31.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
More

    Η ανάπτυξη της Lenovo επιταχύνεται το 4ο τρίμηνο του 23/24 – με ευκαιρίες υβριδικής τεχνητής νοημοσύνης

    Ο Όμιλος Lenovo ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου και χρονιάς για το οικονομικό έτος 2023/24. Με την επιστροφή στην ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο, ο Όμιλος ανέφερε αύξηση εσόδων από έτος σε έτος σε όλους τις επιχειρηματικές μονάδες του το τέταρτο τρίμηνο, με τα έσοδα του Ομίλου να αυξάνονται σχεδόν 10% από έτος σε έτος που ανήλθαν σε 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και τα καθαρά έσοδα να διπλασιάζονται από έτος σε έτος σε 248 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με το μείγμα εσόδων non-PC να φτάνει στο νέο ιστορικό υψηλό που ανήλθε σε 45%. Η απόδοση του τέταρτου τριμήνου και η συνολική απόδοση του 2ου εξαμήνου του Ομίλου καταδεικνύουν πώς η Lenovo αντιμετώπισε την ύφεση του κλάδου του περασμένου έτους, άδραξε τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσίασε η τεχνητή νοημοσύνη και επιτάχυνε τη δυναμική της σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες της. Τα έσοδα για το σύνολο του οικονομικού έτους ανήλθαν σε 56,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ τα καθαρά έσοδα σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ. Από το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους, η Lenovo πέτυχε ετήσια αύξηση εσόδων της τάξης του 6%, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους ανέκαμψε από την πτώση του πρώτου εξαμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε σταθερό επίπεδο το δεύτερο εξάμηνο.

    Ο Όμιλος πρωτοστατεί στην εποχή των άνευ προηγουμένου ευκαιριών που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη με το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο «from pocket to cloud», το ισχυρό οικοσύστημα συνεργασιών του και τις full-stack δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει. Από την ανακοίνωση της στρατηγικής της για τεχνητή νοημοσύνη τον Οκτώβριο του 2023 στην ετήσια εκδήλωση Tech World, η Lenovo ξεκίνησε να παρουσιάζει τους πρώτους υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και άλλες ΑΙ δυνατότητες για έξυπνες συσκευές, έξυπνες υποδομές και έξυπνες λύσεις και υπηρεσίες. Ο Όμιλος αναμένει ότι το AI PC – το οποίο ορίζεται ως εξοπλισμένο με προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε φυσικές αλληλεπιδράσεις, ετερογενείς υπολογιστές, προσωποποιημένη βάση γνώσεων, συνδεδεμένο με ένα ανοιχτό οικοσύστημα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και με προστασία της ιδιωτικότητά και της ασφάλειας του χρήστη – θα εξελιχθεί από premium σε mainstream τα επόμενα τρία χρόνια, οδηγώντας έναν νέο κύκλο ανανέωσης για τον κλάδο. Η υβριδική τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη ζήτηση για υποδομές, ενώ οι πελάτες ζητούν ολοένα και περισσότερο προσαρμοσμένες λύσεις και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως παροχή συμβουλών, σχεδιασμό, ανάπτυξη και συντήρηση.

    Η συνεχής δέσμευση και η επένδυση της Lenovo στην καινοτομία, με επίκεντρο τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστών, τη βοηθά να πραγματοποιήσει το όραμά της για «Smarter AI for All» και να ενισχύσει περαιτέρω την ηγετική της θέση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Κατά την περασμένη χρήση, ο Όμιλος πέτυχε υψηλό ποσοστό ρεκόρ τόσο για τον αριθμό εργαζομένων σε Ε&Α – που ανήλθε σε 26,2% – καθώς και για την αναλογία εξόδων Ε&Α προς έσοδα που ανήλθε σε 3,6%.

    Ο Όμιλος, με βάση τις επιδόσεις και τη δυναμική του στο 2ο εξάμηνο του οικονομικού έτους, είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές του επόμενου έτους όπου θα συνεχίσει να ηγείται στην τεχνητή νοημοσύνη – αλλά και τις άνευ προηγουμένου ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την υβριδική τεχνητή νοημοσύνη- να επενδύει στην καινοτομία, καθώς και να επιταχύνει την ανάπτυξη και τη βιώσιμη κερδοφορία σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες του.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Lenovo ανακοίνωσε τελικό μέρισμα 3,8 σεντς ΗΠΑ ή 30,0 σεντς HK ανά μετοχή, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024.

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος – Yuanqing Yang, δήλωσε:

    «Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Lenovo καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι όχι μόνο συνεχίσαμε την ανάπτυξη σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες μας, αλλά και ότι η δυναμική μας επιταχύνεται, λόγω των άνευ προηγουμένου ευκαιριών που προσφέρει το Hybrid AI. Με βάση την έξυπνη στρατηγική μετασχηματισμού, αλλά και τις πολυετείς επενδύσεις μας στην καινοτομία, δημιουργήσαμε μια πλήρη γκάμα δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας στην αγορά υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης. Το όραμά μας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι «Εξυπνότερο AI για Όλους» (Smarter AI for All). Με την έμφασή μας στην καινοτομία, τη λειτουργική αριστεία και μέσω του οικοσυστήματος των συνεργατών μας, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να προσφέρουμε βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της κερδοφορίας το επόμενο έτος».

    Solutions and Services Group (SSG): Ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία, με λύσεις AI

    Απόδοση 4ου τριμήνου και πλήρους έτους 23/24:

    · Η επιχειρησιακή μονάδα SSG ενίσχυσε τη θέση της ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης συμβάλλοντας στα κέρδη, καταγράφοντας πάνω από 10% ετήσια αύξηση εσόδων που ανήλθε σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και υψηλή κερδοφορία, με λειτουργικό περιθώριο που υπερβαίνει το 21% – καταγράφοντας διψήφια αύξηση εσόδων και λειτουργικό περιθώριο για 12 διαδοχικά τρίμηνα. Τα έσοδα για ολόκληρο το οικονομικό έτος ήταν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση και με λειτουργικό περιθώριο σχεδόν 21%.

    · Ο συνδυασμός εσόδων από Managed Services και Project and Solutions Services αυξήθηκε πέντε μονάδες από έτος σε έτος, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 55% των συνολικών εργασιών της SSG για το τρίμηνο. · Οι βασικές προσφορές όπως οι Digital Workplace Solutions και το TruScale για Hybrid Cloud, κατέγραψαν και οι δύο ταχεία ανάπτυξη.

    Ευκαιρίες και Βιώσιμη Ανάπτυξη:

    • Στο μέλλον, η επιχειρησιακή μονάδα της SSG θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών, προχωρώντας γρήγορα στη δημιουργία λύσεων και υπηρεσιών AI-native and AI-embedded

    • Η πλατφόρμα Care of One, η Cyber Resiliency ως υπηρεσία και το εργαλείο λήψης αποφάσεων Lenovo Intelligent Sustainability Solutions Advisor (LISSA) χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρουν υπερ-εξατομικευμένες εμπειρίες για εργαζομένους, ενώ προσφέρουν αυξημένη παραγωγικότητα, βελτιωμένη ασφάλεια και βιώσιμες επιλογές πληροφορικής.

    Infrastructure Solutions Group (ISG): Ανέκτησε τη δυναμική του

    Απόδοση 4ου τριμήνου και πλήρους έτους 23/24:

    · Τα έσοδα του 4ου τριμήνου επανήλθαν στην ανάπτυξη, με διψήφια ετήσια αύξηση που ανήλθε σε 15%, ανεβάζοντας τα έσοδα της ISG για το τρίμηνο στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ – νέο υψηλό ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο.

    · Τα τμήματα storage, software and services πέτυχαν όλα εξαιρετική ανάπτυξη, με τα συνδυασμένα έσοδα να αυξάνονται περισσότερο από 50% από έτος σε έτος. Παράλληλα τα έσοδα Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ.

    · Για ολόκληρο το έτος, η ISG πέτυχε τριμηνιαία αύξηση εσόδων για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και πέτυχε τα δεύτερα υψηλότερα έσοδα οικονομικού έτους.

    Ευκαιρίες και Βιώσιμη Ανάπτυξη:

    • Οι server τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αναπτυχθούν σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από την υπόλοιπη αγορά διακομιστών, καθώς η αγορά κατευθύνεται προς την υιοθέτηση υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.

    • Η επιχειρησιακή μονάδα της ISG θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της για να αδράξει νέες ευκαιρίες, ενώ παράλληλα θα αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία σε παραδοσιακούς servers, edge, storage, software & services για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεχή κερδοφορία.

    Intelligent Devices Group (IDG): Σταθερή ανάπτυξη, ενισχυμένη ηγεσία

    Απόδοση 4ου τριμήνου και πλήρους έτους 23/24:

    · Η επιχειρησιακή μονάδα της IDG συνέχισε να αποδίδει σταθερά και αυτό το τρίμηνο, ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, με μερίδιο αγοράς 22,9%, σημαντικό premium για την αγορά και κορυφαία κερδοφορία στον κλάδο. Τα έσοδα για το τρίμηνο ήταν 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ για ολόκληρο το έτος ήταν 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

    · Τα PC ήταν Νο 1 σε τέσσερις από τις πέντε γεωγραφίες, επιτυγχάνοντας υψηλό μερίδιο αγοράς στη Βόρεια Αμερική.

    · Τα smartphone κατέγραψαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη, με διψήφια αύξηση τόσο σε αποστολές όσο και σε έσοδα από έτος σε έτος, με σημαντικό premium στην αγορά.

    · Η κερδοφορία της IDG για ολόκληρο το έτος παρέμεινε ανθεκτική, παρά το ασθενέστερο από το αναμενόμενο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους. Οι υπολογιστές, τα tablet και τα smartphone επανέλαβαν την αναπτυξιακή πορεία τους το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους.

    Ευκαιρίες και Βιώσιμη Ανάπτυξη:

    • Στο μέλλον, ο όγκος της αγοράς Η/Υ αναμένεται να ανακάμψει στα προ Covid επίπεδα, με τα smartphone να έχουν ήδη επιστρέψει σε διψήφια υπερανάπτυξη από έτος σε έτος.

    • Οι υπολογιστές AI θα εξελιχθούν σταδιακά από premium σε mainstream τα επόμενα τρία χρόνια. Η Lenovo παρουσίασε ήδη την πρώτη γκάμα υπολογιστών AI, ενώ περισσότεροι θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα τρίμηνα, οδηγώντας έναν νέο κύκλο ανανέωσης στην αγορά των υπολογιστών.

    • Η επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης από υπολογιστές σε τηλέφωνα και tablet συνεχίζεται, με την απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ συσκευών να επεκτείνεται με τη λύση λογισμικού Smart Connect.

    ESG και εταιρικά highlights

    Οι ανακοινώσεις και οι αξιοσημείωτες δεσμεύσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο περιλαμβάνουν:

    • Η Lenovo έλαβε αναγνώριση για την ηγετική της θέση στα θέματα κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δέσμευση προμηθευτών της από την παγκόσμια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική CDP. Αυτή η ηγετική κατάταξη αναγνώρισε τη Lenovo για τις προσπάθειές της να εφαρμόσει τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές κατά της κλιματικής αλλαγής και να συνεργαστεί προληπτικά με τους προμηθευτές της για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. • Ο Όμιλος βραβεύτηκε επίσης με την «Πρωτοβουλία Καλύτερης Αλυσίδας Αξίας», «Καλύτερο Πράσινο Προϊόν» και έλαβε την αναγνώριση του «υψηλού επαίνου» στην κατηγορία «Εταιρεία Κυκλικής Οικονομίας της Χρονιάς» στο παγκόσμιο CRN Sustainability Tech Summit. • Τον Φεβρουάριο, η Lenovo εντάχθηκε στη δέσμευση της UNESCO για υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ζητά από τις εταιρείες να εφαρμόσουν έγκαιρα μέτρα για την «πρόληψη, τον μετριασμό ή την αποκατάσταση» πιθανών δυσμενών επιπτώσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η δέσμευση είναι επιπλέον της εσωτερικής επιτροπής υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης της Lenovo, ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που καλύπτει θεάματα ηθικής, νομικά, ασφάλειας και ιδιωτικότητας για όλα τα προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις τεχνητής νοημοσύνης.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles