15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Η ανάρτηση του Mark Zuckerberg, μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica: “Παραδέχομαι τα λάθη, προχωράμε να τα διορθώσουμε”

    Μερικά 24ωρα μετά την αποκάλυψη της μεγάλης “παραβίασης” που αφορά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και το Facebook, ο CEO του, Mark Zuckerberg, παίρνει επίσημα θέση με δημοσίευσή του, όπου παραδέχεται τα λάθη της εταιρείας, αναλαμβάνει την ευθύνη και προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται γι’ αυτήν.

    mark-zuckerberg

    “Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση της Cambridge Analytica – συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουμε λάβει και τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος.

    Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας και, αν δεν μπορούμε να το κάνουμε, τότε δεν αξίζουμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Έχω εργαστεί για να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτό δε θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες, για να αποφευχθεί να συμβεί εκ νέου κάτι τέτοιο, έχουν ληφθεί ήδη εδώ και χρόνια. Αλλά κάναμε και λάθη, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να επιταχύνουμε και να προχωρήσουμε.

    Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

    Το 2007, ξεκινήσαμε τη Facebook Platform, με το όραμα ότι περισσότερες εφαρμογές πρέπει να είναι social. Το ημερολόγιό σας θα πρέπει να είναι σε θέση να δείχνει τα γενέθλια των φίλων σας, οι χάρτες σας να δείχνουν πού ζουν οι φίλοι σας και το βιβλίο διευθύνσεών σας τις φωτογραφίες τους. Για να το κάνουμε αυτό, επιτρέψαμε στους χρήστες να συνδεθούν σε εφαρμογές και να μοιράζονται τους φίλους τους και κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτές.

    Το 2013, ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Cambridge, που ονομάζεται Aleksandr Kogan, δημιούργησε μια εφαρμογή με κουίζ προσωπικότητας. Εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 άτομα που μοιράστηκαν τα δεδομένα τους, καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η πλατφόρμα μας λειτουργούσε εκείνη την εποχή, αυτό σήμαινε ότι ο Kogan ήταν σε θέση να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένων των φίλων τους.

    Το 2014, για να αποτρέψουμε τη λειτουργία τέτοιων εφαρμογών που καταχρώνται την υπηρεσία, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα, ώστε να περιορίσουμε δραστικά τα δεδομένα στα οποία οι εφαρμογές θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση. Το πιο σημαντικό είναι ότι εφαρμογές όπως αυτή του Kogan δεν μπορούν πλέον να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τους φίλους ενός ατόμου, εκτός εάν οι φίλοι τους έχουν επίσης εξουσιοδοτήσει την εφαρμογή. Απαιτήσαμε επίσης από τους προγραμματιστές να λαμβάνουν έγκριση πριν να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν ευαίσθητα δεδομένα από χρήστες. Αυτές οι ενέργειες θα εμπόδιζαν κάθε εφαρμογή, όπως αυτή του Kogan, να έχει πρόσβαση σε πολλά δεδομένα σήμερα.

    Το 2015, μάθαμε από δημοσιογράφους στον “The Guardian” ότι ο Kogan είχε μοιραστεί δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους προγραμματιστές να μοιράζονται δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών, γι’ αυτό η εφαρμογή του Kogan αμέσως απαγορεύτηκε από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον Kogan και την Cambridge Analytica να πιστοποιήσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα δεδομένα που απέκτησαν με μη νόμιμο τρόπο.

    Την περασμένη εβδομάδα, μάθαμε από τον “The Guardian”, τους “New York Times” και το “Channel 4” ότι η Cambridge Analytica μπορεί να μην έχει διαγράψει τα δεδομένα όπως είχε πιστοποιήσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται ότι έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έλεγχο από μια εταιρεία που προσλάβαμε για να το εξακριβώσουμε. Συνεργαζόμαστε επίσης με ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

    Αυτή ήταν μια ρήξη εμπιστοσύνης μεταξύ Kogan, Cambridge Analytica και Facebook. Αλλά ήταν επίσης μια ρήξη της εμπιστοσύνης μεταξύ του Facebook και των χρηστών που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και περιμένουν από εμάς να τα προστατεύσουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε.

    Σε αυτήν την περίπτωση, λάβαμε ήδη τα πιο σημαντικά βήματα πριν από λίγα χρόνια, το 2014, για να αποτρέψουμε κακοπροαίρετους από την πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών με αυτό τον τρόπο. Αλλά υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να κάνουμε και θα περιγράψω αυτά τα βήματα εδώ:

    Πρώτον, θα διερευνήσουμε όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών -προτού αλλάξουμε την πλατφόρμα μας για να μειώσουμε δραστικά την πρόσβαση σε δεδομένα το 2014- και θα διεξάγουμε πλήρη έλεγχο κάθε εφαρμογής με ύποπτη δραστηριότητα. Θα απαγορεύσουμε την πρόσβαση στην πλατφόρμα μας σε οποιονδήποτε προγραμματιστή δε συμφωνεί με τον ενδελεχή έλεγχο. Και αν εντοπίσουμε προγραμματιστές που καταχράστηκαν προσωπικές πληροφορίες, θα τους αποκλείσουμε και θα ενημερώσουμε όλους τους χρήστες που επηρεάζονται από αυτές τις εφαρμογές. Αυτό περιλαμβάνει χρήστες των οποίων τα δεδομένα ο Kogan μεταχειρίστηκε με λάθος τρόπο.

    Δεύτερον, θα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των προγραμματιστών σε δεδομένα για να αποτρέψουμε άλλα είδη κατάχρησης. Για παράδειγμα, θα καταργήσουμε την πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα σας, αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει την εφαρμογή τους μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Θα μειώσουμε τον όγκο των δεδομένων που παρέχετε σε μια εφαρμογή όταν συνδεθείτε – μόνο στο όνομα, τη φωτογραφία προφίλ σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Θα απαιτήσουμε από τους προγραμματιστές όχι μόνο να λαμβάνουν την έγκριση σας, αλλά και να υπογράφουν συμβόλαιο όταν ζητούν από οποιονδήποτε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις του ή σε άλλα ιδιωτικά δεδομένα. Και έχουμε περισσότερες αλλαγές για να μοιραστούμε τις επόμενες ημέρες.

    Τρίτον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κατανοείτε σε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει την πρόσβαση στα δεδομένα σας. Τον επόμενο μήνα, θα παρέχουμε σε όλους ένα εργαλείο στο επάνω μέρος του News Feed σας με τις εφαρμογές που έχετε χρησιμοποιήσει και έναν εύκολο τρόπο για την ανάκληση των δικαιωμάτων αυτών των εφαρμογών στα δεδομένα σας. Έχουμε ήδη ένα εργαλείο για να το κάνουμε αυτό στις ρυθμίσεις απορρήτου και τώρα θα θέσουμε αυτό το εργαλείο στην κορυφή του News Feed για να βεβαιωθούμε ότι ο καθένας το βλέπει.

    Πέρα από τα βήματα που είχαμε ήδη λάβει το 2014, πιστεύω ότι αυτά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβουμε για να συνεχίσουμε να διατηρούμε ασφαλή την πλατφόρμα μας.

    Ξεκίνησα το Facebook και, στο τέλος της ημέρας, είμαι υπεύθυνος για το τι συμβαίνει στην πλατφόρμα μας. Με σοβαρότητα θα κάνω αυτό που χρειάζεται για να προστατέψουμε την κοινότητά μας. Αν και αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, που αφορά την Cambridge Analytica, δεν πρέπει πλέον να συμβαίνει με τις νέες εφαρμογές σήμερα, αυτό δεν αλλάζει αυτό που συνέβη στο παρελθόν. Θα μάθουμε από αυτήν την εμπειρία, για να κάνουμε περαιτέρω ασφαλή την πλατφόρμα μας και να κάνουμε την κοινότητά μας πιο ασφαλή για όλους.

    Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που συνεχίζετε να πιστεύετε στην αποστολή μας και εργάζεστε για να οικοδομήσουμε αυτήν την κοινότητα μαζί. Ξέρω ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διορθώσουμε όλα αυτά τα θέματα, αλλά σας υπόσχομαι ότι θα εργαστούμε μέσα από αυτό και θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη υπηρεσία μακροπρόθεσμα…”

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles