15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Huawei P50 Pro Hands-On Review: «Σταθερή αξία»!

    Όλοι γνωρίζουμε το πόσο πολύ η Huawei, έχει συνεισφέρει στην εξέλιξη των smartphones τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα στην ανάπτυξη συσκευών που ανήκουν στην premium κατηγορία. Τόσο η σειρά P, όσο και η σειρά Mate έχουν σίγουρα καταφέρει να κερδίσουν μια πολύ μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει στους τομείς του performance και του mobile photography. Το P50 Pro που λανσαρίστηκε πρόσφατα στην χώρα μας διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν μια ξεχωριστή συσκευή και μια εξαιρετικά δυναμική πρόταση για τους high-end χρήστες, οι οποίοι μπορούν να συμβιβαστούν με την απουσία Google Services στη συσκευή τους. Για να δούμε κατά πόσο το P50 Pro μπορεί να βαδίσει στον ποιοτικό δρόμο των προκατόχων του.

    Design & Display

    H Huawei έχει συνδέσει το όνομα της με συσκευές, οι οποίες πάντοτε ήταν όμορφες εμφανισιακά και όπως μπορείτε να φανταστείτε, το P50 Pro δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Με κομψές και stylish σχεδιαστικές γραμμές, «κάθεται» πολύ καλά στο χέρι, με τις διαστάσεις και το βάρος του να μην προβληματίζουν (158.8 x 72.8mm και βάρος στα 195 γραμμάρια). Ο συνδυασμός από μέταλλο και γυαλί δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τον premium χαρακτήρα της συσκευής, ενώ παράλληλα το P50 Pro αποδεικνύεται και εξαιρετικά στιβαρό και ανθεκτικό (φέρει πιστοποίηση IP68 για αντοχή σε σκόνη, πτώσεις και σταγόνες νερού), με τις χαρακτηριστικές curved πλευρές του να ξεχωρίζουν.

    Σε ότι έχει να κάνει με την τοποθέτηση των buttons, στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το power ON/OFF, όπως επίσης και τα volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου. Η δε USB Type-C port μαζί με την SIM tray βρίσκονται στην κάτω πλευρά. Τα speakers βρίσκονται στην κορυφή και στο κάτω τμήμα, ενώ η συσκευή διαθέτει παράλληλα under-display fingerprint sensor. Εάν ανήκετε στους «παραδοσιακούς» μάλλον σας έχουμε άσχημα νέα, καθώς στη συσκευή δεν θα συναντήσετε το κλασικό audio input jack των 3.5mm. Στο πίσω τμήμα της συσκευής, δεσπόζει το main camera setup που αποτελείται από δύο μεγάλα modules σε μορφή δακτυλίου (dual matrix camera όπως τις περιγράφει η Huawei), μια σχεδιαστική επιλογή που σίγουρα εκπέμπει δυναμισμό.

    Εστιάζοντας στην οθόνη, εδώ η Huawei επέλεξε ένα panel 6.6 ιντσών με ανάλυση στα 1228×2700 pixels και πυκνότητα στα pixels που αγγίζει τα 450ppi. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά ευκρινές και ξεχειλίζει από λεπτομέρεια, με τα χρώματα να διακρίνονται για την καθαρότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η OLED οθόνη του P50 Pro είναι ιδανική για να παρακολουθείτε ταινίες και videos. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei αύξησε το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης από τα 90 (που είχε το P40 Pro) στα 120Hz με το touch sampling rate να ανέρχεται στα 300Hz, οπότε θα πρέπει να περιμένετε ακόμη πιο smooth αποτέλεσμα στo scrolling των εφαρμογών και στην συνολική πλοήγηση του UI. Σε περίπτωση βέβαια που θέλετε να εξοικονομήσετε μπαταρία στη συσκευή σας, το P50 Pro σας δίνει τη δυνατότητα να πατήσετε στην επιλογή Dynamic, η οποία ουσιαστικά φροντίζει στο να προσαρμόζει το refresh rate ανάλογα με το ποια είναι η χρήση του smartphone σας.

    Talkin about hardware & software!

    Χωρίς αμφιβολία, το Huawei P50 Pro είναι μια συσκευή που εμφανισιακά είναι τόσο όμορφη που πολύ δύσκολα μπορείς να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από πάνω της, όμως το θέμα είναι τι γίνεται στο «εσωτερικό» της. Εδώ, η Huawei δεν έχει επιλέξει ένα Kirin chipset για την αγορά της Ευρώπης, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά ένα Snapdragon 888 της Qualcomm, το οποίο «φιλοξενήθηκε σε αρκετά flagships που κυκλοφόρησαν μέσα στο Β’ εξάμηνο του 2021. Φυσικά, εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι η συσκευή προσφέρει μόνο 4G LTE και δεν παίζει στο φάσμα των συχνοτήτων του 5G, λόγω τις γνωστής κόντρας και του αγεφύρωτου χάσματος με την κυβέρνηση των Η.Π.Α, η οποία «μπλοκάρει» τη δυνατότητα στην Huawei να χρησιμοποιήσει 5G modems (θεωρούμε ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί μια λύση από την Huawei).

    Και μπορεί να μην διαθέτει 5G, ωστόσο η τεχνολογία κατασκευής των 5nm που αποτελεί δομικό στοιχείο του Snapdragon 888 προσφέρει την καλύτερη απόδοση στην επεξεργασία δεδομένων, την άνετη εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και εντυπωσιακούς χρόνους απόκρισης. Παράλληλα, το 3D Graphene Liquid Cooling System (που όπως αντιλαμβάνεστε αποτελείται από γραφένιο) εξασφαλίζει γρήγορη και σταθερή απαγωγή θερμότητας. Η δε μνήμη των 8GB RAM που συνοδεύουν το Snapdragon είναι υπεραρκετή, δίνοντας της δυνατότητα στο P50 Pro να «σηκώσει» με άνεση ακόμη και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές (στην Κίνα υπάρχει και 12άρα έκδοση). Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο, το P50 Pro έρχεται με 256GB storage και σε περίπτωση που πιστεύετε ότι δεν μπορεί να σας καλύψει υπάρχει η λύση της Nano Memory (NM) της Huawei, η οποία αν και πιο «σπάνια» από τις κλασικές microSD cards, σίγουρα κάνει καλά τη δουλειά της. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, το P50 Pro προσφέρει Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct και hotspot, Bluetooth 5.2, NFC, υπέρυθρη θύρα, καθώς επίσης και A-GPS (GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NaviC).

    Αφήνοντας το hardware και στρέφοντας το ενδιαφέρον μας στο software, εδώ για μια ακόμη φορά τα Google Services λάμπουν δια της απουσίας τους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η συσκευή δεν βασίζεται στον πυρήνα του Android, ωστόσο με επίσημο τρόπο δεν μπορείτε να τρέξετε Maps, Play Store, Google Photos, Gmail και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων (Facebook, Instagram, WhatsApp). Το P50 Pro για την ευρωπαϊκή αγορά έρχεται ωστόσο με το EMUI 12, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα skin του Android 10 αντί του HarmonyOS που αποτελεί την επιλογή για την αγορά της Κίνας. Αν και σε κάποιους χρήστες δικαιολογημένα θα «λείψουν» οι υπηρεσίες της Google, παρόλα αυτά η Huawei έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με την ανάπτυξη του App Gallery, του δικού της store, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες εφαρμογές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Πάντως, σε γενικές γραμμές το EMUI 12 είναι πανέμορφο και εξαιρετικά εύχρηστο, καθώς το υψηλό επίπεδο απόκρισης θα βοηθήσει σημαντικά τους χρήστες που αισθάνονται τη συσκευή τους ως μια προέκταση του εαυτού τους.

    Through the lens

    Κακά τα ψέματα, οι ναυαρχίδες της Huawei έχουν περάσει στις συνειδήσεις των περισσοτέρων high-end users ως τα «απόλυτα» camera phones. Και όχι άδικα, καθώς σε κάθε γενιά των P και Mate πάντοτε η Huawei είχε ένα καλά κρυμμένο άσσο στο μανίκι της.  Με την συνεισφορά της Leica, οι ναυαρχίδες πάντοτε είχαν αυτό το «κάτι» που τις έκανε να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, οπότε και με την περίπτωση του P50 Pro δεν θα μπορούσαμε να περιμένoουμε κάτι λιγότερο σε επίπεδο απόδοσης του camera setup, το οποίο αποτελείται από ένα εντυπωσιακό σύστημα φακών, οι οποίοι συνεργάζονται αρμονικά για να παράγουν (σε συνεργασία με τους αλγορίθμους και την ΑΙ) ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα που είδαμε ποτέ στην high-end κατηγορία.

    Ειδικότερα, εκτός της True-Chroma Camera των 50MP που διαθέτει Optical Image Stabilization, το P50 Pro διαθέτει Telephoto Camera στα 64MP με OIS, μια μονοχρωματική True-Chroma στα 40MP για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ τέλος η Ultra – wide angle camera με 13MP ανάλυση (13mm / f 2.2) προσφέρει εντυπωσιακές αποτελέσματα στο κομμάτι των ευρυγώνιων φωτογραφιών. Αναμφίβολα, ένα από τα camera features που θα συζητηθεί δεν είναι άλλο από το εκπληκτικό Ultra Zoom Mode, το οποίο συνδυάζει τρία διαφορετικά Modes – digital, Optical και Hybrid – για αποτέλεσμα που κυριολεκτικά κόβει τη ανάσα και μπορεί να φέρει πιο κοντά ακόμη και το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο. Στην περίπτωση βέβαια που θέλετε να τραβήξετε τις φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το P50 Pro είναι εμφανές ότι δεν αστειεύεται, καθώς μπορεί να εκμεταλλευθεί ακόμη και την πιο ισχνή πηγή φωτός.

    Και μπορεί το hardware να κάνει καλά τη δουλειά του, όμως εκεί που το P50 Pro παίρνει άριστα είναι στο κομμάτι του camera software, με τη Huawei να έχει ενσωματώσει στη ναυαρχίδα της, τις κορυφαίες AI-based τεχνολογίες του φωτογραφικού αποτελέσματος που υπάρχουν. Συγκεκριμένα, το Huawei XD Optics δίνει ένα πάντοτε ευπρόσδεκτο boost στις φωτογραφίες σας, ενώ η λειτουργία XD Fusion Pro, πρόκειται για ένα ειδικό σύστημα ανάπλασης που διπλασιάζει το εισαγόμενο φως. Σε ότι έχει να κάνει με το επίσης νευραλγικό κομμάτι του video, το εξελιγμένο AIS Pro συνεργάζεται με το OIS για να προσφέρει πραγματικά σταθερές εικόνες (True-Steady Shot), το οποίο βοηθάει στην καταγραφή των σημαντικότερων στιγμών σας, χωρίς ενοχλητικό τρέμουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βέλτιστη ανάλυση για βίντεο είναι 4K και για Slow Motion αγγίζει τα 960 καρέ ανά δευτ. στα 1080p. Σε ότι έχει να κάνει με τη selfie camera, και εδώ η Huawei έχει επενδύσει σημαντικά και έτσι με την μπροστινή (αρκετά διακριτική) camera των 13MP σίγουρα θα μπορείτε να υπερηφανεύεστε για ορισμένα από τα πιο όμορφα και ντελικάτα πορτραίτα.

    Ολοκληρώνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στις επιδόσεις του P50 Pro και στην ενέργεια, καθώς διαθέτει μπαταρία στα 4.360mAh, η οποία παρέχει με άνεση περισσότερες από 7 ώρες βαριάς και απαιτητικής χρήσης. Σε περίπτωση βέβαια που διαπιστώσετε ότι η ένδειξη της μπαταρίας πλησιάζει στα… κόκκινα, τότε δεν έχετε παρά να παίξετε μπάλα με τον φορτιστή των 66W, ο οποίος μέσα σε μόλις ένα 30λεπτό θα φτάσει τη συσκευή σας από το 0 στο 70%! Τέλος, η ναυαρχίδα της Huawei υποστηρίζει και λειτουργία wireless charging 50W.

    For Content Creation Addicts (κι όχι μόνο…)

    Εάν αναζητάτε ένα αληθινό smartphone-πολυεργαλείο που να μπορεί να καλύψει πλήρως τις δημιουργικές σας ανησυχίες, τότε το P50 Pro είναι βέβαιο ότι θα γίνει εύκολα η αγαπημένη σας συσκευή. Μια εξαρετικά solid κατασκευή, μια ακόμη πρόταση από τον κινζεικό κολοσσό που ξεχειλίζει από ποιότητα και προσφέρει υψηλό performance. Είναι βέβαιο ότι εάν τελικώς το επιλέξετε δεν θα θέλετε με τίποτα να το αποχωριστείτε!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles