21.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Η αγορά των ΤΠΕ στην Κύπρο το 2020: Στα 692,10 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για Τηλεπικοινωνίες – Πληροφορική

    Θετική εικόνα παρουσίασε το 2020, η κυπριακή αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με τον κλάδο να διευρύνει κατά 2,1% το ρυθμό ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας ερευνών IDC (International Data Corporation), που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (CCS), η συνολική αξία της Κυπριακής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιών), ανήλθε το 2020 σε 692,10 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 2,1%. Ειδικότερα, η αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής αποτιμήθηκε σε €230,91 εκατ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 3,6%, ενώ τη μερίδα του λέοντος έχουν οι τηλεπικοινωνίες με την άξια της αγοράς να ανέρχεται στα 461,19 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής ανήλθαν σε 113,16 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση.

    Όπως σημειώνεται στην έκθεση της IDC για την Κυπριακή αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, η πανδημία COVID-19 είχε θετική και όχι αρνητική επίδραση στις επιχειρηματικές επιδόσεις πολλών εταιρειών του κλάδου των ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές `δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν νέες υπηρεσίες, ενώ ανάλογος ήταν και ο αντίκτυπος στους προϋπολογισμούς των εταιρειών για τις δαπάνες πληροφορικής. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας,  οι μισές εταιρείες  ανέφεραν ότι δεν διαφοροποίησαν τους προϋπολογισμούς τους για την πληροφορική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ πάνω από το 15 % ανέφεραν ότι προχώρησαν σε περαιτέρω αύξηση. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των εταιρειών «ψαλίδισαν» ή «πάγωσαν» τους προϋπολογισμούς τους στον τομέα της πληροφορικής.

    Οι υπηρεσίες υποστήριξης και κατάρτισης συνέχισαν να είναι η μεγαλύτερη πρωτογενής αγορά του τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής (ακολουθούμενη από υπηρεσίες έργου και εξωτερικής ανάθεσης), αν και το συνολικό της μερίδιο παρουσιάζεται μειωμένο σε σύγκριση με το 2018. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης υπηρεσιών ΤΠ, ακολουθούμενος από τον δημόσιο τομέα και τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών, καθώς υπάρχουν συχνά έργα που βασίζονται σε διαγωνισμούς με μεγάλη διάρκεια και, ως εκ τούτου, εκτεταμένες ροές εσόδων για τους νικητές των συμβάσεων.

    Τέλος, όπως αναφέρεται στην έκθεση της IDC, πάνω από το 40% των Κυπριακών επιχειρήσεων αναμένουν αύξηση των δαπανών τους για υπηρεσίες πληροφορικής, ενώ ένα άλλο 40% θα διατηρήσει τις επενδύσεις του στο τρέχον επίπεδο. Οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν κυρίως στην ασφάλεια, η οποία αναφέρεται επίσης ως η κύρια εσωτερική πρόκληση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles