15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Γιατί το 1917 είναι το σκηνοθετικό highlight της χρονιάς

    «Άλλη μία πολεμική ταινία» θα πειτε. Ωστόσο, το 1917 του Sam Mendes είναι πολλά παραπάνω και θα σας δώσουμε μερικούς λόγους να την δειτε και να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

    1917

    «Πίσω» από την ταινία 

    Η ταινία έχει εμπνευστεί σε μεγάλο βαθμό από μαρτυρίες του παππού του Σαμ Μέντες, ο οποίος ήταν στρατιωτικός αγγελιαφόρος μεταξύ 1916 – 1918. Διηγείται την ιστορία δύο νεαρών βρετανών στρατιωτών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που καλούνται να μεταφέρουν ένα μήνυμα. Τα γεγονότα διαδραματίζονται το 1917. «Έχουμε όλοι γεννηθεί εν καιρώ ειρήνης» δήλωσε ο 54χρονος σκηνοθέτης. «Όταν ένα μέλος της οικογένειας σου έχει όντως βιώσει τον πόλεμο, είναι μεγάλο σοκ. Όταν ήμουν στην ηλικία που μου εξιστόρησε ο παππούς μου αυτά που έζησε (10 ετών), δεν ήξερα καν ότι υπήρχε πόλεμος» συμπλήρωσε ο Μέντες. Αυτό είναι το σοκ που καταφέρει να μας μεταδώσει.

    Μία ρεαλιστική απεικόνιση της ωμότητας του πολέμου

    Το 1917 γυρίστηκε σαν είναι ένα μεγάλο μονοπλάνο (δηλ. σαν να είναι όλη η ταινία μία σκηνή). Αυτό έγινε για να δίνει στον θεατή την εντύπωση ότι τα γεγονότα διαδραματίζονται σε πραγματικό χρόνο, σχεδόν χωρίς διαλείμματα. Η έμπνευση για την συγκεκριμένη τεχνική ήρθε από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στην ταινία «Ο Βρόχος» του 1948. Ο Σαμ Μέντες μετακινεί την κάμερα πίσω από αντικείμενα όπως δέντρα ή κτήρια. Έτσι, η κάμερα μπορεί να σταματήσει/ξεκινήσει και να μην φαίνονται οι εναλλαγές. Ένα έξυπνο τρικ του μοντάζ που ενισχύει την αίσθηση ρεαλισμού που ήθελε να δώσει ο σκηνοθέτης.

    1917
    Ο σκήνοθέτης Sam Mendes (κέντρο) δίνει οδηγίες στους πρωταγωνιστές Dean-Charles Chapman (αριστερά) και George MacKay (δεξία).

    Η αριστοτεχνία στην απλότητα

    Η πλοκή της ταινίας μας μεταφέρει από σοκαριστικό συμβάν σε σοκαριστικό συμβάν. Έτσι, μας θυμίζει ότι ο πόλεμος δεν είναι μία «γυαλισμένη» χολυγουντιανή παραγωγή για την φιλία και την νίκη, αλλά μία ωμή πραγματικότητα όπου όλοι είναι χαμένοι. Η αφήγηση είναι έντονη και επιτυγχάνεται επιτυχώς η επιθυμία των δημιουργών να μας κάνουν να νιώσουμε ότι είμαστε παρόντες στα πεδία των μαχών. Το σενάριο είναι μεν απλό, είναι δε ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να είναι μία ταινία που θέλει να μας μεταφέρει την βία της μηχανής πολέμου.

    Μία κινηματογραφική εμπειρία

    Η ταινία αποτελεί φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας. (Δείτε τις υποψηφιότητες των Βραβείων Όσκαρ του 2020 εδώ). Μία ωδή στον ίδιο τον κινηματογράφο. Με το εντυπωσιακό 90% σκορ σε κριτικούς και 89% σε κοινό στο Rotten Tomatoes προτείνουμε να την δείτε άμεσα. Προτιμήστε να δείτε την ταινία σε αίθουσα του σινεμά ώστε να έχετε την ευκαιρία να βιώσετε αυτήν την κινηματογραφική εμπειρία, όπως πρέπει.

    Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας 

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles