13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    GFK: Μικρή πτώση στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων

    Σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνει η GFK, στο εννεάμηνο του 2017 ο συνολικός τζίρος στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων μειώθηκε 2,5% και διαμορφώθηκε στα 1,3 δις. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα η πτώση στις πωλήσεις τεμαχίων έφτασε το 4,6%.

    GfK

    Αναλυτικότερα, όπως διαβάζουμε στο infocom.gr, πτωτικά κινήθηκαν τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (-4,5%) με τζίρο 210 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα πληροφορικής (-8,6%) με τζίρο 213 εκατ. ευρώ, οι τηλεπικοινωνίες (-3,9%) με τζίρο 411 εκατ. ευρώ, τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (-1,6%) με τζίρο 15 εκατ. ευρώ. Άνοδο σημείωσαν οι πωλήσεις μεγάλων οικιακών συσκευών (+3,9%) με αξία πωλήσεων 333 εκατ. ευρώ και οι μικρές οικιακές συσκευές (+0,7%) με αξία στα 106 εκατ. ευρώ, τα φωτογραφικά είδη (+2,9%) φτάνοντας τα 22 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους και σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της GFK από τις 7 υποκατηγορίες, μόνο οι δύο κινήθηκαν ανοδικά (φωτογραφικά είδη και μεγάλες οικιακές συσκευές).

    Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν τα κλιματιστικά που σημείωσαν αύξηση τζίρου 26,7% και οι αποκαλούμενες homecomfort συσκευές, όπως μεταξύ άλλων οι αφυγραντήρες. Ανοδικά κινήθηκαν οι κονσόλες παιχνιδιών, βοηθούμενες από τις προσφορές, οι συσκευές αποθήκευσης, όπως κάρτες μνήμης και USB, οι Loudspeakers / Sound bars όσο και τα Audio Home Systems. Επίσης θετικά κινήθηκαν και τα Gaming & Leisure. Πλυντήρια, στεγνωτήρια και συσκευές καφέ κυριάρχησαν στις πωλήσεις των οικιακών συσκευών.

    Αντίθετα οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, τα DVD-players, και τα MP3/MP4 συνεχίζουν τη πτωτική τους πορεία. Η τηλεόραση επίσης κατέγραψε αρνητικό πρόσημο, ενώ τα κινητά τηλέφωνα, έπειτα από ένα οριακά θετικό δεύτερο τρίμηνο, έχουν πτωτική τάση. Τα σταθερά τηλέφωνα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και το 2017, τα Tablets σημειώνουν σημαντική πτώση επηρεάζοντας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογίας. Παρόμοια είναι και η εικόνα στα Desktop PCs.

    Η εκτίμηση είναι ότι για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους ο τζίρος της συνολικής αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών θα φτάσει τα 1,9 δις. ευρώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles