21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η κοιλάδα του Έρωτα, βρίσκεται στην Τουρκία

    Η κοιλάδα του Έρωτα που βρίσκεται στην Καππαδοκία της Τουρκίας, όχι άδικα, έχει διεκδικήσει τη δική της μεγάλη φήμη. Κυριολεκτικά μεγάλη. Με την ονομασία της να είναι αρκετά ευγενική, καθώς οι σχηματισμοί των πετρωμάτων θυμίζουν… εμ… εν τάξει, δείτε και μόνοι σας.

    Η περιοχή της Καππαδοκίας είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αλλά έχει γίνει περισσότερο γνωστοί για τα γιγαντιαία μνημεία που έχει σχηματίσει η Φύση εκεί, στην κοιλάδα του Έρωτα. Στην καρδιά της σύγχρονης Τουρκίας, αυτό το φυσικό έκθεμα στέκεται πάνω σε ένα οροπέδιο που βρίσκεται σε ύψος τουλάχιστον 1000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην περιοχή σπάνια παρατηρούνται βροχοπτώσεις και θεωρείται σχετικά άνυδρη. Σε αυτό το περιβάλλον, οι φαλλικές κατασκευές μοιάζουν σαν ένα αρχαίο μνημείο προς τιμή της ανδρικής γονιμότητας. Κι όμως, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας «ανδρικής» προσπάθειας, παρά τις ομοιότητες.

    Η πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή στην Κοιλάδα είναι η πόλη του Γκιόρεμε. Αν και θα περίμενε κανείς να υπάρχουν ορδές τουριστών στην πόλη αυτή, δεν είναι και τόσο θορυβώδεις. Οι Τούρκοι άλλωστε είναι αρκετά πουριτανοί, σαν κοινωνία, οπότε, θα ήταν δύσκολο να δείτε να οργανώνονται γκρουπ που θα κάνουν περιήγηση στην Κοιλάδα του Έρωτα, ή να δείτε διαφημίσεις γι αυτή. Έτσι, αν θα επισκεφτείτε την μικρή πόλη, θα δείτε ότι η εμπορευματοποίησή της είναι ελάχιστη και οι κάτοικοι πάρα πολύ φιλικοί. Αν και είναι δύσκολο να χαθείτε, αν επισκεφτείτε την περιοχή, καλό είναι να προσλάβετε ένα ντόπιο ξεναγό για να σας ξεναγήσει στα γεωλογικά θαύματα που θα δείτε εκεί.

    Θα πάτε στην Γκιόρεμε αν σας ενδιαφέρει να δείτε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Κι αυτό το λέμε πολύ σοβαρά. Οι πέτρινοι φαλλοί δεν έγιναν γιατί η Φύση αποφάσισε για 5 λεπτά να κάνει πλάκα στην ανθρωπότητα, αλλά γιατί είναι αποτέλεσμα σοβαρών γεωλογικών διεργασιών. Οι φαλλοί είναι διαβρωμένη ηφαιστειακή στάχτη. Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση, θα μπορέσετε να κάνετε περιπάτους στην περιοχή, αλλιώς, αρκεστείτε στην οδήγηση. Ή ακόμα καλύτερα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα αερόστατο για να κάνετε μία πανέμορφη βόλτα και να δείτε το τοπίο από ψηλά.

    Οι ντόπιοι καλλιεργούν βερίκοκα και κολοκύθες και ο τουρισμός δεν είναι η πρώτη τους δραστηριότητα. Η περιοχή γενικά, είναι αρκετά πλούσια, καθώς μετρά πολλών αιώνων ιστορία, αλλά οι κάτοικοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φτωχοί. Και οπτικά όμως είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές της Τουρκίας καθώς οι διαβρώσεις στο έδαφος, δεν έχουν δημιουργήσει μόνο τα φαλλικά μορφώματα της κοιλάδας, αλλά και σπηλιές τις οποίες οι άνθρωποι εκεί έχουν μετατρέψει σε σπίτια και επιχειρήσεις. Είναι πολύ παράξενο βέβαια το θέαμα να περπατάτε στη μικρή πόλη και οι τεράστιοι πέτρινοι φαλλοί να ξεπετάγονται μέσα στις γειτονιές, καθώς δεν περιορίζονται μόνο στην κοιλάδα.

    Το τοπίο είναι απόκοσμο, σχεδόν εξωγήινο. Αν και φαίνεται εντελώς αφιλόξενο, το χώμα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μέταλλα. Αυτό σημαίνει πως είναι γόνιμο και η Καππαδοκία είναι ιδανικός τόπος για καλλιέργεια οπωροκηπευτικών. Άλλωστε, η περιοχή προμηθεύει με φρούτα και λαχανικά σχεδόν όλη τη χώρα. Το κρασί επίσης είναι αρκετά καλό στην περιοχή, από τα διάφορα και διάσπαρτα αμπέλια που υπάρχουν, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράξενο για μια μουσουλμανική χώρα.

    Πέρα από την περιήγησή σας στην Κοιλάδα, μπορείτε να επισκεφτείτε και ένα υπαίθριο μουσείο που υπάρχει στην πόλη, με τοιχογραφίες που είχαν φτιάξει Χριστιανοί μοναχοί μέσα στις λαξευμένες σπηλιές, 700 χρόνια πριν. Αλλά σίγουρα το ενδιαφέρον σας θα τραβήξουν οι ανορθωμένοι φαλλοί της κοιλάδας.

    Οι σχηματισμοί των πετρωμάτων είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακών εκρήξεων πολλές χιλιάδες χρόνια πριν. Μετά τις εκρήξεις, ανέλαβε η διάβρωση του εκρηξιγενούς πετρώματος για κάποιες χιλιάδες χρόνια επίσης. Τα εκρηξιγενή πετρώματα σχηματίζονται όταν το μάγμα ψύχεται και γίνεται στερεό. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή της Καππαδοκίας, που φθείρεται και δημιουργεί κάποια παράξενα γεωλογικά κατάλοιπα.

    Το μοναδικό αυτό τοπίο πάντως, μπορεί να σας προσφέρει μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, είτε ασχολείστε με την γεωλογία, είτε με το σεξ. Η Καππαδοκία παραμένει μία από τις πλέον πρωτότυπες και όμορφες περιοχές και σίγουρα, αν την επισκεφτείτε, θα περάσετε όμορφα, όχι πολύ μακριά από την Ελλάδα.

    Πηγή: Kuriositas

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles