12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Huawei P30 – Πρώτες Εντυπώσεις & Hands-On: «Κάνοντας “Ζoom” στο μέλλον των smartphones»!

    Απρίλιος του 2015… Λονδίνο… Η Huawei εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να δηλώνει με εμφατικό τρόπο ότι ήρθε εδώ για να μείνει και ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε τα χαρακτηριστικά μιας εταιρείας «κομήτη» στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας. To P8 σήμανε ουσιαστικά την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα της mobile φωτογραφίας, καθώς ο CEO της Huawei, Richard Yu, είχε αναφερθεί τότε σε ποιότητα εφάμιλλης μιας DSLR φωτογραφικής μηχανής (ένα statement σίγουρα αρκετά τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής). Ένα χρόνο μετά, η συνεργασία ανάμεσα στην Huawei και στην Leica «γέννησε» τo P9 και τα υπόλοιπα είναι… ιστορία! Η σειρά P από τότε συνδέθηκε με τις υψηλές επιδόσεις στον τομέα της mobile φωτογραφίας, διαχωρίζοντας τη σειρά P από τα Mate, τα οποία στόχευαν πάντοτε περισσότερο στο υψηλό performance και στα ΑΙ-based features, λειτουργώντας παράλληλα ως το «κέλυφος» που θα φιλοξενεί το επόμενο «homemade» Kirin chipset της Huawei.

    Η «φωτογραφία» είναι «εντυπωμένη» στο DNA της σειράς P, για αυτό και το επόμενο smartphone που αποτελεί τον διάδοχο του πετυχημένου P20 (οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τις 16 εκατομμύρια units), P30, δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «next big thing» συσκευής, φιλοδοξώντας να αλλάξει άρδην όλα όσα γνωρίζαμε για τη σχέση ενός smartphone με την φωτογραφία. Ladies and gents, ελάτε μαζί μας για να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το Huawei P30, ξεκινώντας πρώτα από τις unique φωτογραφικές δυνατότητες του…

    Huawei P30 Pro Stockholm (16)

    Revolutionizing mobile photography! 

    Εδώ και πολλά χρόνια οι κάμερες των smartphones βασίζονται στο πρότυπο του RGB. Ωστόσο, με το P30 Pro τώρα όμως είναι καιρός να ξεχάσουμε την παραδοσιακή «τριχρωμία», καθώς με τη νέα ναυαρχίδα της Huawei και το τετραπλό main camera setup (40MP Superspectrum lens + 20MP Ultra Wide Angle + 8MP Periscope Lens + Time of Flight Camera) που διαθέτει, έφτασε η ώρα να περάσουμε στην εποχή του RYB (Red Yellow Black).

    Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Τα πράσινα Pixels παραχωρούν τη θέση τους στα κίτρινα και έτσι το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ποικιλία και ρεαλισμό στο χρώμα, περισσότερη λεπτομέρεια και εντυπωσιακή σαφήνεια. To μυστικό βέβαια για επίτευξη του συγκεκριμένου εκπληκτικού αποτελέσματος που είναι κατά πολύ καλύτερο από το P20, κρύβεται στην τεχνολογία Superspectrum που ενσωματώνει ο camera sensor (εννοείται ότι και πάλι φέρει την ποιοτική σφραγίδα της Leica), κάτι που μεταφράζεται όχι μόνο σε περισσότερο φως στις mobile φωτογραφίες σας (ακόμη και σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού), αλλά και περισσότερη λεπτομέρεια και πιο βαθύ χρώμα. Για να συνειδητοποιήσετε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στον camera sensor του P20 Pro και του P30 Pro, το ISO του προηγούμενου μοντέλου της Huawei έφτανε στα 102.400, ενώ του P30 Pro ανέρχεται στα 409.600!

    Η λογική που υπήρχε πίσω από τη λειτουργία του camera functionality του P20, βρίσκεται και εδώ , καθώς οι ανεπτυγμένοι αλγόριθμοι εικόνας συνεργάζονται με τον ISP και την NPU του SoC για να επιτευχθεί το πλέον ιδανικό αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός hardware και software είναι εμφανές πως και πάλι παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και το P30 μεταμορφώνεται εύκολα σε ένα «φωτογραφικό υπερόπλο» στα χέρια οποιουδήποτε χρήστη. Εκεί βέβαια που το P30 αφήνει έτη φωτός πίσω τον ανταγωνισμό είναι στο «Zoom», καθώς η Huawei και η Leica στη συγκεκριμένη λειτουργία έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό. Στο P30 Pro οι fans του mobile photography πρόκειται να βρουν δυνατότητες για optical zoom στο 5x, υβριδικό zoom στο 10x και “digital” (κρατηθείτε…) στο 50x (το αντίστοιχο zoom στο core μοντέλο «απλό» P30 φτάνει τα 30x που εννοείται πως και αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα)! Πραγματικά δοκιμάζοντας τη zooming δυνατότητα του P30 Pro (Periscope Zoom όπως το ονομάζει η Huawei), δεν σας κρύβω ότι μένεις άφωνος με το αποτέλεσμα, καθώς ακόμη και όταν το πουσάρεις στο maximum, η κάμερα του σε καμία περίπτωση δεν χάνει σε λεπτομέρεια.

    ZOOM 1b

    Ουσιαστικά, το P30 Pro έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής συνδυασμένα όμως με την τεράστια ευελιξία και τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει ένα smartphone. Ο δε Ultra Wide Angle φακός των 20MP (που υπήρχε και στο P20 Pro) προσφέρει τη δυνατότητα για Macro και close-up φωτογραφίες που είναι αν μη τι άλλο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως… «επιβλητικές».

    Camera Sample 2

    Camera Sample 1

    Camera Sample 3

    Και φυσικά, το «κερασάκι» στην τούρτα για τη νέα ναυαρχίδα της Huawei σε ότι έχει να κάνει με το quad camera setup της, είναι η ειδική Time-of-Flight camera. Στόχος των ToF features που προσφέρει το P30 είναι να εμπλουτίσει τη δημιουργικότητα του χρήστη, βοηθώντας την κάμερα των 40MP να τραβήξει καλύτερα φωτογραφία. Αυτό βέβαια που χαρακτηρίζει τον ToF lens είναι ότι προσφέρει την επόμενη γενιά από Bokeh και large aperture effects, χαρίζοντας μια απίθανη αίσθηση βάθους πολλαπλών επιπέδων (Multi-level depth effects) στο φωτογραφικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η ύπαρξη δυνατοτήτων AR (και με την χρήση του κατάλληλου software πάντα) επιτρέπει στην συσκευή της Huawei να «μετράει» αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο κατά βάθος, πλάτος και ύψος.

    Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να μην «εστιάσουμε» στο Night Mode για δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ακόμη και σε συνθήκες που το φως απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά, εκεί τα πράγματα ξεπερνούν κάθε φαντασία, καθώς με τις κατάλληλες ρυθμίσεις το P30 δύναται να «υπερφωτίσει» ένα αντικείμενο ακόμη και όταν αυτό δεν φαίνεται… καν, θυμίζοντας έτσι security κάμερες νυκτός! Φυσικά, πέραν του αναβαθμισμένου Night Mode, οι «mobile camera aficionados» θα βρουν πολλές ακόμη λειτουργίες που θα αναβαθμίσουν τις φωτογραφίες τους, όπως για παράδειγμα είναι το Super Portrait ή τα Silk Water effects που προσφέρουν ένα «μαγευτικό» και παραμυθένιο αποτέλεσμα σε φωτογραφίες που το θέμα τους είναι το τρεχούμενο νερό.

    Night Mode 1

    Και επειδή επικεντρωθήκαμε (δικαιολογημένα) στο main quad camera setup του P30 Pro, αυτό δεν σημαίνει ότι η Huawei «ξέχασε» και τους λάτρεις των selfie photos, καθώς αναβάθμισε και την μπροστινή κάμερα σε σύγκριση με το P20 Pro, τοποθετώντας ένα εξαιρετικά μικροσκοπικό (και ομολογουμένως αρκετά διακριτικό) notch, το οποίο έρχεται με ανώτερη ποιότητα στα 32MP με f/2.0.

    Φυσικά το P30 δεν είναι μόνο «φωτογραφία», αλλά σύμφωνα με τους υπευθύνους της Huawei αποτελεί επίσης και το επόμενο εξελικτικό βήμα στον τομέα του smartphone videography. Η Huawei παραδεχόμενη ότι το video recording αποτελεί μία «αχίλλειο πτέρνα» εδώ και καιρό (ακόμη και στη σειρά P) επιχειρεί με τη νέα ναυαρχίδα της να πάρει τη… «ρεβάνς». Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά στα υπόψη το feedback από τους users των προηγούμενων smartphones της σειράς P, το P30 έρχεται με αναβαθμισμένο OIS και AIS, έτσι ώστε οι video recording λήψεις να διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο σταθερότητας τους. Επιπλέον, η Huawei έχει ενσωματώσει στις video recording δυνατότητες P30, καλύτερη απόκριση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αλλά και long-range video zoom. Με μεγαλύτερη σταθερότητα από πότε και πιο «δουλεμένο» κι αναβαθμισμένο software, η λειτουργία του video recording φαίνεται ικανή ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να καλύψει τους πιο απαιτητικούς.

    Huawei P30 Pro Stockholm (17)

    In-fashion design και… λοιπά tech specs!

    H Huawei στην παρουσίαση της νέας συσκευής της δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι πρόκειται για ένα high-end smartphone, το οποίο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα εξελιγμένα camera features και το… design. Άλλωστε είναι εμφανές ότι η κινεζική εταιρεία προωθεί το P30 ως ένα νέο fashion object, αποτελώντας το απόλυτο “must-have” smartphone για τους trend setters και τους λάτρεις των social media σε πολλαπλά επίπεδα. Εμφανισιακά είναι elegant και in-fashion φέροντας ένα ιδιαιτέρως κομψό και μοντέρνο look και μεταδίδοντας στον χρήστη μία… glass and shiny αίσθηση την ώρα που το κρατάει στο χέρι του. Πηγή έμπνευσης αναφορικά με το design του P30 είναι η ίδια η φύση, για αυτό και θα κάνει την εμφάνιση του σε πέντε χρώματα (Pearl White, Breathin Crystal, Black, Amber Sunrise και Aurora), εκ των οποίων στην χώρα μας θα το δούμε εκτός από το κλασικό μαύρο στo ιριδίζων Breathin Crystal και Aurora.

    Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής, στην καρδιά τόσο του P30 όσο και του P30 Pro βρίσκεται το δοκιμασμένο Kirin 980 SoC, μία λύση την οποία είδαμε για πρώτη φορά στο Mate 20 (νέο Kirin θα δούμε προφανώς στο επόμενο Mate περίπου στον Οκτώβριο – Νοέμβριο, με τις φήμες να κάνουν λόγο ότι η Huawei έχει ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του Kirin 985). Συγκρίνοντας τα δύο μοντέλα (core και Pro), μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε διαφορές στο camera setup, το ποσό της μνήμης RAM, την χωρητικότητα της μπαταρίας, αλλά και το display (κάτι που φυσικά έχει αντίκτυπο και στην διαφορά τιμής τους). Συγκεκριμένα, το core μοντέλο έρχεται με οθόνη 6.1 ιντσών OLED (aspect ratio: 19:5:9) και ανάλυση FHD+ (2340×1080 pixels), ενώ το Pro είναι ελαφρώς μεγαλύτερο και πιο κυρτό με 6.47 ίντσες και τα ίδια χαρακτηριστικά στο display.

    Όσον αφορά το camera setup, το απλό P30 είναι ελαφρώς «κομμένο» στις κάμερες, καθώς απουσιάζει ο ToF sensor και έτσι έρχεται με ένα triple setup, το οποίο έχει στην κορυφή τον Superspectrum φακό των 40MP (f/1.8), τον Ultrawide lens των 16MP (f/2.2) και τον Periscore Lens (f/2.4), o οποίος προσφέρει 3x optical zoom και 30x ανώτερο digital zoom. To Pro μοντέλο τώρα εκτός από την προσθήκη της Time-of-Flight camera, διαθέτει τον Supersampling φακό των 40MP με διάφραγμα F/1.6, ενώ o Ultrawide φακός προσφέρει 20MP και ο Periscope Lens (f/3.4) στα 8MP είναι υπεύθυνος για το optical zoom στα 5x και για το ανώτερο digital στα 50x. Και οι δύο εκδόσεις διαθέτουν OIS, όπως επίσης και selfie-cam στα 32MP με διάφραγμα f/2.0.

    Huawei P30 Pro Stockholm (18)

    Σε ότι έχει να κάνει με την διαθέσιμη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο, το P30 έρχεται με 6GB και 128GB storage, ενώ το μεγαλύτερο Pro διαθέτει 8GB RAM με εκδόσεις se 128/256 και 512GB storage. Η χωρητικότητα της μπαταρίας του core μοντέλου ανέρχεται στα 3650mAh, υποστηρίζοντας τη λειτουργία Supercharge της Huawei για ταχύτατους χρόνους φόρτισης, ενώ το Pro μοντέλο έρχεται με αυτονομία στα 4200mAh, 15W wireless quick charging με δυνατότητα για reverse charging (ένα feature το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στο Mate 20). Παράλληλα, και στις δύο εκδόσεις in-screen fingerprint scanner, ο οποίος εμφανίζει ταχύτερη απόκριση, αν και χρησιμοποιεί optical τεχνολογία και όχι παλμούς. Αμφότερες οι συσκευές βασίζονται στο Android Pie και φέρουν το EMUI 9.1, ενώ παράλληλα διαθέτουν Dolby Atmos ηχεία τα οποία βρίσκονται κάτω από την οθόνη και NFC. Τέλος, το απλό P30 έρχεται με πιστοποίηση IP53, ενώ το Pro είναι πιο «ανθεκτικό» με πιστοποίηση IP68.

    Not rewriting but… breaking the rules!         

    Το κεντρικό motto που χρησιμοποίησε η Huawei για να λανσάρει το P30 στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας είναι το «rewrite the rules» και εάν κρίνουμε από αυτή την πρώτη επαφή που είχαμε μαζί του είναι εμφανές πως η Huawei δεν ξαναγράφει απλώς τους κανόνες της mobile φωτογραφίας, αλλά τους… σπάει! Αυτό που απομένει να δούμε είναι απλώς να βγουν τα πρώτα benchmarks, αναφορικά με τις επίδοσεις του στην κάμερα, αν και κάτι μας λέει ότι το P30 θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ως το καλύτερο camera smartphone της αγοράς, αποτελώντας μια συσκευή, η οποία μάλλον πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί από τον ανταγωνισμό, τουλάχιστον… μέχρι να κυκλοφορήσει το P40, του χρόνου τέτοια εποχή!

    Δείτε το αποκλειστικό hands-on video που ακολουθεί για να πάρετε μία πρώτη γεύση από τη νέα ναυαρχίδα της Huawei…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles