17.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Happy Birthday! 49 χρόνια από την πρώτη κλήση με κινητό τηλέφωνο!

    Κι όμως πέρασαν κιόλας 49 χρόνια από την ημέρα που εμφανίστηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο στον κόσμο, μια συσκευή η οποία έμελλε να αλλάξει τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας, φέρνοντας μια τεχνολογική επανάσταση άνευ προηγούμενου και κάνοντας τον κόσμο μας να μοιάζει ακόμη πιο μικρός… Στις 3 Απριλίου του 1973, ο μηχανικός της MotorolaMartin Cooper, έκανε την πρώτη δημόσια κλήση από ένα κινητό τηλέφωνο. Κάπου στο κέντρο του Manhattan, στη Νέα Υόρκη, ο Marty Cooper πήρε τηλέφωνο τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας στα Bell Labs -και πρακτικά ανταγωνιστή του- Joel Engel σε μία κλήση που έμεινε στην ιστορία. “Joel είμαι ο Marty. Σε καλώ από ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πραγματικά φορητό τηλέφωνο χειρός.”

    Η κλήση έγινε με τη βοήθεια ενός Motorola DynaTAC 8000X, το οποίο ζύγιζε πάνω από ένα κιλό, ενώ χρειαζόταν 10 ώρες ώστε να φορτιστεί πλήρως. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, μπορούσε να επιτρέψει τη συνεχή ομιλία για 35 λεπτά, όπως παραδέχθηκε, όμως, ο Cooper κάποια χρόνια αργότερα, πρακτικά κρατούσε μόνο για 20. 

    Σήμερα πολλά έχουν αλλάξει, σε σημείο που ενδεχομένως ο εφευρέτης του κινητού τηλεφώνουν Martin Cooper να μην μπορούσε καν να φανταστεί την εξέλικη που θα είχε η εφεύρεση του! Tο Smartphone που είναι 0 απόγονος του κινητού τηλέφωνου ενσωματώνει π0λλές διαφορετικές συσκευές μαζί, καθώς μπορεί να εκτελέσει χρέη digital φωτογραφικής κάμερας, προσωπικού υπολογιστή, φορητής παιχνιδομηχανής, βιβλίου, MP3 music player, TV, ευρετηρίου οδικών χαρτών μέχρι ξυπνητηριού και… φακού! Πλέον, δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτό, με όλα τα καλά και τα δεινά που πηγάζουν από την εξάρτηση μας με αυτό… Τα πρώτα 50 χρόνια πλησιάζουν και ειλικρίνα με τα τεράστια άλματα της κινητής τηλεφωνίας, δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μορφή που θα έχει ένα ένα τηλέφωνο όχι σε 50… αλλά σε 10 χρόνια από σήμερα! Όπως και να ‘χει ευχαριστούμε Martin Cooper! 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles