21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Hellas Sat: επεκτείνεται στα Data Center συνδυάζοντας τη δορυφορική με τη σύνδεση 5G

    Επεκτείνεται στα Data Center και σε νέες υπηρεσίες που συνδυάζουν τη δορυφορική με τη σύνδεση μέσω 5G η HellasSat και παράλληλα σχεδιάζει την εκτόξευση του 5ου δορυφόρου της σύγχρονης τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellas Sat, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, η εταιρεία παρέχει ήδη υπηρεσίες Data Center στην Κύπρο και το ίδιο προτίθεται να πράξει και στην Ελλάδα αναπτύσσοντας περαιτέρω τις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, με επενδύσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.

    Όπως είπε στο περιθώριο εκδήλωσης της Hellas Sat που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021 για την παρουσίαση δύο νέων υπηρεσιών της εταιρείας που συνδυάζουν τη δορυφορική με την 5G σύνδεση, «η ανάγκη για σύγχρονα Data Center είναι τέτοια που πλέον εκτιμάται ότι τα έσοδα που θα αποφέρουν στην εταιρεία σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα είναι συγκρίσιμα με αυτά από τις δορυφορικές υπηρεσίες».

    Οι δύο νέες αυτές υπηρεσίες είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την κορεάτικη KT-SAT και τη Thales Alenia Space, ενώ η Vodafone Ελλάδος παρείχε τις συχνότητες που ήταν αναγκαίες για να λειτουργήσουν δοκιμαστικά οι υπηρεσίες αυτές.

    Η πρώτη υπηρεσία βασίζεται σε ένα hybrid router που λειτουργεί με 5G αλλά αν για κάποιο λόγο διακοπεί η σύνδεση γυρίζει σε δορυφορική παρέχοντας αδιάλειπτη επικοινωνία γι’ αυτό και απευθύνεται σε ιδιωτικά δίκτυα που είναι κρίσιμο να έχουν αδιάλειπτη επικοινωνία, όπως είναι οι φορείς ασφαλείας, π.χ. η πολιτική προστασία ή η πυροσβεστική κ.λ.π.

    Η δεύτερη νέα υπηρεσία της Hellas Sat αφορά τη δυνατότητα διασύνδεσης των σταθμών βάσης του 5G με το δίκτυο κορμού (core network) μέσω δορυφόρου σε περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσει ή είναι ασύμφορη η επίγεια σύνδεση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Hellas Sat (θυγατρική της αραβικών συμφερόντων, Arabsat, έπειτα από την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013) παρέχει σήμερα δορυφορικές υπηρεσίες μέσω των δορυφόρων της, Hellas Sat 2, 3 και 4. Διαθέτει 3 κέντρα ελέγχου σε Αθήνα, Κύπρο και Λατινική Αμερική, έχοντας πελάτες μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε διάφορες χώρες, τηλεοπτικούς σταθμούς και στην Ελλάδα φορείς του Δημοσίου, ενώ παρέχει δορυφορικό internet μεταξύ άλλων στη ναυτιλία.

    Στόχος της Hellas Sat είναι να συμμετάσχει και στο έργο των μικροδορυφόρων που θα αναπτύξει η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το 2003 εκτοξεύτηκε ο Hellas Sat 2, το 2017 o 3 και το 2019 ο 4, επένδυση συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ (μόνον ο τελευταίος δορυφόρος). Η εν λόγω εταιρεία συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και ο στόχος της είναι το 2025 να εκτοξεύσει τον Hellas Sat 5 ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα παροχής υψηλότερων ταχυτήτων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles