16.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Gov.cy: Νέα διαδικτυακή πύλη με όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του κυπριακού δημοσίου στα πρότυπα του Βρετανικού Gov.uk

  Ένα νέο ψηφιακό έργο, που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Κύπρος», και αφορά τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας (Gov.cy) που θα είναι βασισμένη στα πρότυπα της Βρετανικής κυβερνητικής πύλης (Gov.uk), όπου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, με ευκολία και ασφάλεια, παρουσιάστηκε χθες (Τρίτη 1η Μαρτίου 2022) σε συνέδριο με θέμα «The Digital Services Factory Way: Faster, Smarter, Simpler digital services», που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Government Digital Service (GDS) του Ηνωμένου Βασιλείου, στη κεντρικό ξενοδοχείο στη Λευκωσία.

  Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, χαρακτήρισε την δημιουργία του Gov.cy ως ένα από τα έργα-ορόσημα της Κύπρου όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

  Αναφερόμενος στους στόχους του Digital Services Factory (DSF), είπε ότι είναι μια πρωτοβουλία που φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς αλλάζει ριζικά τον τρόπο προσφοράς υπηρεσιών, «με έναν πιο γρήγορο, πιο έξυπνο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο».

  Κάνοντας μνεία στην υφιστάμενη κατάσταση, και ειδικότερα την πλοήγηση σε ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών στην Κύπρο, είπε ότι κυριαρχεί η γραφειοκρατική γλώσσα που είναι δύσκολο να κατανοηθεί ενώ οι χρήστες πρέπει να επισκέπτονται διαφορετικούς ιστότοπους για κάθε υπηρεσία, οι αιτήσεις πρέπει ακόμα να εκτυπώνονται και να υπογράφονται, ενώ πολλές ηλεκτρονικές φόρμες είναι εξίσου πολύπλοκες για να συμπληρωθούν με τις έντυπες. Επιπλέον, είπε, απαιτούνται πολλοί διαφορετικοι ψηφιακοί λογαριασμοί, επισημαίνοντας ότι «Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη διαφωνία με τις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων μας», είπε.

  Ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρου, Stephen Lillie, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας για ψηφιακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της χώρας του, που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2020. Ο κ. Lillie είπε ότι η απόφαση για συνεργασία σε αυτόν τον τομέα ήταν «απολύτως λογική», αφού το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Είναι στη δεύτερη θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Κυβέρνησης του ΟΟΣΑ και σταθερά στις 10 κορυφαίες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Lillie.

  Είπε ακόμα, ότι η πλατφόρμα Gov.uk, η οποία συγκέντρωσε περίπου 2,000 διαφορετικούς ιστότοπους σε μια ενιαία πλατφόρμα, «είναι μια από τις πιο αξιόπιστες και φιλικές προς το χρήστη κυβερνητικές πύλες στον κόσμο» και ένας ζωτικός πόρος για δεκάδες εκατομμύρια πολίτες, με αξιόπιστες και καλά ενημερωμένες πληροφορίες.

  Καταλήγοντας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση της Κύπρου στις προσπάθειές της για έναν ψηφιακό μετασχηματισμό.

  Σε δική του παρέμβαση ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Στέλιος Χειμώνας, ανέλυσε το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους του Υφυπουργείου και παρουσίασε τις ενέργειες που γίνονται για τη λειτουργία της πλατφόρμας. Όπως είπε, «οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του Υφυπουργείου είναι η ψηφιοποίηση της κυβέρνησης, η δημιουργία σύγχρονης ψηφιακής υποδομής, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και την επιμόρφωση της κοινωνίας για να είναι σε θέση να λειτουργεί σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον». Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ασφάλειας, που όπως είπε,  είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτών των νέων υπηρεσιών.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles