17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Guy Fawkes: Ο αποτυχημένος εμπρηστής που έγινε σύμβολο

    O Guy Fawkes εκτελέστηκε το 1606, μετά την αποτυχημένη Συνωμοσία της Πυρίτιδας

    Ο Guy Fawkes είναι μία από τις μορφές της Βρετανικής ιστορίας που… μέσα από την αποτυχία του, έγινε σύμβολο. Αμφιλεγόμενο σύμβολο καθώς, η ιστορία του, δεν γιορτάζονταν πάντα με… θαυμασμό.

    Ομοιώματα του Guy Fawkes, φτιάχνονται κάθε χρόνο από παιδιά στην Αγγλία και καίγονται στη φωτιά, κάθε 5η Νοεμβρίου

    Ο Guy ή Guido Fawkes, ήταν μέλος μίας ομάδας Καθολικών συνωμοτών, που οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας, στις 5 Νοεμβρίου 1605. Η συνωμοσία είχε ως στόχο τη δολοφονία του Βασιλιά Ιακώβου του Α’ και της οικογένειάς του, αλλά και της τότε αριστοκρατίας, ανατινάζοντας το παλάτι του Westminster, που στέγαζε τότε την Βουλή. Στις 5 Νοεμβρίου 1605, ο Βασιλιάς Ιάκωβος ο Α’ θα απευθυνόταν στη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο David Lloyd είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει μία μάσκα Guy Fawkes ο ήρωας του κόμικ V for Vendetta

    Μετά από μία ανώνυμη επιστολή στο βασιλιά, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ο Guy Fawkes συνελήφθη στο υπόγειο του παλατιού που οι συνωμότες είχαν 36 βαρέλια πυρίτιδας. Μαζί με τους συνωμότες, ο Guy Fawkes βασανίστηκε, πέρασε σε δίκη και εν τέλει εκτελέστηκε με την κατηγορία της προδοσίας και της απόπειρας δολοφονίας. Ο Ιάκωβος ο Α’ τότε, ενθάρρυνε τους Άγγλους να γιορτάζουν την 5η Νοεμβρίου ως την ημέρα που γλίτωσε ο Βασιλιάς.

    H μάσκα έχει συνδεθεί με το κίνημα Occupy στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο

    Παραδοσιακά, κατά την διάρκεια των εορτασμών κάθε χρόνο την 5η Νοεμβρίου, τα παιδιά φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Guy Fawkes από παλιά ρούχα και μία μάσκα και το καίνε στη φωτιά. Μέσα στα χρόνια, το ομοίωμα που καίγεται παίρνει την μορφή και άλλων «ανεπιθύμητων» ανθρώπων. Η Margaret Thatcher πχ έχει «καεί» αρκετές φορές κατά την διάρκεια των εορτασμών που συνήθως συνοδεύονται από πυροτεχνήματα.

    Και φυσικά, στο κίνημα Occupy στο Λονδίνο

    Η απόπειρα του Guy Fawkes αποτέλεσε έμπνευση για το περίφημο θεατρικό έργο Macbeth από τον William Shakespeare ενώ στην ίδια εποχή χρονολογείται ο στίχος «Remember, remember the 5th of November». Η ιστορία του Guy Fawkes ήταν επίσης πηγή έμπνευσης για τους Alan Moore και David Lloyd και τη σειρά κόμιξ V for Vendetta. Ο ήρωας με το όνομα V, που φοράει τη μάσκα του Guy Fawkes σχεδιάζει την ανατίναξη του κτιρίου του Κοινοβουλίου ενός Λονδίνου κάπου στο μέλλον, στις 5 Νοεμβρίου, επιχειρώντας την ανατροπή του τυραννικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί.
    Πετυχημένη μεταφορά του κόμικ, ήταν η ταινία που έκανε το ντεμπούτο της το 2006, V for Vendetta. Όσοι παρακολούθησαν την πρεμιέρα της ταινίας στην Ιαπωνία, ήταν από τους πρώτους κατόχους της μάσκας του Guy Fawkes.

    Όσοι παρακολούθησαν την πρεμιέρα της ταινίας V for Vendetta στην Ιαπωνία, ήταν από τους πρώτους κατόχους της μάσκας του Guy Fawkes.

    Όσο λοιπόν κι αν στη Βρετανία κάθε χρόνο «καίνε» τον Guy Fawkes, ο «αποτυχημένος εμπρηστής» έχει γίνει σύμβολο για όσους επιθυμούν την ανατροπή της τυραννίας προς τους λαούς. Η μάσκα του Guy Fawkes έχει γίνει έμβλημα των hackτιβιστών Anonymous, εμφανίζεται στο κίνημα Occupy στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, στις διαμαρτυρίες για την εμπορική συμφωνία ACTA και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πλέον ευπώλητα προϊόντα στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.com
    Bonus track; Το Remember του John Lennon και ο τελευταίος στίχος του τραγουδιού «Remember, remember the fifth of November».

     

    Πηγές: Wikipedia, BBC, Wired

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles