16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Γιατί τα videogames κυκλοφορούν τις Παρασκευές;

    Θα έχεις παρατηρήσει ασφαλώς στο ημερολόγιο του gameslife (κάτω δεξιά ντε!) με τις κυκλοφορίες των videogames πως κάθε Παρασκευή γίνεται ο κακός χαμός! Λανσαρίσματα επί λανσαρισμάτων, τίτλοι να στριμώχνονται ο ένας πίσω απ’ τον άλλον και όλα αυτά όταν τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας επικρατεί… ξηρασία! Ναι, εδώ και χρόοοονια, στα μέρη μας, τα videogames κυκλοφορούν παραδοσιακά την Παρασκευή, κάτι που συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο –η αντίστοιχη ημέρα για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι η Πέμπτη ενώ για τις ΗΠΑ η Τρίτη. Έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

    Το αγαπημένο μας Eurogamer έκανε μια ενδελεχή έρευνα και βρήκε την απάντηση. Βασικά δεν πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο, έναν τάδε λόγο που αποτελεί και την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Περισσότερο μιλάμε για μια σειρά αιτιών που οδήγησαν τις εταιρείες να λανσάρουν τα παιχνίδια τους κάθε Παρασκευή και όχι οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας. Και ναι, προφανώς μιλάμε για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι τη δικιά μας που απλώς την ακολουθεί.

    Στην εποχή του ίντερνετ, οι μόνοι κατάλογοι που εξακολουθούν να έχουν πέραση είναι αυτοί του ΙΚΕΑ (άντε και του Πλαισίου). Κι όμως, ορίζουν ακόμα και σήμερα τη μοίρα των videogames!

    Ας αρχίσουμε με την ιστορική εξήγηση. Παλιότερα, τα videogames κυκλοφορούσαν οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας. Τα καταστήματα Dixons, ωστόσο, θέλοντας να συμπεριλαμβάνουν και τέτοια στους καταλόγους με τις νέες κυκλοφορίες της Παρασκευής εν όψει Σαββατοκύριακου, άρχισαν να ζητούν από τις εταιρείες να τους στέλνουν τα videogames τους τη συγκεκριμένη μέρα! Μια 25ετία πριν οι κατάλογοι αυτοί είχαν τεράστια δύναμη και απήχηση στο κοινό και κάπως έτσι, οι publishers σιγά-σιγά άρχισαν να τείνουν προς την Παρασκευή προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή προβολή από πλευράς καταστημάτων.

    Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα οικονομικά αίτια. Πέραν του ότι από τη φύση του, την Παρασκευή ο άνθρωπος είναι θετικά διατεθειμένος, έχει καλύτερη διάθεση και παρουσιάζει τάσεις εξωστρέφειας, η Παρασκευή παλαιότερα ήταν και ημέρα πληρωμής –κάτι που συνεχίζει να βρίσκει εφαρμογή και στις μέρες μας ακόμα. Που σημαίνει ότι ήταν πιθανότερο ο καταναλωτής να βγει για ψώνια τη συγκεκριμένη μέρα και άρα τότε είχε νόημα να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων οι καινούριες κυκλοφορίες, το «φρέσκο πράμα που σαλεύει».

    Παρασκευή: όλος ο κόσμος έξω είναι -κάποτε για ψώνια, τώρα για βόλτα...

    Λογικά, έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, θα πρέπει να αναρωτιέσαι γιατί οι φιόγκοι οι Αμερικάνοι τότε λανσάρουν τα παιχνίδια τους τις Τρίτες. Υπάρχει εξήγηση και γι’ αυτό. Κι εκείνοι, όπως και οι Βρετανοί, είναι της άποψης ότι η Παρασκευή είναι η καλύτερη μέρα. Μόνο που επειδή παλιότερα παρατηρούνταν καθυστερήσεις στην τροφοδοσία της αγοράς, για να έχουν όλοι στοκ ειδών ψυχαγωγίας (κασέτες, ταινίες κλπ) τις Παρασκευές, επελέχθη η Τρίτη ως ημέρα διανομής. Ε, με τα χρόνια οι χρόνοι μειώθηκαν και οι καθυστερήσεις μηδενίστηκαν, όμως η Τρίτη έμεινε σταθερή και… καλώς μας βρήκε το 2012!

    Αρκετές εταιρείες πάντως επιχειρούν κάθε χρόνο παγκόσμια λανσαρίσματα, ημέρα Τρίτη. Το είδαμε πρόσφατα εξ’ άλλου με το Hitman: Absolution, το Halo 4 και το Black Ops II. Ε, σκέψου ότι έτσι ξεχωρίζουν από το πλήθος, έχουν περισσότερες μέρες για να μπουν στο chart της πρώτης τους εβδομάδας (και άρα εκβιάζουν μια πιο υψηλή θέση) και επιτυγχάνουν τον μέγιστο δυνατό θόρυβο για το παιχνίδι τους σε μία συγκεκριμένη μέρα. Βέβαια με αυτού του είδους τα λανσαρίσματα να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, τα καταστήματα σιγά-σιγά χάνουν τη μπάλα αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία…

     

    Πηγή: gameslife

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles