21.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Χάθηκαν δεδομένα χρηστών από το cloud της Google λόγω… κεραυνών

    Ένα από τα κέντρα δεδομένων της Google που βρίσκονται στο Βέλγιο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα όταν τέσσερις συνεχόμενες φορές το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής χτυπήθηκε από κεραυνό.

    lightning

    Το αποτέλεσμα ήταν απώλεια δεδομένων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μόνιμη. Παρά το γεγονός ότι τα αυτόματα βοηθητικά συστήματα ανέκτησαν γρήγορα την ηλεκτροδότησή τους, ενώ και τα συστήματα αποθήκευσης έχουν σχεδιαστεί ώστε να διαθέτουν backup μέσω χρήσης μπαταριών, κάποια δεδομένα που είχαν αποθηκευτεί πρόσφατα σε συστήματα περισσότερο επιρρεπή σε διακοπές ρεύματος λόγω παρατεταμένης εξάντλησης των συνδεδεμένων μπαταριών φαίνεται πως επηρεάστηκαν.

    Αν και τα κέντρα δεδομένων διαθέτουν ισχυρή αλεξικέραυνη προστασία, το πρόβλημα δεν αποφεύχθηκε, καθώς οι κεραυνοί δε χτύπησαν στην πραγματικότητα το ίδιο το κέντρο δεδομένων αλλά το τοπικό δίκτυο, πλήττοντας καλωδιώσεις παροχής ρεύματος ή τηλεπικοινωνιών που συνδέονται με τα κτίρια της εταιρείας και δημιουργώντας κατά συνέπεια βλάβες έστω και από απόσταση.

    Η Google σημειώνει ωστόσο ότι μόνο το 0.000001% των δεδομένων που διαχειρίζεται στην υπηρεσία Google Compute Engine (GCE) έχει επηρεαστεί μόνιμα και συμπληρώνει ότι θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το hardware της αλλά και να βελτιώνει τις διαδικασίες αντιμετώπισης ώστε να καταστήσει μελλοντικές απώλειες δεδομένων λιγότερο πιθανές. 

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles