15.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η μάχη της nanoSIM μεταξύ Apple, Motorola, RIM και Nokia

    Πολύ πολύ πολύ καιρό πριν, σας είχαμε γράψει για το γεγονός ότι οι κάρτες SIM που θα χρησιμοποιούμε στα κινητά μας θα γίνουν ακόμα πιο μικρές.Η νέα SIM, ονομάζεται nano SIM και είναι κατά 30% μικρότερη σε μέγεθος από την microSIM που χρησιμοποιεί η Apple, αλλά και η Nokia, ενώ είναι 60% μικρότερη από τη συμβατική SIM που χρησιμοποιούν έως τώρα οι άλλοι κατασκευαστές.
    H Apple ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή την μικρότερη SIM και την έχει παρουσιάσει στις ρυθμιστικές αρχές. Ένα consortium εταιρειών όμως, που περιλαμβάνει τις Nokia, RIM και Motorola Mobility, έχει εκφράσει την ανησυχία της γι αυτή την αλλαγή, φοβόμενοι πως η Apple θα «πατεντάρει» αυτή την νέα SIM με το σκεπτικό της χρήσης στις δικές της συσκευές, όπως δηλαδή, την τοποθέτηση της SIM σε «συρταράκι» και όχι σε άλλα μέρη του τηλεφώνου, όπως το κάνουν οι άλλοι κατασκευαστές.
    Σύμφωνα με πηγές, στα τέλη αυτής της εβδομάδας, η Apple έχει ραντεβού με το ETSI, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Δεδομένα στις Τηλεπικοινωνίες, όχι μόνο για να παρουσιάσει το είδος της nanoSIM που θέλει να εισάγει στις συσκευές της, αλλά και να κάνει μία δήλωση. Η δήλωση αυτή λέει πως, προκειμένου να ακολουθηθεί ένα μόνο standard στις nanoSIMs, ώστε να μην αναγκάζονται οι καταναλωτές να αλλάζουν συνεχώς SIM όταν αλλάζουν συσκευές, προτίθεται να διαθέσει την χρήση της δικής της πατενταρισμένης nanoSIM σε όλους, δωρεάν, με μόνη προϋπόθεση πως κανένας κατασκευαστής δεν θα αλλάξει το παραμικρό στα δεδομένα. Που σημαίνει πως, η Apple επιθυμεί την καθιέρωση της δικής της nanoSIM και αυτό της είναι περισσότερο σημαντικό από το να κερδίσει μετρητά από ενδεχόμενες πατέντες.
    Αυτή η πρόταση φαίνεται σε επιστολή νομικού συμβούλου της Apple, που κατατέθηκε στο ETSI και έδωσε στη δημοσιότητα το γνωστό αλλά αμφιλεγόμενο site που ασχολείται με τις πατέντες FOSS Patents.
    Το ETSI επιθυμεί την καθιέρωση ενός και μόνο προτύπου, για την προστασία των καταναλωτών. Η Apple, λέει σε αυτή της την επιστολή πως, διατίθεται να δώσει την άδειά της σε οποιονδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει το δικό της πρότυπο. Με την μόνη διαφορά πως ζητά να καθιερωθεί το δικό της πρότυπο για nanoSIM.
    Δεν είναι μικρό το αντάλλαγμα, έτσι δεν είναι; Η υιοθέτηση του προτύπου της Apple, θα σημαίνει και κυριαρχία στην αγορά, πράγμα που δεν θέλουν οι άλλες εταιρείες. Θα δούμε, όμως, τις επόμενες μέρες τι θα πει το ETSI…

    Πηγή: Gizmodo, Foss Patents

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles