21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    GeForce RTX 4090 & 4080: Επίσημα τα νέα «κτήνη» της Nvidia!

     Ύστερα από πολλούς μήνες αλλεπάλληλων φημών και leaks, η Nvidia προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση των νέων RTX 4090 και RTX 4080, οι οποίες όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι πραγματικά… «Λεβιάθαν». Η νέα σειρά θα εκμεταλλεύεται τη νέα αρχιτεκτονική “Ada Lovelace”, με την Nvidia να υποστηρίζει ότι οι δύο νέες GPUs της αναμένεται να δώσουν ένα σημαντικό boost στο κομμάτι του ray tracing. H νέα σειρά 40xx θα είναι έτη φωτός μπροστά από την προηγούμενη σειρά, με την Nvidia να συνεργάζεται με την TSMC για την υιοθέτηση της τεχνολογίας κατασκευής (fabrication process) στα 4NM (όπου ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε δύο φορές καλύτερο performance σε σύγκριση με τη σειρά 30xx).

    To focus στις νέες GPUs της Nvidia δεν είναι άλλο από την κατακόρυφη αύξηση του performance στο κομμάτι του raytracing, καθώς η αρχιτεκτονική Ada Lovelace, διαθέτει τρίτης γενιάς RT cores, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση μιας νέας τεχνικής rendering, η οποία ονομάζεται Shader Execution Reordering και DLSS 3.0. Στην πράξη οι υπεύθυνοι της Nvidia παρουσίασαν το Cyberpunk 2077, το οποίο έτρεχε χωρίς ίχνος lag στα 100 fps με όλα τα settings στο Ultra!


    Πέραν του ray tracing βέβαια, η Nvidia έχει προσθέσει στις νέες GPUs της την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας, με 24GB GDDR6X μνήμης, 16.384 πυρήνες CUDA που είναι χρονισμένοι στα 2.23GHz, με τον κολοσσό της τεχνολογίας στις GPUs να ισχυρίζεται ότι οι 4090 θα αποδίδουν 4 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την 3090Ti. Πέραν της «extreme» 4090, η Nvidia ανακοίνωσε επίσης την RTX 4080, με 12GB (ή 16GB) GDDR6X μνήμης, με την μεγάλη έκδοση να διαθέτει 9.728 πυρήνες CUDA (με base clock στα 2.21GHz και boosted clock στα 2.51GHz), ενώ το μοντέλο των 12GB θα είναι ελαφρώς πιο αδύναμο με 7680 πυρήνες CUDA, αλλά θα είναι κατά 100MHz πιο γρήγορο.

    Όσον αφορά την… «ενέργεια» που θα χρειάζονται οι νέες GPUs, οι υπεύθυνοι της Nvidia τόνισαν ότι ένα τροφοδοτικό στα 750W θα είναι ιδανικό, όμως σε περίπτωση που σχεδιάζετε να κτίσετε ένα νέο σύστημα, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να περιμένετε για τη νέα γενιά των ATX 3.0 PSUs (ειδικότερα εάν σκέφτεστε να παίξετε με μια Founders Edition, οι οποίες θα υποστηρίζουν τους PCIe Gen 5 16-pin connectors). Και επειδή καλά όλα τα παραπάνω, όμως το θέμα είναι το πόσο θα κοστίζουν τα δύο παραπάνω «κτήνη», όπως όλα δείχνουν θα χρειαστείτε ένα μικρό… δάνειο, καθώς η αρχική τιμή της 4090 θα ανέρχεται στα 1599 δολάρια, ενώ οι 4080 θα ξεκινούν από τα 899 δολάρια, με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους να τοποθετείται στις 12 Οκτωβρίου. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, με αυτές τις τιμές θα απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς, όμως είναι πανίσχυρες οι… άτιμες! 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles