13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Huawei Mate 10 Pro ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ παρουσίαση: Αγγίζοντας την Intelligent Machine της Huawei (hands-on photos & video)

    Ο κόσμος της mobile τεχνολογίας είναι γνωστό ότι αλλάζει με ασύλληπτα ραγδαίους ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες θα πρέπει διαρκώς να βρίσκονται έναν βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία έχει ενστερνιστεί και έχει κατανοήσει πλήρως η Huawei, καθώς η κινεζική εταιρεία δημιουργεί συσκευές που έχουν ως κεντρική φιλοσοφία τους την πρωτοπορία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη μίας συσκευής, η οποία θα φέρει τον χαρακτηρισμό του «unique», αποτελεί αδιαμφισβήτητα πρωταρχική μέριμνα της Huawei και για αυτό στην τελευταία ναυαρχίδα της Mate 10, το focus ξεφεύγει από τα συνηθισμένα βάζοντας στο επίκεντρο τον πρώτο Α.Ι.-based επεξεργαστή που έχει εμφανιστεί ποτέ σε μία mobile συσκευή… με τον Kirin 970 να φιλοδοξεί να δώσει μία νότα τεχνητής νοημοσύνης στην mobile καθημερινότητα μας. Λίγες μέρες πριν το επίσημο παγκόσμιο launch του Mate 10 (το οποίο πραγματοποιείται τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές στο Μόναχο της Γερμανίας), η Huawei μας παρουσίασε σε αποκλειστικότητα, το Mate 10 Pro, μία συσκευή που θα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων (και γιατί όχι «σημείο αναφοράς») για τους επόμενους μήνες.  Ας δούμε γιατί το Mate 10 σύμφωνα με την Huawei θα αλλάξει άρδην μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την mobile τεχνολογία…

    Huawei Mate 10 Pro (29)

    Kirin 970… Μία νέα «intelligent» εποχή ανατέλλει!   

    Ο χαρακτηρισμός  «Intelligent Machine», που αποδίδεται στο «next big thing» της Huawei, Mate 10, αδιαμφισβήτητα εσωκλείει τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτό. Βασιζόμενο σε deep learning Α.Ι. τεχνικές το Kirin 970 SoC, είναι ένα τμήμα του hardware (κι όχι του software), το οποίο αναλαμβάνει να μεταδώσει μία πιο dedicated και personalized εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης στον χρήστη του (ουσιαστικά έχει A.I. στην παλάμη του χεριού σας). Η Mobile Α.Ι. ουσιαστικά «μαθαίνει» χωρίς να βασίζεται σε cloud servers και αυτό αποτελεί το μεγάλο της πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις εκατοντάδες software-based λύσεις τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν εκεί έξω.  H NPU (Neural Processing Unity) όπως ονομάζεται, επιχειρεί να περάσει τις mobile συσκευές μας στο επόμενο εξελικτικό στάδιο, πραγματοποιώντας την μετάβαση από το smart στο… intelligent.

    Huawei Mate 10 Pro (46)

    CPU και GPU ενώνονται και «συνεργάζονται» με την NPU με στόχο να μπορεί η συσκευή μας να ανταποκριθεί καλύτερα σε μία σειρά από καθημερινά tasks που σχετίζονται με την βελτίωση του user experience. Κάμερα και επεξεργασία εικόνας, απόδοση, ενεργειακή διαχείριση και φυσικά βελτιστοποίηση του User Interface της συσκευής αποτελούν τις κύριες λειτουργίες της νέας φιλοσοφίας που επιχειρεί να περάσει η Huawei μέσω των chipset της. Άλλωστε, η εμπειρία 10 και πλέον ετών στην κατασκευή chipsets φαίνεται ότι κάνει την κινεζική εμπειρία να αισθάνεται πιο έμπειρη για το επόμενο βήμα που θέλει να περάσει στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας.

    Huawei Mate 10 Pro (62)

    Σε τεχνικό επίπεδο το πανίσχυρο 64-bit chipset που ως γνωστόν φιλοξενείται στα Mate 10 (και αποτελεί ένα δημιούργημα της HiSilicon – θυγατρικής της Huawei) βασίζεται στην κατασκευαστική μέθοδο των 10nm,  διαθέτει μία octa-core CPU (4xCortex A73 και 4xCortex A53) με συχνότητα ρολογιού στα 2.8GHz και υποστηρίζει LPDDR4 RAM στα 1866MHz. Εκεί που όμως εστιάζεται το ενδιαφέρον αναφορικά με τα tech specs του chipset είναι στην 12πύρηνη GPU που φέρει την υπογραφή της Mali, αλλά και στην ειδική NPU η οποία ουσιαστικά δίνει ένα σημαντικό boost σε όλες τις λειτουργίες της συσκευής. Ουσιαστικά το Kirin 970 κατορθώνει 25% ανώτερη απόδοση, συρρικνώνοντας  το μέγεθος της CPU στο μισό, κάτι που επιπλέον σημαίνει τεράστια μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής.

    Huawei Mate 10 Pro (30)

    Τα στελέχη της Huawei στη διάρκεια της παρουσίασης στάθηκαν αρκετά στο πόσο πολύ το Kirin 970 δύναται να βελτιώσει την απόδοση αλλά και στην ποιότητα της κάμερας. Η Huawei χρησιμοποιώντας το feedback που πήρε από το καταναλωτικό κοινό διαπίστωσε (και κατέγραψε) τους λόγους που οι mobile users συνηθίζουν να τραβούν κακές και «λανθασμένες» φωτογραφίες. Αυτό το feedback ήταν ένας οδηγός για το R&D τμήμα της κινεζικής εταιρείας που τους ώθησε έτσι ώστε το Kirin 970 να βοηθάει περισσότερο στην ταχύτερη απόκριση της κάμερας, στο γρηγορότερο focus (με την υποστήριξη του 4xAuto Focus), την βελτίωση του motion detection και την ακόμη πιο βελτιωμένη αντίληψη των συνθηκών χαμηλού φωτισμού. Με την «σύμπραξη» του πανίσχυρου Kirin 970 και των ISPs επιτυγχάνεται όχι μόνο ένα πιο ρεαλιστικό και «καθαρό» αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη λεπτομέρεια, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη βελτίωση στα χρώματα των προσώπων και μεγαλύτερο optimization στον τομέα της φωτεινότητας.

    Huawei Mate 10 Pro (78)

    Όπως τόνισαν άλλωστε οι υπεύθυνοι του κινεζικού γίγαντα της τεχνολογίας από την περίπτωση μίας εμπειρίας που βρίσκεται κοντινά με αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, τώρα οι ανεπτυγμένες δυνατότητες του Kirin 970 προχωράνε στο επόμενο στάδιο όπου το εν λόγω chipset ενσωματώνει την ύπαρξη μίας A.I. όρασης των υποκειμένων και αντικειμένων που καθοδηγείται από τις λειτουργίες αναγνώρισης και κατανόησης (μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη άλλωστε πάντα).

    Mate… Το δέκα το καλό!

    Αναμφίβολα, το Kirin 970 φαίνεται ένα φανταστικό chipset από όλες τις απόψεις, τόσο στο τεχνολογικό κομμάτι όσο και στο πρακτικό (που η αλήθεια είναι ότι θα το γνωρίσουμε καλύτερο στους μήνες που θα ακολουθήσουν). Ωστόσο το Kirin 970 για να ξεδιπλώσει πλήρως το «ταλέντο» και τη δυναμική του χρειάζεται και το «κέλυφος» μίας πραγματικά πανίσχυρης υπερ-ναυαρχίδας. Το νέο Mate, φιλοδοξεί να αποτελέσει το «δέκα το καλό» για την Huawei και σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε (όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της Huawei) ότι επίσημα στην Ευρώπη θα δούμε μόνο την Pro έκδοση της συσκευής (και όχι το core μοντέλο που θα κάνει την εμφάνιση του σε άλλες αγορές εκτός της ευρωπαϊκής). To Mate 10 Pro βασίζεται σε 4 άξονες που αφορούν στο εκπληκτικό design, στην υψηλή απόδοση, στις μοναδικές mobile φωτογραφικές δυνατότητες και στην ευκολία και αμεσότητα του user experience που προσφέρει μέσω του “νεότευκτου” EMUI 8.0.

    Huawei Mate 10 Pro (54)

    Πιο συγκεκριμένα, η συσκευή από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις δε γίνεται να μην σε κερδίσει με τον elegant και premium σχεδιασμό της. Μέταλλο και γυαλί συνδυάζονται άψογα και το 4-axis curved glass δημιουργεί μία εντυπωσιακή και γοητευτική καμπυλότητα στο design. Οι λείες “classy” επιφάνειες, η διαχωριστική γραμμή που περιβάλλει τις κάμερες στο πίσω τμήμα (και προκαλεί μία μεταλλική διχρωμία στο πίσω τμήμα), η minimal αισθητική και ο λιτός χαρακτήρας ολοκληρώνουν το puzzle σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση της νέας ναυαρχίδας της Huawei, η οποία εντυπωσιάζει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς (με μοναδική ίσως μικρή παραφωνία τις δαχτυλιές που μένουν στο πίσω κομμάτι της συσκευής λόγω της glossy λείας επιφάνειας, «ασθένεια» που υπάρχει σε όλες τις συσκευές που βασίζονται στον συγκεκριμένο τύπο backplate).

    Huawei Mate 10 Pro (55)

    Ακολουθώντας τη μόδα της εποχής βέβαια, το σχεδιαστικό team του κινεζικού κολοσσού ακολούθησε ένα borderless design (40% πιο λεπτά bezels σε σύγκριση με το Mate 9), όπου σε συνδυασμό με το OLED panel, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό. Οι 6 ίντσες, το 18:9 aspect ratio και η υποστήριξη του προτύπου HDR 10 καθιστούν την οθόνη του Mate 10 Pro… ένα «χάρμα οφθαλμών»! Με περισσότερο πλούσια μαύρα και πιο ζωντανά χρώματα και εξωπραγματικά επίπεδα brightness, το Mate 10 Pro σίγουρα «σκίζει» και στον τομέα του display.

    Huawei Mate 10 Pro (82)

    Huawei Mate 10 Pro (80)
    Mate S vs. Mate 10 Pro

    Μάλιστα, όπως μας αποκάλυψαν οι υπεύθυνοι της Huawei, μπορεί το μέγεθος του display να ανέρχεται στις 6 ίντσες, όμως αυτό δεν θα πρέπει να τρομάζει τους χρήστες που ενδεχομένως θα επιθυμούσαν ένα πιο compact (και μαζεμένο) σε διαστάσεις μοντέλο, καθώς το Mate 10 Pro προσφέρει 6 ίντσες στο actual μέγεθος όμως μία συσκευής των 5.5 ιντσών! Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε πως το Mate 10 Pro διαθέτει πιστοποίηση IP67 για προστασία από τη σκόνη και το νερό, ενώ ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις rear κάμερες, προσφέροντας πιο γρήγορη απόκριση από ποτέ σε σύγκριση με το προηγούμενο Mate.

    Huawei Mate 10 Pro (59)

    Σε ότι έχει να κάνει με τις κάμερες της «Pro» ναυαρχίδας της Huawei, εδώ και πάλι η συνεργασία με την Leica κάνει την εμφάνιση της, όπου στο rear υπάρχει ένα dual camera setup με Sumilux-H lenses, το οποίο φιλοξενεί μία κάμερα με 12MP και μία 20MP monochrome camera, με wide διάφραγμα στα f/1.6, 4-hybrid focus και dual LED tone flash.  Αναφερόμενοι στο hybrid focus της συσκευής, η ενδιαφέρουσα δυνατότητα της εν λόγω λειτουργίας είναι ότι ουσιαστικά με την αμέριστη «συμπαράσταση» του Kirin 970, η συσκευή επιτυγχάνει ένα βελτιωμένο focus τόσο σε ότι έχει να κάνει με τα πρόσωπα όσο και με τα αντικείμενα (η Huawei περνάει από την artistic στην intelligent photography όπως χαρακτηριστικά τόνισαν οι άνθρωποι της).

    Huawei Mate 10 Pro (52)

    Το dual camera setup του έχει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται το αντικείμενο που φωτογραφίζει (όπως για παράδειγμα εάν φωτογραφίζει ένα πιάτο φαγητό) και αναλόγως να προσθέτει αυτομάτως τα αντίστοιχα settings που βελτιστοποιούν την ποιότητα της φωτογραφίας. Αυτή η λογική ισχύει και με τις selfies (διαθέτει εμπρόσθια κάμερα στα 8MP) όπου ακολουθώντας μία A.I.-based λογική η συσκευή δύναται να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στο foreground και στο background, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα πρόσωπα που απεικονίζονται σε μία selfie φωτογραφία (που είναι άλλωστε και το ζητούμενο)!

    Huawei Mate 10 Pro (50)

    Πέραν του τομέα της mobile photography που αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά ενός ακόμη Mate, το σχεδιαστικό team της Huawei δεν θα μπορούσε να μην δώσει έμφαση και στο νευραλγικό κομμάτι της ενεργειακής διαχείρισης, με μία μπαταρία χωρητικότητας 4.000mAh να αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τα φωτιά. Εδώ είναι που πάλι το Kirin 970 chipset κάνει την εμφάνιση του, καθώς η A.I. φροντίζει για την βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς της συσκευής, ενώ δεν απουσιάζει η εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα του Super Charging, η οποία δύναται να φορτίσει τη συσκευή από το 1% στο 58% μέσα σε μόλις 30 λεπτά!

    Huawei Mate 10 Pro (28)

    Φυσικά, όλο το ανεπτυγμένο hardware του Mate 10 Pro υποβοηθείται σημαντικά και από το εξελιγμένο EMUI που ως γνωστόν αποτελεί το «homemade» User Interface σήμα κατατεθέν της εταιρείας. Το Mate 10 Pro «φοράει» την έκδοση 8.0 και εάν αναρωτιέστε τι απέγιναν οι εκδόσεις 6 και 7 του UI (καθώς είχαμε μείνει στο τελευταίο Mate στην έκδοση 5.1), αυτό το άλμα στις εκδόσεις κρίθηκε αναγκαίο πολύ απλά για να συνάδει καλύτερα “ονομαστικά” με το λειτουργικό Oreo 8.0 που όπως αντιλαμβάνεστε βρίσκεται στην καρδιά του Mate 10. Όπως μας έγινε γνωστό στο πλαίσιο της ειδικής παρουσίασης που έγινε στη Βιέννη, το EMUΙ εστιάζει σε 4 άξονες που αναβαθμίζουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης του “Intelligent Machine”, δίνοντας έμφαση στους τομείς: Vision,  Performance, Experience και Energy Efficiency.

    Huawei Mate 10 Pro (71)

    Τέλος, ολοκληρώνοντας την πρώτη μας επαφή με το Mate 10 Pro δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στην «dock» δυνατότητα της συσκευής, η οποία μπορεί να συνδεθεί σε οποιοδήποτε οθόνη, μετατρέποντας ουσιαστικά το smartphone σε ένα πλήρως λειτουργικό desktop PC, ικανό να φέρει εις πέρας μία σειρά από απαιτητικά tasks. Αν και η Huawei  σαφώς και δεν ανακαλύπτει τον τροχό εδώ (το έχει κάνει πριν από καιρό η Microsoft μέσω του Continuum και η Samsung μέσω του DeX), παρόλα αυτά το σημαντικότερο στοιχείο του εν λόγω feature είναι ότι επιτρέπει τη διασύνδεση της συσκευής μέσω της χρήσης ενός DisplayPort connection, χρησιμοποιώντας την USB type-C port και όχι οποιοδήποτε άλλο εξάρτημα η προσθήκη. Με αυτόν τον τρόπο έχετε ουσιαστικά ένα πλήρως λειτουργικό “desktop smartphone” με πραγματικά ελάχιστο κόστος, ενώ παράλληλα μπορείτε κάλλιστα να συνδέσετε  ένα οποιοδήποτε πληκτρολόγιο ή mouse μέσω Bluetooth! Μάλιστα, το Mate 10 Pro σε «dock» mode δύναται να υποστηρίξει και multi-task windows, όπου για παράδειγμα μπορείτε να προβάλλετε μία επιφάνεια εργασίας στην οθόνη σας και παράλληλα να διατηρείτε ένα διαφορετικό display setup στην οθόνη του κινητού σας.

    Huawei Mate 10 Pro (43)

    The Dream Machine…

    Όπως μας ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της Huawei, το Mate 10 Pro θα κάνει την εμφάνιση του σε 4 διαφορετικά χρώματα (Titanium Gray, Midnight Blue, Mocha Brown και Pink Gold), με τα Blue και Mocha να κυκλοφορούν στην χώρα μας αρχικά με το launch και το Titanium Gray να έπεται. Όπως προαναφέραμε, στην δική μας αγορά θα κυκλοφορήσει μόνο το “Pro”, καθώς το απλό “Core” μοντέλο- Mate 10 (το οποίο θα βγει και σε έκδοση με aspect ratio στα 16:9) δε θα κάνει επισήμως την εμφάνιση του.

    Huawei Mate 10 Pro (63)

    Αναμφίβολα, δεν σας κρύβουμε ότι η πρώτη επαφή που είχαμε με το Mate 10 Pro μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς είναι εμφανές ότι η κινεζική εταιρεία έχει στα χέρια της όχι μία απλώς «Intelligent Machine» όπως την αποκαλεί, αλλά μίας πραγματικά… «Dream Machine», η οποία μπορεί να θεωρηθεί κορυφαία σε όλα τα επίπεδα. Μία πρώτη γεύση από το Mate 10 Pro μπορείτε να πάρετε στο video που ακολουθεί, ενώ πολύ σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ακόμη περισσότερο info και videos της συσκευής από  το global launch event της στο Μόναχο…  N’ joy!  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles