BREAKING

Η Google γίνεται 15 χρόνων. Μήπως παραμεγάλωσε;

Σαν σήμερα το 1998, δύο συμφοιτητές στο Stanford University, o Sergey Brin και ο Larry Page, έχοντας ήδη ξεκινήσει να φτιάχνουν μία μηχανή αναζήτησης στο παγκόσμιο διαδίκτυο με το όνομα BackRub το 1996, συστήνουν μία εταιρεία. Την BackRub που λίγο αργότερα θα ονομάζονταν Google.

Google

 

Με 50 γραφεία σε 40 χώρες, ο γίγαντας Google δεν είναι και τόσο «μεγάλος» σε ηλικία. Για τα επιχειρηματικά δεδομένα, τα 15 χρόνια θεωρούνται απλά «ένα πρώτο βήμα». Να όμως που η Google ασχολείται με τεχνολογία και για τους geeks ο χρόνος είναι σχετικός.

 

Μέσα σε 15 χρόνια η Google έχει γίνει τεράστια, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε όγκο εργασιών. Τα στελέχη της φιγουράρουν στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Ο Sergey Brin και ο Larry Page κατέχουν μόλις το 16% της εταιρείας και αυτό το ποσοστό αποτιμάται αυτή τη στιγμή στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Η εταιρεία βγήκε στο χρηματιστήριο το 2004. Περίπου 1000 υπάλληλοί της έγιναν σε μία νύχτα εκατομμυριούχοι καθώς, είχαν ήδη μερικές μετοχές της Google πριν αυτές ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις χρηματαγορές.

 

Σήμερα, η Google έχει να καυχιέται ότι είναι ένας γίγαντας του διαδικτύου ( ο μόνος ίσως, ανάμεσα σε νάνους), ενεργοποιεί το πιο δημοφιλές λειτουργικό σε smartphones και tablets, το Android, έχει στην κατοχή της και υπό την διαχείρισή της ένα από τα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, το Youtube, έχει στήσει ένα άλλο, το Google+, τα προϊόντα της, από το Gmail έως και τις Nexus συσκευές χαίρουν τεράστια δημοφιλίας, έχει εξαγοράσει και προσπαθεί να αναστήσει την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που κατασκεύασε κινητά τηλέφωνα, τη Motorola και φτιάχνει τρελή τεχνολογία, σε ένα τρελό μυστικό εργαστήριο, το Google X, τα προϊόντα του οποίου αρχίζουν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους στο δρόμο: τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και τα πολυαναμενόμενα Google Glass.

 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την Google; Δεν ξέρουμε να σας πούμε με ασφάλεια. Το μόνο που παρατηρούμε είναι να φεύγουν οι άνθρωποι της Google, καθώς, έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, μαζί με την εταιρεία. Η Marissa Mayer επέλεξε να γίνει CEO στη Yahoo, με περισσότερες απολαβές. Ο Andy Rubin, δημιουργός του Android αποφάσισε να απομακρυνθεί, κυνηγώντας ίσως ένα άλλο όνειρο. Ο Hugo Bara αποφάσισε να γίνει ο hot shot CEO σε μία ανερχόμενη υπερδύναμη, την Xiaomi. Όπως εύστοχα είπε ένας φίλος σήμερα, τα στελέχη της Google μεγάλωσαν, έκαναν παιδιά και σκέφτονται το κομπόδεμά τους για να μπορούν να τα σπουδάσουν…

Παρά το γεγονός, όμως, των αποχωρήσεων, η Googleεξακολουθεί να είναι εκείνη η εταιρεία που σχεδιάζει τρελή τεχνολογία. Κι όσο το κάνει αυτό, στο δικό μας μυαλό θα παραμένει μία έφηβη δεκαπεντάχρονη με όνειρα για το μέλλον. Happy Birthday Google.

Υ.Γ. Interesting reading; 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη Google στα 15α της γενέθλια, από τη Guardian, εδώ.

 

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment