι. θα μας αναγκάσουν να γίνουμε πιο «ανθρώπινοι», ανακαλύπτοντας πτυχές της ύπαρξης μας που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε κατάσταση ύπνωσης. Το μήνυμα του Kasparov είναι άλλωστε ένα… Από την στιγμή που οι μηχανές δεν μπορούν να αποδεχθούν την αποτυχία και δεν μπορείς να τις νικήσεις, τότε θα πρέπει να συστρατευτείς μαζί τους και έτσι το μέλλον του ανθρώπου θα είναι… λαμπρό!  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles