BREAKING

Γνώρισε την Τήνο καλύτερα και φρόντισε να περάσεις ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Η Τήνος, όμως, άθελά της έχει συνδεθεί τόσο άρρηκτα με την εκκλησία της, με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος, Έλληνες και ξένοι, να αγνοούν τις υπόλοιπες ομορφιές της, τα αξιοθέατά της, το τι μπορεί να προσφέρει σε έναν επισκέπτη. Ένα τυπικό νησί των Κυκλάδων, από πλευράς μορφολογικής, γεωλογικής, περιβαλλοντικής, που όμως μόλις αφήσεις πίσω σου τη Χώρα, αποκαλύπτεται στα μάτια σου σε όλο του το μεγαλείο, από παραλία σε παραλία, από ακρωτήρι σε ακρωτήρι, από οικισμό σε οικισμό.

wind

Το Αιγαίο περιμένει να σε αγκαλιάσει στα νερά του σε γραφικούς κόλπους με χρυσές αμμουδιές ή κατάλευκα βότσαλα, σε κάθε πλευρά της Τήνου, όπως στην Κολυμπήθρα, στην Αγκάλη, στον Άσπρο Γυαλό, στην Παχιά Άμμο, στη Λιβάδα, στην Πάνορμο. Είστε των θαλάσσιων σπορ; Η Τήνος έχει γίνει “must” και συγκεντρώνει πολλούς επίδοξους σέρφερ, αλλά και όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, καθώς μπορείτε να εκπαιδευθείτε από επαγγελματίες της Tinos Surf Lessons.

spor

Κοντά στις ακρογιαλιές θα βρείτε παραδοσιακές ψαροταβέρνες, όπως η ταβέρνα Γκρεμνό στα Υστέρνια και Το Λιμανάκι στην Πάνορμο, έτοιμες να σας προσφέρουν τοπικά θαλασσινά πιάτα, περίφημα για τη γεύση τους, από φρέσκα ψάρια που μαζεύουν στα δίχτυα τους καθημερινά οι ψαράδες της Τήνου. Αστακομακαρονάδα, αχινοσαλάτα, γεμιστό καλαμάρι, μαραθοτηγανίτες και αρνάδικες μανίτες, μεζέδες που οι Τήνιοι ξέρουν πολύ καλά να φτιάχνουν και να απολαμβάνουν, δημιουργούν μια μοναδική γευστική εμπειρία, δίπλα στο κύμα.

garidas

sprint

Αλλά η Τήνος, σαν αυθεντικό, ελληνικό νησί, έχει και πλούσια ιστορία. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο της χώρας (στην άνοδο για τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας) θα βρείτε πλούσια συλλογή με εκθέματα από τον 7ο π.Χ. αιώνα και έπειτα, καθώς η Τήνος υπήρξε -και αυτή- σημαντική στην ελληνική αρχαιότητα. Το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης υπήρξε πόλος έλξης τον 4ο και 3ο π.Χ. αιώνα και ό,τι απομένει από αυτό μπορείτε να το βρείτε στα Κιόνια, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Χώρας.

xoras

Οι οικισμοί του νησιού κρύβουν πολλούς «θησαυρούς», οποιασδήποτε μορφής. Όπως τα χωριουδάκια της Εξωμεριάς στο βορειοδυτικό άκρο της Τήνου, με τεράστια παράδοση στην γλυπτική και την επεξεργασία μαρμάρου, όντας η ιδιαίτερη πατρίδα μεγάλων Ελλήνων γλυπτών (Χαλεπάς, Φιλιππότης, Φυτάλης, Λαμέρας) και μεγάλων ζωγράφων (Λύτρας και Γαϊτης). Στην Τήνο βρίσκεται και η, μοναδική στην Ελλάδα, Προπαρασκευαστική Σχολή Μαρμαρογλυπτικής που λειτουργεί στον οικισμό του Πύργου και τον καθιστά κέντρο διεθνούς εμβέλειας στον τομέα αυτό. Από την Εξωμεριά προέρχεται το περίφημο μάρμαρο της Τήνου που έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε πολλά κτίσματα του νησιού, παλιά και νέα.

trxa;a

Σε αυτό το άγριο, κυκλαδίτικο τοπίο, διεξήχθη για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες (28-29 Μαϊου) ο πρώτος αγώνας Vertical Race αλλά και ακόμη δύο αγώνες, 5 και 20 χιλιομέτρων, στα πλαίσια του Tinos Challenge (http://www.tinoschallenge.gr/), με μέγα χορηγό τη WIND Running Team (http://www.windrunningteam.gr/). Οι 150 θαρραλέοι αγωνιζόμενοι ξεκίνησαν από τον Όρμο των Υστερνιών, για μια διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου με 325 μέτρα θετικής ανάβασης, ώστε να καταλήξουν στο χωριό των Υστερνίων, περνώντας από καμάρες, μέσα από τα στενοσόκακα και ακολουθώντας ένα γραφικό, αλλά δύσκολο μονοπάτι πάνω στους βράχους.

talia

O αγώνας των 20 χιλιομέτρων διεξήχθη κυκλικά, στον όρμο του Πανόρμου, με ανώτερο σημείο τον Προφήτη Ηλία στα 360 μέτρα ύψος, ενώ παράλληλα «έτρεχε» και ο αγώνας των 5 χιλιομέτρων, που πέρασε από τον παραδοσιακό οικισμό του Πύργου και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας για να ολοκληρωθεί στον Πάνορμο. Οι αθλητές απόλαυσαν τις ομορφιές του νησιού, με τοπικά γλυκά από το Halaris Art & Coffee, απίστευτη θέα στα «ψηλά» σημεία της διαδρομής, ενώ στον τερματισμό τους περίμεναν παγωμένες μπύρες Nissos και μια δροσιστική βουτιά στα γαλανά νερά του Αιγαίου!

nisos

tsikia

fysika

Και φυσικά, για κάθε νησί και επαρχία της χώρας, η WIND προσφέρει αυτό που μπορεί καλύτερα απ’όλους: Τις τηλεπικοινωνιακές της υπηρεσίες μέσα από το νέο, ταχύτατο 4G δίκτυό της, ώστε κάθε οικισμός και κάθε σπίτι να είναι συνδεδεμένος με όλο τον κόσμο, τηλεφωνικά και μέσω Διαδικτύου.

Αλλά το σημαντικότερο;

Η WIND Running Team (http://www.windrunningteam.gr/) είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για περιοχές και ομορφιές της Ελλάδας που πολλοί δεν γνωρίζουμε, στηρίζοντας τοπικούς αγώνες έμπρακτα, προσφέροντας δωρεάν συμμετοχές, ταξίδια και μοιράζοντας φωτογραφίες και video από αγώνες που τρέχει σε κάθε γωνιά της χώρας.

tttt

Επόμενος σταθμός, το “Syros Run” (http://www.syrosrun.gr/) στο νησί της Σύρου, φυσικά, το οποίο θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο, 18-19 Ιουνίου, ώστε να γνωρίσουμε ακόμα μερικές απίστευτες γωνιές της Ελλάδας, χάρη και στη WIND Running Team (https://www.facebook.com/windrunningteam)!

Η ζωή δε μετριέται σε MB… ζήσε τη χωρίς να τα μετράς!

0 Comment