21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι γκραφιτάδες που… τρόλαραν το Homeland μέσα στο ίδιο το επεισόδιο της σειράς!

    Μία ομάδα από καλλιτέχνες γκράφιτι δημοσίευσαν ένα κείμενο online, αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να περάσουν μηνύματα εναντίον του γνωστού και πολυβραβευμένου αμερικανικού TV series Homeland μέσα σε ένα επεισόδιο του. Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή…

    Η δημοφιλής αμερικανική σειρά φέτος διανύει τον 5ο κύκλο της και η υπόθεσή της εξελίσσεται στο Βερολίνο αλλά και τη Μέση Ανατολή. Με το “αρχηγείο” της να έχει μεταφερθεί σε γερμανικό έδαφος, οι τρεις street artists σημειώνουν πως τους ζητήθηκε από κάποιο φίλο στην περιοχή, με εντολή από τους συντελεστές του Homeland, να δημιουργήσουν γκράφιτι με συνθήματα στα αραβικά, τα οποία να μοιάζουν αληθοφανή, για τις ανάγκες μίας σκηνής η οποία διαδραματίζεται υποθετικά σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταξύ Συρίας και Λιβάνου.

    Οι ίδιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να περάσουν τα μηνύματά τους εναντίον του Homeland, μίας σειράς η οποία, στα πέντε χρόνια στα οποία προβάλλεται, έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για το ότι αναπαράγει στερεότυπα σχετικά με τους Μουσουλμάνους, καθώς και αρκετές ανακρίβειες.

    homeland-trolling-01
    To graffiti στα αριστερά γράφει: “Ελευθερία … τώρα σε 3D” και αυτό στα δεξιά “Το Homeland είναι ένα… καρπούζι” (slang για κάτι που δεν πρέπει να πάρεις στα σοβαρά).

    Τώρα, οι καλλιτέχνες δημοσιεύουν τα σχετικά γκράφιτι που δημιούργησαν για το Homeland και περιέχουν μηνύματα εναντίον της σειράς στο hebaamin.com, σημειώνοντας πόσο εύκολο ήταν να “ξεγελάσουν” το καστ της που φυσικά δεν ασχολήθηκε με το περιεχόμενο των γκράφιτι αλλά μόνο με την ύπαρξή τους στα πλάνα.

    homeland-trolling-02
    Το μήνυμα στα αριστερά γράφει: “Το Homeland δεν είναι σειρά” και αυτό στα δεξιά “Η κατάσταση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη” και “Αυτό το show δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των καλλιτεχνών”.

    Έτσι, στο επεισόδιο που προβλήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στις ΗΠΑ βλέπουμε την πρωταγωνίστρια του Homeland, Carrie Mathison (Claire Danes) να περπατά με φόντο ένα τοίχο στον οποίο υπάρχει η φράσηHomeland is racist“, στα αραβικά φυσικά.

    Homeland

    “Νομίζουμε ότι το show αυτό διαιωνίζει επικίνδυνα στερεότυπα και είναι μειωτικό για μία ολόκληρη περιοχή, μέσα από παρερμηνείες που τροφοδοτούν την αφήγηση μίας πολιτικής προπαγάνδας… Είναι ξεκάθαρο ότι δεν ξέρουν την περιοχή που προσπαθούν να αναπαράγουν. Εμείς όμως, υφιστάμεθα τις συνέπειες αυτής της ρηχής και λανθασμένης αναπαράστασης” δήλωσε στον Guardian ένας από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο τρολάρισμα, το οποίο φυσικά κάνει το γύρο του κόσμου.

    Το Homeland, όπως σημειώσαμε και πριν, έχει δεχθεί καταιγισμό κριτικών για τον τρόπο με τον οποίο “αναπαριστά” το μουσουλμανικό κόσμο, με βάση παλαιά στερεότυπα και χωρίς να γνωρίζει σε βάθος τις κοινωνίες αλλά και τις πόλεις που εντάσσει στο σενάριό του, όπως και οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα ή η Χεζμπολάχ. Κριτικές οι οποίες μπορούν να αντιπροσωπευτούν και από μία μόνο εικόνα, την promo αφίσα του τέταρτου κύκλου, πέρυσι, η οποία έβλεπε την Carrie Mathison κάπως… έτσι.

    Homeland Season 4- Poster

    Αναρωτιέστε ακόμη γιατί ένα τέτοιο τρολάρισμα;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles