20.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Γενέθλια για την ελληνική Wikipedia με 215.000 λήμματα

    Πριν από μερικές δεκαετίες, οι εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά είχαν εξέχουσα θέση στην καθημερινότητά μας, αφού μικροί και μεγάλοι ανέτρεχαν στις σελίδες τους για οποιαδήποτε πληροφορία. Πλέον όμως, η εποχή μας είναι ψηφιακή και με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρίσκουμε εύκολα στοιχεία πρακτικά για οτιδήποτε.

    Σε πρώτο “πλάνο” έχει μπει πια η γνωστή ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, η ελληνική έκδοση της οποίας το Δεκέμβριο γίνεται 20 ετών. Η Βικιπαίδεια ελληνιστί ξεκίνησε το 2002 και γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές. Προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από πληροφορίες στα περισσότερα από 215.000 λήμματά της, με περίπου 41 εκατομμύρια θεάσεις σελίδων το μήνα. Η Βικιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και η αγγλική Wikipedia έχει πια πάνω από 6,5 εκατομμύρια λήμματα. Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ή και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο.

    Στα 20 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 215.000 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί επίσης στα ελληνικά το Βικιλεξικό με 810.000 λήμματα, η Βικιθήκη με 15.300 πρωτογενή κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, Βυζαντινούς ύμνους και νεότερους λογοτέχνες, νόμους, διοικητικά και δημόσια έγγραφα) και η κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Wikimedia Commons, με 88.853.242 ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα αρχεία πολυμέσων.

    Διαβάστε επίσης: Καμία ελπίδα για τον Kanye West! «Μπλόκο» στο Twitter και από τον Elon Musk για υποκίνηση βίας (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles